Gigi dan Mulut

Lidah bersih dan bebas daripada bau mulut, bersihkan terlebih dahulu dengan cara ini

Bercakap mengenai kesihatan mulut, bukan hanya gigi yang mesti dipertimbangkan. Lidah juga merupakan organ yang perlu dijaga agar kesihatan rongga mulut anda terjaga. Jadi, adakah lidah juga perlu dibersihkan? Bolehkah lidah juga kotor seperti gigi? Lalu bagaimana untuk mempunyai lidah yang bersih? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Adakah anda perlu membersihkan lidah anda?

Bukan hanya bakteria yang boleh melekat pada gigi dan kemudian dari masa ke masa membentuk plak untuk membuat rongga. Lidah boleh diisi dengan bakteria dan juga gigi. Sekiranya tidak dibersihkan, bakteria dan semua kuman akan berkumpul dan membiak di lidah.

Permukaan lidah ditutup dengan lebam kecil yang disebut papillae. Di papillae inilah bakteria, sel kulit mati, dan zarah makanan kecil dapat mengumpul dan terkumpul.

Bakteria yang terkumpul di lidah dapat menjadi tempat pembiakan kuman untuk keseluruhan keadaan rongga mulut, juga dapat mengurangkan kepekaan rasa pada lidah, bahkan merosakkan penampilan lidah sehingga berubah menjadi putih, sehingga memicu bau mulut.

Oleh itu, membersihkan lidah tidak boleh dipandang rendah. Sama pentingnya dengan membersihkan gigi, lidah anda juga mesti dijaga dengan sihat.

Agar lidah bersih dan sihat, rawatan apa?

Mengikis lidah atau pencuci lidah adalah alat yang digunakan untuk membuang zarah tambahan yang tidak berguna pada permukaan lidah. Pembersih lidah ini tidak menjamin bahawa anda akan mengelakkan bau mulut, tetapi dengan lidah yang bersih sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kejadian bau mulut dan pastinya menjadikan lidah anda bersih.

Pembersih lidah terdapat dalam berbagai bentuk dan ukuran, dan berfungsi dari belakang lidah dan dilukis ke arah depan lidah. Selepas lidah dibersihkan, rongga mulut biasanya terasa lebih segar.

Untuk mendapatkan lidah yang bersih, berikut adalah cara menggunakan pembersih lidah:

  1. Berdiri di hadapan cermin, buka mulut dan menjulurkan lidah anda ke luar.
  2. Masukkan pembersih lidah dengan lembut ke bahagian belakang lidah. Sekiranya anda bimbang tercekik, anda boleh bermula di tengah lidah anda. Apabila anda sudah terbiasa, anda secara beransur-ansur dapat mulai membersihkan sedikit lebih jauh ke belakang.
  3. Tarik perlahan pembersih lidah ke hadapan, ke arah hujung lidah. Jangan lakukan sebaliknya dari depan hingga ke belakang lidah.
  4. Setelah ditarik ke hujung lidah, gunakan kain untuk menghilangkan kotoran yang tersekat pada pembersih lidah anda.
  5. Kemudian ulangi menarik dari belakang ke depan sehingga semua kawasan permukaan lidah bersih.
  6. Basuh pencuci lidah ini dengan air suam dan sabun, keringkan, dan simpan di tempat yang bersih dan kering.
  7. Lakukan pembersihan lidah ini dengan kerap seperti menggosok gigi.