Kanser

Pemeriksaan Digital Rectal: Definisi, Penyediaan & Prosedur •

Definisi pemeriksaan rektum digital

Apakah pemeriksaan rektum digital?

Pemeriksaan rektum digital atau anda juga boleh memanggilnya penyentuh rektumPemeriksaan rektum digital adalah pemeriksaan rektum untuk mendiagnosis masalah pada prostat dan organ bawah. Dalam prosedur ini, doktor yang dibantu oleh jururawat akan menyentuh prostat anda melalui rektum.

Prostat adalah organ yang membekalkan sebahagian besar air mani lelaki semasa ejakulasi. Cecair ini memberi khasiat sambil melindungi sperma yang keluar semasa hubungan seks.

Biasanya, ujian perubatan ini digabungkan dengan ujian darah antigen khusus prostat (PSA), untuk memantau kesihatan kelenjar prostat pada lelaki. Selain membantu mengesan barah prostat, ujian perubatan ini juga dapat mengesan prostat yang membesar.

Bilakah perlu dilakukan pemeriksaan rektum digital?

Anda mungkin perlu menjalani ujian ini jika doktor mengesyaki masalah dengan prostat anda, dengan beberapa gejala berikut:

Menunjukkan simptom barah prostat

Sebilangan besar kes barah prostat dikesan lebih awal melalui ujian saringan. Biasanya, penyakit ini tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Gejala akan muncul ketika barah telah memasuki tahap lanjut, seperti yang dilaporkan oleh American Cancer Association.

  • Masalah kencing, seperti aliran air kencing yang perlahan dan lemah dan keinginan untuk membuang air kecil yang lebih kerap, terutama pada waktu malam.
  • Terdapat darah dalam air kencing atau darah dalam air mani semasa hubungan seks, dan kesukaran mendapat ereksi atau mengekalkan ereksi.
  • Sakit di pinggul, punggung, dada, dan kawasan lain jika barah telah merebak ke tulang.
  • Kelemahan atau kebas pada kaki, dan hilangnya kawalan usus kerana barah menekan saraf tunjang.

Mempunyai prostat yang membesar

Apabila prostat membesar, ia boleh merengsakan atau menyekat pundi kencing. Kerap membuang air kecil adalah gejala biasa, yang mungkin berlaku setiap 1 hingga 2 jam, terutama pada waktu malam. Selain itu, orang dengan keadaan ini juga akan mengalami gejala lain, seperti:

  • Pundi kencing terasa kenyang, walaupun anda telah membuang air kecil.
  • Aliran air kencing lemah, kadang-kadang sekejap-sekejap.
  • Walaupun ada keinginan untuk membuang air kecil, sukar untuk membuang air kecil pada mulanya, kadang-kadang membuat seseorang perlu melakukan tekanan untuk mengeluarkan air kencing.

Keadaan lain yang mengharuskan anda menjalani rektum digital adalah buasir, masalah dengan tabiat usus, atau kemungkinan barah kolorektal.