Kesihatan

Mengapa Petai dan Jengkol membuat kencing dan bau mulut?

Mengenai makan petai dan jengkol kerana bau mulut, sudah menjadi risiko bagi pencinta makanan berasaskan bijirin ini. Walau bagaimanapun, rasa jengkol dan petai yang lazat dan sedap digemari ramai. Lalu, apa yang menyebabkan jengkol dan petai membuat bau nafas dan air kencing berbau?

Mengapa makan petai membuat anda berbau?

Petai mempunyai bahasa Latin P archia speciosa, terdapat di banyak negara Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Satu jenis bijirin dengan bentuk seperti gula-gula, ia tidak mengeluarkan bau yang menyengat ketika masih mentah. Tetapi, setelah anda memakannya, bersiaplah untuk mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dengan nafas dan air kencing anda.

Lalu, apa yang menyebabkan makan petai membuat bau nafas dan air kencing anda berbau? Dalam biji petai, terdapat beberapa jenis bahan yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan seperti heksathionine, tetrathiane, trithiolane, pentathiopane, pentathiocane, dan tetrathiepane. Sebagai tambahan, petai mengandungi kepekatan asid amino yang tinggi dan menghasilkan gas metana (penghasil kentut) di dalam badan.

Nasib baik, bahan yang mengandungi sebatian sulfur tidak berbahaya jika dimakan. Tetapi ia akan menghasilkan bau gas yang keluar melalui nafas di mulut dan membuat bau air kencing menyengat.

Mengapa makan jengkol membuatnya berbau?

Jengkol, atau nama Latinnya archidendron pauciflorum Ini hampir sama dengan petai. Makanan yang satu ini banyak dijumpai di Asia Tenggara dan terkenal dengan rasanya yang sedap tetapi menjadikan nafas dan bau air kencing manusia tidak sedap.

Dalam buah jengkol ada sebatian yang mengandung sulfur disebut, asid djengkolik atau asid jengkolik. Sebatian ini terdiri daripada dua asid amino sistein yang diikat oleh kumpulan metil pada atom sulfur. Nah, asam inilah yang berperanan dalam bau air kencing yang keluar sehingga berbau seperti cenderung tidak menyenangkan.

Malangnya, makan terlalu banyak jengkol boleh menyebabkan kegusaran (istilah penyakit, kerana makan terlalu banyak jengkol), yang merupakan keadaan di mana air kencing anda akan membentuk kristal dan sakit ketika dikeluarkan.

Cara menghilangkan bau setelah makan petai dan jengkol

1. Minum dan berkumur dengan kopi

Setelah makan petai dan jengkol, biasanya bau tidak dapat menarik nafas. Lebih kurang 10 hingga 15 minit kemudian akan mengeluarkan bau busuk. Anda boleh menghilangkan bau dengan minum kopi selepas itu.

Kopi yang digunakan adalah kopi hitam dengan setengah cawan air. Bancuh, minum beberapa teguk, dan akhirnya anda boleh membilas mulut dengan air kopi untuk menghilangkan bau jengkol.

2. Minum susu

Susu meneutralkan makanan pada aroma di mulut. Pada dasarnya, makanan berbau masih disimpan di dalam usus, walaupun anda telah menggosok gigi seribu kali. Nah, dalam susu, ada sebatian yang melawan bakteria dalam menghilangkan bau mulut setelah makan, iaitu: metil allil sulfida atau AMS. Dengan minum susu setelah makan petai dan jengkol, pasti bau di mulut anda akan mereda dan hilang.