Ubat dan Makanan Tambahan

Tizanidine •

Apa ubat Tizanidine?

Untuk apa Tizanidine?

Tizanidine adalah ubat yang digunakan untuk merawat kekejangan otot yang disebabkan oleh keadaan tertentu (seperti sklerosis berganda, kecederaan saraf tunjang). Ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot.

Dos tizanidine dan kesan sampingan tizanidine akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Tizanidine?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 6 hingga 8 jam.

Dos ditentukan berdasarkan keadaan perubatan anda, tindak balas terhadap rawatan, dan ubat-ubatan lain yang anda ambil. Pastikan anda memberitahu doktor dan ahli farmasi mengenai produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi, dan produk herba). Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, doktor anda akan memulakan anda dengan dos yang rendah dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda. Ikut arahan doktor anda. Jangan mengambil lebih daripada 36 miligram dalam satu hari atau lebih dari 3 dos dalam jangka masa 24 jam.

Tubuh anda akan menyerap ubat ini secara berbeza bergantung pada sama ada anda mengambilnya dalam bentuk tablet atau kapsul, selepas makan atau sebelum makan, atau jika anda menaburkan kandungan kapsul pada makanan. Bercakap dengan doktor anda untuk menentukan cara terbaik untuk mengambil dos anda, terutamanya apabila mengubah dos anda dipertimbangkan atau jika doktor anda telah menetapkan tizanidine dalam bentuk lain (tablet atau kapsul).

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi ketagihan, terutamanya jika ia telah lama digunakan atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes seperti itu, gejala ketagihan (misalnya, kegelisahan, gegaran, peningkatan tekanan darah / denyut jantung / ketegangan otot) mungkin berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat tersebut. Jangan berhenti menggunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda. Untuk mengelakkan reaksi ketagihan, doktor anda akan menurunkan dos anda dengan perlahan. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut, dan segera laporkan reaksi ketagihan.

Bagaimana Tizanidine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.