Pemakanan

Kopi Hitam Boleh Lebih Sedap Dengan 8 Bahan Semula Jadi Ini

Adakah anda pencinta kopi hitam tetapi bosan dengan rasa kopi yang sama? Atau anda tidak suka kopi pahit tetapi memerlukan pengambilan kafein untuk menjaga minda anda segar? Sementara itu, menambahkan gula dalam kopi mungkin tidak begitu berkesan dalam mengurangkan rasa pahit. Jangan risau, anda boleh mencampurkan kopi anda sendiri dengan bahan semula jadi di dapur. Kopi hitam anda akan lebih sedap dan kaya dengan rasa. Lihat lapan pilihan di bawah, ayuh.

1. Susu kacang

Kini terdapat banyak pilihan susu kacang yang boleh anda tambahkan ke dalam cawan kopi anda. Contohnya susu soya dan susu badam. Rasa susu kacang lebih sesuai jika digabungkan dengan kopi. Ini kerana susu kacang tidak akan mengatasi aroma kopi seperti susu lembu. Di samping itu, anda tidak perlu risau tentang tahap kalori dan lemak tepu. Susu kacang mengandungi kalori dan lemak yang jauh lebih rendah daripada susu lembu biasa.

2. Susu pekat manis

Kopi dengan susu pekat adalah minuman khas Vietnam yang boleh anda buat sendiri di rumah. Sekiranya anda mempunyai susu pekat manis di dalam peti sejuk, campurkan sedikit ke dalam kopi panas anda. Anda tidak perlu lagi menggunakan gula untuk mencampurkan kopi yang rasanya lembut, manis, dan enak.

3. Serbuk koko

Sekiranya anda tidak menyukai kopi hitam yang pahit atau masam, menambahkan serbuk koko ke kopi anda boleh menjadi penyelesaian yang sempurna. Coklat akan menjadikan rasa kopi lebih mudah diterima oleh lidah, terutama bagi anda yang tidak terbiasa minum kopi hitam. Ramuan ini juga biasa dijumpai di kafe atau kedai kopi dengan istilah kopi mocha.

4. Mentega

Mencampurkan kopi dengan mentega? Tidak perlu risau! Trend mencampurkan kopi dengan mentega akhir-akhir ini semakin menjamur kerana rasanya yang tersendiri. Namun, pilih 100% mentega ( mentega atau roombotter) dari lembu. Jangan gunakan marjerin atau mentega yang telah dicampurkan dengan marjerin. Campurkan satu sudu teh mentega tanpa garam ( mentega tanpa garam ) ke dalam cawan kopi suam dan kacau sehingga mentega cair dengan baik. Keputusan? Kopi anda akan lebih lembut, kurang zat atau masam.

5. Halia

Rempah dapur satu ini sangat serba boleh. Anda boleh mencampurkan halia dalam pelbagai jenis minuman, dari teh, ubat herba, hingga kopi. Parut sedikit halia dan campurkan ke dalam kopi anda. Anda juga boleh mencincang halia menjadi kepingan kecil dan mencelupkannya ke dalam kopi untuk aroma halia yang kuat. Selain membuat rasa kopi tajam, jahe juga baik untuk mencegah masalah pencernaan yang disebabkan oleh kafein.

6. Jeruk atau lemon

Cuba tambah sitrus dalam kopi hitam anda setiap hari. Anda boleh menggunakan jus jeruk mandarin, lemon, atau limau sebagai penambah rasa kopi semula jadi. Sekiranya anda hanya ingin mendapatkan aroma, parut kulit jeruk secukupnya dan campurkan ke dalam kopi. Kopi anda akan lebih segar dan lebih manis.

7. Kayu manis

Perhatikan rempah-rempah di dapur anda. Sekiranya anda mempunyai kayu manis, anda boleh mencampurkannya ke dalam cawan kopi panas anda. Rempah ini dapat membantu menyamarkan rasa kopi yang pahit sambil menjadikannya lebih manis dan harum.

8. Daun pudina

Setelah berjaga sepanjang malam tetapi dikejar tarikh akhir? Secawan kopi suam dengan daun pudina dapat membantu anda kekal segar dan terjaga semasa bekerja. Anda boleh memasukkan sedikit daun pudina ke dalam kopi atau mengisar daun terlebih dahulu sebelum mencampurkannya ke dalam kopi hitam.