Pemakanan

3 Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Diet •

Konsep diet, terutama untuk menurunkan berat badan, berkait rapat dengan keadaan yang terseksa kerana anda harus menahan lapar. Sebenarnya, inti pati diet adalah mengatur kalori masuk dan keluar. Salah satu cara adalah dengan menyesuaikan diet. Anda mungkin mempertimbangkan untuk mengurangkan bahagian yang anda makan, tetapi bagaimana mungkin anda tidak merasa terseksa semasa menjalani diet?

1. Pilih makanan yang rendah kalori

Sekiranya anda terbiasa makan sepinggan nasi uduk lengkap dengan makanan goreng untuk sarapan, anda boleh mengganti menu dengan kalori yang lebih rendah. Cuba makan nasi putih biasa kemudian kurangkan lauk goreng. Kurangkan bahagian karbohidrat dan tingkatkan bahagian sayur dan buah. Sekiranya anda makan di luar, pilih menu yang rendah kalori, seperti memilih ayam kukus atau panggang daripada ayam goreng, untuk memotong kalori dari minyak. Atau memilih kentang panggang di atas kentang goreng juga boleh menjadi pilihan menu alternatif yang rendah kalori. Dengan cara ini, anda boleh menikmati makanan yang sama tetapi mengambil lebih sedikit kalori.

2. Makan lebih kerap

Sebilangan besar orang Indonesia mempunyai pola makan yang sama, iaitu tiga makanan besar (sarapan, makan tengah hari, makan malam) kemudian diganti dengan makanan ringan antara waktu makan. Katakanlah anda memutuskan untuk menghilangkan makan malam dari menu anda, apa yang mungkin berlaku adalah pada keesokan harinya anda akan merasa sangat lapar dan akhirnya cenderung untuk makan lebih banyak dari biasanya. Atau jika anda sengaja makan bahagian yang sangat kecil, sebelum makan berikutnya anda akan merasa lapar dan akhirnya mengunyah kerepek, coklat, dan keropok untuk mengisi perut. Anda kemudian menjadi kecewa kerana anda merasa seperti sedang menjalani diet, tetapi anda tidak menurunkan berat badan. Ini mungkin disebabkan oleh lebihan kalori yang berasal dari makanan ringan. Sekiranya ini berlaku, anda boleh mencuba makan sedikit tetapi kerap.

Jangan terkejut jika dengan kaedah ini anda boleh makan 6-7 kali sehari. Kuncinya adalah membahagikan bahagian makanan yang biasanya anda makan tiga kali, menjadi 6-7 kali. Contohnya, anda biasa makan bijirin, susu, roti, dan buah semasa sarapan. Anda boleh membahagikannya kepada bijirin dan susu terlebih dahulu yang anda makan, kemudian 1-2 jam kemudian anda boleh makan roti dan epal. Dengan melakukan ini, anda dapat memastikan kadar gula darah anda stabil sehingga dapat mencegah anda makanan ringan yang dapat meningkatkan pengambilan kalori anda. Tetapi pastikan makanan yang anda makan masih merupakan jenis makanan yang rendah lemak dan kalori.

3. Berhati-hati dengan GGL tersembunyi (gula, garam, lemak)

Gula, garam, dan lemak yang tersembunyi dalam makanan boleh menjadi salah satu musuh utama anda dalam diet. Kadang-kadang tanpa menyedarinya, anda mengambil lebih banyak gula, garam dan lemak dan menyebabkan pengambilan kalori anda meningkat. Terdapat formula yang anda ingat untuk membatasi pengambilan gula garam lemak, iaitu G4 G1 L5. G4 bermaksud had maksimum penggunaan gula dalam sehari adalah 4 sudu besar, G1 bermaksud had penggunaan garam dalam sehari adalah 1 sudu teh, dan L5 bermaksud had untuk pengambilan lemak dalam sehari adalah 5 sudu besar. Tetapi ini tidak bermakna anda boleh menambahkan 4 sudu gula ke kopi dan kemudian anda masih boleh makan roti dengan jem. Ingat, roti dan jem juga mengandungi gula.

Contohnya, jika anda makan sekeping donat coklat dan segelas soda, anda telah menghabiskan penggunaan gula yang diperuntukkan dalam sehari. Sebab, dalam satu kepingan coklat donat dapat berisi 1,5 sudu gula dan dalam segelas soda ada 2,5 sudu gula.

Sudah tentu anda tidak boleh mengira gula, garam, dan lemak setiap kali anda ingin makan sesuatu. Lalu bagaimana mengatasinya? Konsepnya tetap sama, anda boleh memilih jenis makanan dan minuman yang rendah kalori. Sebagai contoh, bukannya memesan soda untuk menemani makan tengah hari anda, cubalah minum air atau jus buah tanpa gula. Anda juga boleh mengganti makanan ringan anda dengan buah. Dengan cara mudah ini, anda dapat menghilangkan kalori tersembunyi yang berasal dari gula, garam, dan lemak.

BACA JUGA:

  • Cara Mengelakkan Lemak Trans
  • 5 Kebaikan Air Minum Yang Rajin
  • 5 Langkah Mengurangkan Makan Gula