Keibubapaan

Bilakah Kanak-kanak lelaki Boleh Membangun Otot? •

Memiliki otot yang besar mungkin menjadi impian setiap lelaki. Ramai kanak-kanak lelaki berpendapat bahawa mempunyai otot yang besar adalah baik dan menjadikannya kelihatan lebih menarik. Tidak jarang, sebilangan budak lelaki melakukan sukan yang dapat membina otot, terutama otot lengan. Namun, berhati-hatilah bahawa zaman kanak-kanak masih merupakan masa pertumbuhan. Jangan biarkan latihan membina otot ini mengganggu pertumbuhan anak anda.

Pada usia berapa kanak-kanak boleh tumbuh otot?

Ingatlah, kanak-kanak masih di peringkat awal, di mana tulang dan otot mereka masih menjalani banyak proses untuk tumbuh dan berkembang. Tepat pada masa baligh, pertumbuhan tulang anak dan peningkatan jisim otot mencapai puncaknya. Tulang anak bertambah panjang sehingga ketinggian anak meningkat dan otot anak bertambah besar sehingga postur anak juga bertambah besar.

Pada masa ini, senaman penting dilakukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan tulang dan otot kanak-kanak. Semakin banyak aktiviti yang dijalankan, semakin kerap otot dan tulang digunakan, maka semakin kuat otot dan tulang anak. Ini pasti baik. Namun, apa yang perlu digarisbawahi adalah jangan terlalu banyak melakukannya. Latihan yang dilakukan juga mesti disesuaikan dengan kemampuan tubuh anak. Memberi tekanan terlalu banyak ( tertekan) dalam badan boleh mencetuskan reaksi badan yang berbeza pada usia yang berbeza.

Oleh kerana anak atau remaja belum mencapai pertumbuhan tulang dan otot yang sempurna, disarankan agar anak menunggu sehingga pertumbuhan tulang dan otot selesai, maka boleh melakukan sukan untuk membina otot. Kira-kira pada usia kira-kira 20 tahun kanak-kanak lelaki boleh melakukan ini kerana pada usia ini pada umumnya kanak-kanak lelaki telah menyelesaikan tempoh pertumbuhan mereka. Ini adalah masa yang sesuai untuk anda.

Pada usia 20 tahun, kanak-kanak lelaki boleh mula membina jisim otot dengan mengangkat beban yang lebih berat. Gunakan 20-an ini untuk membina otot anda kerana jisim otot secara semula jadi akan berkurang dari masa ke masa kerana penuaan.

Apakah kaedah yang selamat untuk membina otot?

American Academy of Pediatrics mengesyorkan kepada kanak-kanak atau remaja yang ingin membina otot pada usia kurang dari itu untuk:

 • Mulakan membina otot dengan latihan yang lebih ringan sehingga otot berkembang menjadi bentuk yang betul
 • Latihan kardio secara berkala
 • Elakkan mengangkat berat sehingga pertumbuhan anak selesai

Sukan apa yang baik untuk kanak-kanak?

Ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak tidak boleh bersukan, sebenarnya sangat baik bagi kanak-kanak untuk bersukan. Sukan dijalankan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan otot dan tulang kanak-kanak. Kanak-kanak atau remaja disarankan untuk melakukan sukan yang menentang graviti ( senaman menanggung berat badan ). Latihan ini memberi beban pada tulang dan otot sehingga membantu otot dan tulang menjadi lebih kuat.

Contoh sukan ini, iaitu:

 • Jalan
 • Lari
 • Bola Sepak
 • Futsal
 • Bola keranjang
 • Bola Tampar
 • Tenis
 • Lompat tali
 • Gimnastik
 • Senamrobik

Berenang dan berbasikal bukanlah sukan yang memberi tekanan pada tulang, tetapi mereka juga boleh digunakan oleh kanak-kanak untuk membantu mengembangkan otot yang kuat dan tulang yang kuat.

Ingatlah, selain melakukan sukan ini, kanak-kanak masih perlu memenuhi keperluan pemakanan mereka dari pelbagai makanan berkhasiat. Nutrien ini juga diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Jangan biarkan anak anda menjadi kurus kerana terlalu banyak bersenam atau kerana tuntutan sukan kegemarannya. Kekurangan nutrisi dan terlalu banyak bersenam sebenarnya dapat membuat tulang menjadi rapuh, terdedah kepada kecederaan, dan sakit otot yang berpanjangan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌