Pemakanan

Makanan Sebelum Pembedahan untuk Mempercepat Proses Pemulihan

Semua orang mahu cepat sembuh selepas pembedahan. Sekiranya anda adalah salah satu orang yang bersiap untuk menjalani pembedahan, maka anda harus memberi perhatian lebih kepada pengambilan makanan untuk mempercepat proses pemulihan nanti.

Pengambilan nutrien yang betul akan meningkatkan sistem ketahanan badan anda dan membantu anda dalam proses penyembuhan dengan lebih cepat. Selain itu, makan makanan tertentu sebelum menjalani pembedahan juga dapat membantu mengurangkan tekanan seseorang sebelum atau selepas menjalani pembedahan.

Makanan sebelum pembedahan untuk mempercepat pemulihan

Makanan sebelum pembedahan yang boleh anda makan adalah jenis makanan yang mengandungi banyak antioksidan untuk meningkatkan sistem imun. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang berbahaya dari aliran darah. Kerana radikal bebas dapat merosakkan DNA dan sistem imun.

Sebilangan besar buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang, seperti merah terang, kuning, hijau atau oren mengandungi banyak antioksidan. Anda boleh mengambil bayam, wortel, beri, anggur merah, cranberry, epal, kacang tanah dan brokoli sebagai makanan pra-operasi untuk membantu mempercepat pemulihan.

Selain makan banyak makanan yang mengandungi antioksidan, anda juga perlu meningkatkan pengambilan protein anda sebelum pembedahan. protein memainkan peranan penting dalam penyembuhan sehingga membantu mempercepat proses pemulihan setelah pembedahan nanti. Anda boleh menggunakan keju kotej, yogurt, ikan, tuna, ayam, ayam belanda, badam, walnut, selai kacang atau telur untuk memenuhi pengambilan protein anda. Hidangan pra-pembedahan lain jika anda seorang vegetarian ialah anda boleh mengambil susu kedelai, tahu, tempe dan kacang.

Vitamin C juga diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan semua tisu di dalam badan. Vitamin C boleh didapati di semua buah dan sayur-sayuran. Seminggu sebelum pembedahan, makan makanan seimbang yang mengandungi protein dan vitamin C akan bermanfaat untuk mempercepat proses pemulihan anda.

Makanan yang harus dielakkan sebelum menjalani pembedahan

Sebelum menjalani pembedahan, anda juga mempunyai sekatan untuk memakan jenis makanan tertentu. Fungsinya adalah untuk mencegah komplikasi selepas pembedahan, salah satunya adalah radang atau radang.

Glycoalkaloid solanaceous, atau SGA, adalah sebatian yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam makanan seperti kentang, tomato dan terung. Dalam kentang, semakin hijau kulit kentang, semakin tinggi kandungan gliycoalkaloids solanaceous. Sekiranya anda makan makanan yang mengandungi SGA berlebihan sebelum pembedahan, anda berisiko melambatkan pemulihan atau terbangun dari ubat bius. Jadi, makanan sebelum pembedahan yang harus anda hindari adalah kentang yang mempunyai kulit kehijauan atau yang telah tumbuh.

Di samping itu, anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi banyak lemak, gula, serat dan jenis makanan yang sukar dicerna, seperti:

  • Makanan bergoreng
  • Kuki
  • Gula-gula
  • Kerepek
  • Santen
  • Kopi hitam
  • Alkohol
  • Soda
  • Produk tenusu
  • Makanan lain yang merupakan produk makanan segera

Sekiranya anda kerap mengambil vitamin dan makanan tambahan, ada baiknya berhenti menggunakannya seminggu sebelum pembedahan. Bincangkan sebarang ubat yang anda ambil dengan doktor anda. Kerana ada beberapa jenis ubat yang boleh anda ambil mengikut resep, tetapi ada juga ubat-ubatan yang harus dihentikan sebelum pembedahan.