Kehamilan

Vaksin TORCH Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Berkahwin dan Mengandung

Terdapat banyak persiapan yang mesti diselesaikan oleh seorang wanita sebelum berkahwin dan merancang kehamilan. Salah satunya adalah pemenuhan vaksin TORCH. Vaksin TORCH adalah "senjata" bagi wanita untuk melawan empat jenis virus yang boleh membahayakan kesihatan mereka semasa hamil, dan juga keselamatan janin mereka.

Penyakit apa yang termasuk dalam TORCH?

TORCH bermaksud kexoplasmosis, rubella (campak Jerman), cytomegalovirus, dan hherpes. Setiap penyakit ini boleh membahayakan keselamatan ibu hamil dan janin di dalam kandungan. Virus ini boleh masuk ke dalam darah anda dan masuk ke bayi anda sehingga dia juga boleh mendapat jangkitan yang sama.

Lebih-lebih lagi, janin di rahim masih dalam peringkat perkembangan, jadi sistem ketahanannya kemungkinan besar tidak akan dapat melawan jangkitan virus. Sekiranya jangkitan virus menyerang janin di rahim, organ-organnya mungkin tidak berkembang secara normal.

Inilah penjelasan yang lebih lengkap.

1. Toksoplasmosis

Toksoplasmosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii. Penyakit ini umumnya tidak berbahaya, tetapi akan sangat berbahaya jika menyerang wanita hamil.

Penyakit ini dapat menular ketika kita memakan daging dari haiwan yang dijangkiti yang belum dimasak (terutama domba dan daging babi) atau melalui kontak dengan sampah kucing atau kandang kucing jika kucing itu dijangkiti.

Jangkitan toxoplasma dapat menular ketika anda memakan daging mentah atau kurang matang dari haiwan yang sudah dijangkiti (terutama domba dan babi), atau melalui kontak dengan kotoran kucing jika haiwan kesayangan anda dijangkiti.

Sekiranya wanita hamil dijangkiti pada awal kehamilan, terdapat risiko keguguran besar, kelahiran mati (kelahiran mati), atau melahirkan bayi yang cacat.

Penyakit ini juga boleh menular dari ibu ke bayi di rahim semasa mengandung. Parasit yang menyebabkan toksoplasma dapat menjangkiti plasenta, menyebabkan bayi dilahirkan dengan kerosakan otak.

2. Rubella

Rubella adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus rubela. Jangkitan ini juga dikenali sebagai campak Jerman. Virus ini disebarkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan dengan rembesan dari hidung dan kerongkong seseorang dengan rubella.

Campak Jerman sangat berbahaya bagi wanita hamil. Sekiranya seorang wanita hamil dijangkiti rubela, terutama pada 4 bulan pertama kehamilan, bayi berisiko mengalami cacat lahir atau kelahiran mati.

Virus ini menyebabkan bayi dilahirkan dengan katarak, pekak, kelainan pada organ vital (jantung, hati, paru-paru) dan kerencatan pertumbuhan. Sindrom rubella kongenital pada janin dalam bahasa perubatan disebut sebagai Sindrom Rubella kongenital (CRS).

Walau bagaimanapun, risiko ini bergantung pada berapa lama anda dijangkiti virus tersebut. Risiko tertinggi berlaku pada peringkat awal atau dalam masa 12 minggu dari usia bayi di dalam kandungan.

3. Cytomegalovirus

Wanita hamil yang dijangkiti sitomegalovirus jarang menunjukkan gejala pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, jika sistem kekebalan tubuh lemah, gejala seperti demam, kelenjar getah bening bengkak, keletihan, sakit otot dan sendi, dan hilang selera makan mungkin muncul.

Cytomegalovirus boleh membahayakan bayi jika virus ini menyerang ibu untuk pertama kalinya. Kira-kira satu pertiga wanita hamil yang pertama kali dijangkiti virus ini akan menyebarkan penyakit ini kepada bayi mereka di dalam kandungan.

Bayi yang dijangkiti virus ini semasa kehamilan masih boleh dilahirkan sekiranya jangkitan berlaku pada awal kehamilan. Gangguan lain yang dapat dialami oleh bayi dengan sitomegalovirus kongenital adalah gangguan sistem saraf pusat, sekatan pertumbuhan, ukuran kepala yang lebih kecil, limpa dan hati yang membesar, dan penyakit kuning.

Masalah kesihatan jangka panjang juga boleh timbul pada bayi yang dijangkiti, seperti gangguan pendengaran, gangguan penglihatan, kecacatan intelektual, dan gangguan neurologi lain.

4. Herpes

Herpes adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus. Terdapat dua jenis virus yang boleh menyebabkan herpes, iaitu virus herpes simplex tipe 1 dan virus herpes simplex tipe 2.

Wanita hamil yang terkena herpes dapat menyebarkannya ke bayi mereka melalui kelahiran normal, kerana bayi melewati dinding vagina yang telah terkena virus herpes. Risiko penularan ke bayi lebih besar apabila wanita hamil dijangkiti virus herpes pada trimester ketiga kehamilan. Sebabnya, semakin hampir dengan waktu kelahiran, maka ibu akan menghasilkan antibodi yang dapat melindungi bayinya dari virus.

Doktor anda mungkin mengesyorkan kelahiran caesar jika anda dijangkiti virus herpes pada akhir kehamilan anda. Oleh itu, bayi tidak terdedah kepada virus herpes yang terdapat di sekitar faraj anda.

Sekiranya anda dijangkiti virus herpes pada trimester pertama kehamilan, mungkin terdapat risiko keguguran atau kecacatan kelahiran. Namun, ada kemungkinan lain bahawa bayi dilindungi dari herpes kerana sistem imun ibu menghasilkan antibodi khas untuk melawan virus herpes.

Bilakah untuk melakukan vaksin TORCH?

Vaksin TORCH adalah salah satu jenis vaksin yang dapat membantu wanita menghindari empat jangkitan di atas. Walau bagaimanapun, jadual untuk mendapatkan vaksin ini tidak boleh sewenang-wenangnya. Terdapat beberapa vaksin yang tidak boleh dilakukan semasa anda hamil, dan TORCH adalah salah satu daripadanya.

Vaksinasi dilakukan dengan memasukkan virus hidup atau virus mati yang telah dijinakkan. Dikhuatiri kemasukan virus jinak yang masih hidup juga akan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim walaupun tujuan awalnya adalah untuk mencegah penyakit.

Oleh itu, vaksin ini harus diperoleh sebelum berkahwin atau beberapa bulan sebelum memulakan program kehamilan. Setelah mendapat vaksin, anda juga mesti menangguhkan rancangan kehamilan anda selama 2 bulan agar vaksin berfungsi dengan optimum di dalam badan dan tidak akan membahayakan kehamilan anda.

Bagaimana cara mencegah jangkitan ini semasa hamil?

Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan virus TORCH pada wanita hamil. Inilah yang boleh dilakukan:

  • Elakkan makan daging mentah dan tidak dimasak semasa mengandung.
  • Pastikan ibu hamil makan makanan yang bersih dan sihat.
  • Wajib mencuci tangan sebelum dan selepas aktiviti, terutamanya selepas berkebun atau menyentuh tanah.
  • Elakkan sentuhan langsung dengan kotoran kucing atau anjing.
  • Jangan berkongsi barang peribadi seperti pisau cukur, berus gigi dengan orang lain semasa mengandung.
  • Elakkan tatu atau tindik badan semasa hamil.
  • Elakkan makan coklat, kacang tanah, selai kacang, dan tekanan yang boleh menyebabkan herpes genital bagi wanita hamil berulang.