Kesihatan kulit

Cara Memutihkan Kuku Kuning Dengan Berkesan

Sekiranya anda sering membiarkan cat kuku terlalu lama, jangan terkejut jika anda menjumpai kuku kuning setelah membersihkan cat kuku. Nasib baik, ada banyak cara mudah untuk memutihkan kuku kuning yang boleh anda cuba sendiri di rumah.

Bagaimana memutihkan kuku kuning?

Sebelum mencuba salah satu kaedah di bawah ini, bersihkan kuku terlebih dahulu dari sisa kotoran dan cat kuku yang mungkin masih terpasang. Sekiranya ada, sila lihat cara memutihkan kuku kuning di bawah.

1. Gosokkan dengan jus lemon

Lemon adalah agen pemutihan semula jadi terbaik yang boleh anda temui. Cukup tuangkan jus lemon dari sebiji lemon besar ke dalam mangkuk, dan rendam kuku di dalamnya selama beberapa minit.

Kemudian, gosok perlahan permukaan kuku dengan berus gigi yang lembut. Bilas bersih. Selesaikan dengan mengurut kuku dengan minyak kutikula.

2. Gosok dengan pes hidrogen peroksida dan campuran baking soda

Campurkan 1 sudu besar peroksida dan 2 1/2 sudu besar baking soda dalam mangkuk kecil. Kacau hingga menjadi pes. Dengan menggunakan kapas yang bersih, lap permukaan kuku anda dengan pes. Biarkan selama 5-10 minit.

Bilas kuku yang bersih dan urut dengan krim tangan atau minyak kutikula. Ulangi rawatan ini pada kuku kuning anda setiap 6-8 minggu.

3. Gosokkan dengan pasta jus lemon dan campuran baking soda

Campurkan satu sudu jus lemon dan 2 sudu besar baking soda untuk membuat pes halus. Dengan menggunakan kapas yang bersih, lap permukaan kuku anda dengan pes. Urut dan biarkan selama tiga minit.

Bilas kuku yang bersih dan urut dengan krim tangan atau minyak kutikula. Ulangi rawatan ini pada kuku kuning anda setiap 4-6 minggu.

4. Sapukan ubat gigi pemutih

Gosok permukaan kuku anda dengan ubat gigi pemutih dengan berus kuku. Biarkan beberapa minit, dan bilas. Sekadar peringatan, kaedah ini amat berkesan untuk noda kuning yang baru sahaja berlaku.

5. Bersihkan dengan cuka sari apel

Cuka sari apel bukan sahaja menghilangkan warna kuning pada kuku anda, tetapi juga menyingkirkan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada kuku anda.

Cukup rendam kuku anda dalam 1/2 cawan cuka sari apel selama 20 minit. Keringkan telaga; Anda boleh mengulangi rawatan ini tiga kali sehari selama sebulan.

6. Ratakan dengan paku

Jatuhkan minyak lavender atau jus emon pada kuku anda dan gosok permukaannya dengan tongkat penyangga (bahagian licin dari kuku). Lap dengan baik selepas itu. Lakukan kaedah ini secara berkala sehingga anda melihat hasil yang paling optimum.

7. Gosokkan dengan kulit oren

Anda boleh menyingkirkan kuku kuning yang kotor dengan menggosok bahagian dalam kulit jeruk secara langsung di permukaan kuku anda.

Sebagai alternatif, anda boleh membuat pes halus kulit jeruk kering dan halus, kemudian campurkan dengan sedikit air. Sapukan pes oren terus pada kuku anda. Bilas bersih dan sapukan minyak kutikula.

Ulangi rawatan ini dua kali sehari selama beberapa minggu.