Kesihatan kulit

Inilah Kesannya Sekiranya Anda Sering Mengalami Jerawat

Jerawat adalah keluhan yang biasa dilakukan oleh ramai orang, baik lelaki dan wanita. Salah satu prosedur penyingkiran jerawat yang paling popular adalah suntikan kortikosteroid. Walaupun berkesan, apa kesannya jika anda sering melakukan suntikan jerawat?

Kesan negatif dari suntikan jerawat yang kerap

Kulit yang rawan jerawat membuat anda jengkel. Selain mengurangkan keyakinan diri, jerawat sering menimbulkan rasa sakit. Sekiranya anda terdesak untuk mencari jalan untuk menghilangkan jerawat di wajah anda, suntikan kortikosteroid atau tembakan jerawat boleh menjadi pilihan.

Suntikan kortikosteroid juga dikenal sebagai suntikan kortikosteroid intralesi. Suntikan ini sebenarnya digunakan untuk merawat lebam besar pada kulit. Selain mengecutkan benjolan, suntikan ini juga digunakan sebagai rawatan kulit untuk jerawat, sehingga disebut sebagai suntikan jerawat.

Menurut American Academy of Dermatology, suntikan kortikosteroid dapat meratakan lebam pada kulit dalam masa 48-72 jam. Walaupun tidak hilang sepenuhnya, jerawat yang bengkak dapat menyusut, rasa sakit dan kemerahan dapat dikurangkan. Dalam seminggu, jerawat biasanya akan hilang.

Hasil suntikan mungkin memuaskan bagi kebanyakan orang dengan kulit yang berjerawat. Namun, itu tidak bermaksud prosedur ini dapat dilakukan sesuka hati. Suntikan jerawat yang kerap sebenarnya boleh merosakkan tisu kulit.

Ini berlaku kerana kortikosteroid berlebihan yang memasuki kulit. Akibatnya, kawasan kulit yang disuntik mendapat tekanan yang berlebihan sehingga kulit kelihatan seperti lubang (berlubang). Keadaan ini memang boleh kembali, tetapi akan memakan masa yang lama, kira-kira 6 bulan selepas suntikan terakhir.

Selain tanda poket, suntikan jerawat yang kerap juga boleh menyebabkan perubahan warna kulit, seperti tompok putih (hipopigmentasi). Ini biasanya biasa berlaku pada orang yang mempunyai warna kulit gelap. Sama seperti tanda poket, patch juga akan pudar dari masa ke masa.

Nah, apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya melakukan suntikan jerawat?

Tidak perlu menyuntik jerawat, jangan terlalu kerap melakukannya. Anda mesti tahu, suntikan kortikosteroid memang dapat membantu jerawat hilang lebih cepat, tetapi kaedah ini tidak dapat menghentikan pembentukan jerawat di wajah.

Oleh itu, daripada bergantung pada suntikan jerawat, lebih baik anda menjaga kebersihan kulit anda setiap hari dan menggunakan ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Doktor anda mungkin mengesyorkan asid salisilat, retinoid topikal, atau isotretinoin bergantung kepada keparahan jerawat anda.

Agar tidak terlalu kerap, anda pasti perlu mempertimbangkan beberapa perkara sebelum memutuskan sama ada menyuntik jerawat atau tidak. Beberapa perkara yang mungkin menjadikan anda lebih baik daripada suntikan jerawat termasuk:

  • Jerawat meradang selama berbulan-bulan dan sukar dirawat
  • Jerawat agak besar, bengkak, dan menyakitkan
  • Anda harus menghadiri acara penting sehingga anda memerlukan suntikan jerawat untuk kelihatan lebih baik

Kemudian, jangan lupa untuk mencatat setiap kali anda melakukan suntikan jerawat. Terangkan kali terakhir anda melakukan suntikan sebelum melakukannya lagi.

Kekerapan menyuntik jerawat jelas memberi kesan buruk. Itulah sebabnya, anda perlu mengetahui peraturan berikut untuk menyokong rawatan doktor dalam menangani kulit yang berjerawat, seperti:

  • Elakkan menyentuh wajah anda dengan tangan anda. Selain memerah, menyentuh wajah anda dengan tangan yang tidak semestinya bersih boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk.
  • Melegakan kesakitan dari jerawat dengan menggunakan ketulan ais. Balut ketulan ais dalam tisu atau tuala lembut kemudian letakkan di atas jerawat yang meradang. Suhu sejuk ais dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak.