Kesihatan mental

Inilah sebab mengapa minuman beralkohol tidak boleh diminum secara sembarangan

Alkohol adalah sejenis minuman yang sering diminum, baik kerana rasanya yang enak atau sama seperti minuman yang menenangkan ketika anda berkumpul dengan orang terdekat. Rupa-rupanya, minuman beralkohol telah dikenali sejak 4.000 SM, anda tahu.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak peraturan untuk minum alkohol yang mesti dipatuhi. Contohnya, kanak-kanak tidak boleh meminumnya, orang dewasa tidak boleh minum terlalu banyak atau terlalu kerap, dan wanita hamil harus mengelakkan alkohol. Mengapa, minuman beralkohol tidak boleh diminum secara sembarangan? Adakah alkohol tidak baik untuk badan? Ketahui mengapa di sini.

Apakah kesan buruk minuman beralkohol jika diminum secara cuai?

1. Kerosakan otak

Pengambilan alkohol secara sembarangan sebenarnya boleh merosakkan otak. Sudah tentu ini juga dipengaruhi oleh berapa banyak yang anda minum, umur, jantina, dan sejarah keluarga mengenai pengambilan alkohol. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mencetuskan amnesia dan demensia.

Keadaan ini malah boleh menyebabkan gangguan dalam bahasa, pemikiran logik, dan penyelesaian masalah. Ini kerana alkohol akan membuat otak anda mengalami atrofi, atau mengecil dari ukuran yang sepatutnya.

2. Gangguan fungsi hati (hati)

Minum terlalu banyak alkohol juga boleh mengganggu fungsi hati. Ini tentu saja dipengaruhi oleh jumlah pengambilan alkohol anda. Risiko disfungsi hati akan meningkat jika pengambilan alkohol> 60-80 gram sehari pada lelaki dan> 20 gram sehari pada wanita, selama 10 tahun atau lebih.

Gangguan hati yang berlaku sangat pelbagai, bergantung kepada keparahannya. Sekiranya masih awal mungkin tidak ada simptom. Namun, anda juga dapat melihat gambar saluran darah di perut anda yang sering disebut sebagai 'labah-labah nevi.

Di samping itu, apabila ujian fungsi hati dilakukan, nilai makmal anda mungkin meningkat melebihi normal, yang menunjukkan adanya gangguan hati atau penyakit.

3. Mencetuskan hipertensi

Pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah sebanyak 1.5 mmHg untuk setiap 10 gram alkohol yang dikonsumsi setiap hari. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan bertambah baik setelah anda berhenti minum alkohol selama 2-4 minggu.

4. Meningkatkan risiko barah

Kebiasaan minum minuman beralkohol secara tidak wajar juga dapat meningkatkan risiko barah. Kehadiran pengambilan alkohol yang berlebihan dan untuk waktu yang lama, dapat menyebabkan mutasi dalam DNA, keradangan berlaku, dan akhirnya mencetuskan perubahan sel prakanker menjadi sel barah.

Selanjutnya, dengan sistem imun yang lemah, sel barah akan merebak ke pelbagai organ tubuh. Kanser mulut, laring, esofagus, dan hati adalah perkara biasa pada mereka yang mengambil alkohol dalam jumlah yang banyak.

5. Mengganggu perkembangan janin

Pengambilan alkohol semasa mengandung boleh memberi kesan negatif dan menyebabkan sindrom alkohol janin. Sindrom ini akan menyebabkan gangguan perkembangan pada janin. Gangguan boleh berupa berat lahir rendah, kelainan pada wajah dan kepala bayi, gangguan sistem saraf, masalah pendengaran, gangguan penglihatan, hingga keterbelakangan mental pada anak.

Sekiranya anda hamil, sangat digalakkan untuk tidak mengambil alkohol. Alkohol, terutamanya berlebihan, boleh memberi kesan buruk kepada bayi anda yang belum lahir.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami kesan buruk alkohol?

  • Pertama, berhenti minum alkohol. Tindakan ini boleh memberi kesan yang baik pada jantung dan otak anda. Minum alkohol selama tiga bulan boleh memberi kesan yang lebih baik pada hati anda. Walaupun berpuasa alkohol selama setahun akan membantu memperbaiki kerosakan otak.
  • Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami gangguan pada badan kerana alkohol.
  • Perhatikan pengambilan nutrien anda, terus makan makanan berkhasiat dan jangan biarkan anda kekurangan vitamin dan mineral atau nutrien apa pun.

Apakah had selamat untuk minum alkohol?

Sejumlah kajian telah mendedahkan faedah minum alkohol. Jadi, minuman beralkohol tidak selalu buruk. Anda hanya perlu mematuhi peraturan minum alkohol yang bijak, selamat dan bertanggungjawab. Salah satunya dengan minum alkohol mengikut had yang munasabah. Harus diingat, had bagi setiap orang adalah berbeza kerana keadaan dan badan masing-masing jelas berbeza.

Menurut sejumlah kajian dan agensi kesihatan di seluruh dunia, lelaki dan wanita dewasa yang sihat (tidak mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan) tidak digalakkan mengambil lebih daripada empat belas unit alkohol dalam seminggu (atau tiga unit alkohol sehari).

Walau bagaimanapun, empat belas unit ini tidak boleh diambil sekaligus dalam satu hari. Beri rehat dua hingga tiga hari di mana anda sama sekali tidak minum alkohol.

Satu unit alkohol sahaja kira-kira setara dengan ukuran berikut.

  • 240 - 280 ml (buah satu bintang atau setengah gelas besar) bir dengan kandungan alkohol 3-4 peratus.
  • 50 ml arak atau alkohol dengan kandungan alkohol 12-20 peratus.
  • 25 ml minuman keras seperti wiski, Scotch, gin, vodka, dan tequila dengan kandungan alkohol 40 peratus.

Ingat, setiap produk mengandungi kandungan alkohol yang berbeza. Sentiasa perhatikan dan hitung kandungan alkohol yang akan anda pesan. Sebabnya, hanya dua gelas bir bersamaan dengan minum empat unit alkohol dalam sehari. Ini sudah tentu melebihi had selamat. Jadi, anda tidak boleh memesan atau minum lebih banyak.