Kesihatan

Tanpa diduga, 7 perkara ini dapat menjadikan wajah anda bercahaya secara semula jadi

Di pasaran, terdapat banyak produk rawatan yang dikatakan berkesan menangani pelbagai masalah kulit. Bukan hanya produk yang dijual di pasaran, ternyata terdapat pelbagai perkara dan bahan-bahan luar biasa yang mampu menjadikan kulit wajah bersinar dan kelihatan lebih muda. Apa-apa, ya?

1. Peluh

Berpeluh tidak selalu kotor, anda tahu! Peluh dapat membantu menghilangkan kotoran dari kulit dan melindungi daripada bakteria seperti E coli dan Staphylococcus aureus dengan merembeskan antibiotik semula jadi yang disebut Dermcidin. Dipetik dari HealthCentral, peluh juga dapat membersihkan kotoran yang terkumpul di liang roma yang dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Peluh yang dikeluarkan setelah bersenam dapat membantu membuang toksin dalam badan yang dapat menjadikan kulit lebih bersih, lebih sihat, dan kelihatan berseri.

Namun, cubalah untuk tidak membiarkan peluh menetap di wajah anda terlalu lama kerana boleh menyumbat liang. Oleh itu, cuci muka 30-60 minit selepas bersenam untuk mengelakkan peluh menyumbat liang-liang anda.

2. Racun lebah

Diane Elizabeth, pakar kecantikan di Amerika Syarikat (AS) menyatakan bahawa racun lebah mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kulit wajah. Ini kerana racun lebah mengandungi sifat antibakteria, anti-radang, antimikroba, dan anti-kerut.

Racun lebah atau juga dikenali sebagai botox semula jadi berfungsi dengan merehatkan otot wajah sambil meningkatkan aliran darah ke permukaan kulit.

Dengan cara itu, ia membantu merangsang kulit untuk menghasilkan elastin dan kolagen yang dapat menjadikan kulit wajah bersinar dan kelihatan lebih halus dan kenyal. Anda boleh mencari produk yang mengandungi racun lebah murni tanpa perlu mendapatkannya secara langsung dari sengatan lebah.

3. Labu

Labu kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan tubuh dan kulit. Selain itu, labu juga mengandungi niasin dan folat untuk membantu meningkatkan peredaran darah dan membantu menjana semula sel.

Labu juga kaya dengan asid hidroksi alfa (AHA) yang dapat membantu meningkatkan perolehan sel. Oleh itu, sel kulit mati dan rosak, termasuk di wajah, dapat diganti dan menjadikan kulit wajah berseri dan halus.

Kandungan antioksidan, vitamin A, dan vitamin C dalam labu membantu melembutkan dan meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit untuk melawan tanda-tanda penuaan wajah. Bukan hanya itu, kandungan zink dalam biji labu juga mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah sehingga dapat mengurangkan kemungkinan jerawat pada wajah.

Bahan-bahan lain dalam labu adalah asid lemak penting dan vitamin E, yang penting untuk melindungi kulit, mengawal kelenjar minyak (sebum) dan melembapkan kulit. Anda boleh memakan labu sama ada dimakan secara langsung atau dengan menjadikannya sebagai topeng.

4. Susu kambing

Dr. Bassam Zeina, ahli dermatologi dan ahli Persatuan Dermatologi British menyatakan bahawa susu kambing segar mempunyai banyak manfaat untuk kulit. Susu kambing kaya dengan asid kaprilik dan asid alfa hidroksi yang dapat membantu pengelupasan kulit mati secara semula jadi. Kulit mati adalah salah satu penyebab kulit kelihatan kusam. Mengelupas sel kulit mati di wajah boleh menjadikan kulit wajah bersinar.

Di samping itu, asid lemak dan trigliserida yang terdapat dalam susu kambing dapat membantu melembapkan kulit dan menjadikannya lembut. Susu kambing juga mempunyai kadar vitamin A yang tinggi yang dapat membantu kulit melawan bakteria penyebab jerawat dan meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan.

5. Probiotik

Probiotik atau bakteria baik tidak hanya bermanfaat untuk pencernaan. Kehadiran bakteria baik dapat mengurangkan bakteria jahat di dalam badan sehingga dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan. Semakin rendah tahap keradangan di dalam badan, semakin sedikit masalah badan dan kulit yang mungkin berlaku. Oleh itu, masalah kulit yang berkaitan dengan keradangan seperti jerawat, kerengsaan kulit, dan juga kemerahan pada kulit wajah dapat dikurangkan.

Selain itu, peningkatan jumlah bakteria baik dalam tubuh dapat menjaga keseimbangan cairan pada kulit, mengurangkan kerusakan kulit yang disebabkan oleh radiasi sinar matahari, dan mengurangkan garis-garis halus di wajah. Anda boleh makan makanan yang mengandungi probiotik semula jadi seperti yogurt dan sayur-sayuran yang diperam seperti acar atau kimchi.

6. Tumbuhan kuku

Sumber: Pencernaan Pembaca

Tumbuhan ekor kuda tidak hanya digunakan sebagai penawar jangkitan saluran kencing, batu ginjal, pundi kencing, dan serangkaian penyakit lain. Manfaat lain dari tanaman yang satu ini ialah dapat melegakan keradangan pada kulit wajah.

Selain itu, ekstrak tumbuhan ini mampu mengembalikan tona kulit menjadi lebih cerah dan lebih berseri. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai manfaat pakis untuk kulit wajah. Sebabnya, reaksi kulit setiap orang berbeza. Jadi, sebelum menggunakan ekstrak tumbuhan ini untuk wajah, berjumpa doktor terlebih dahulu.

7. Seks

Menurut dr. Debra Jaliman, pakar dermatologi di New York, Amerika Syarikat, hubungan seks dapat meningkatkan aliran darah ke kulit. Aliran darah yang lancar dapat membantu kulit kelihatan lebih segar dan sihat.

Di samping itu, semasa melakukan hubungan seks, tubuh anda akan mengeluarkan oksitosin, yang dikenali sebagai hormon cinta. Oksitosin juga mengurangkan tahap hormon stres atau kortisol di dalam badan, yang dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan, termasuk kulit.

Atas sebab ini, melakukan hubungan seks dengan pasangan secara berkala selain meningkatkan keakraban juga dapat menjadikan kulit lebih sihat dan bercahaya.