Kehamilan

Anak-anak cerewet ketika ibu mereka hamil lagi, bagaimana menanganinya?

Anak kecil anda akan bertindak balas apabila anda memberitahunya bahawa anda hamil dengan adiknya. Ini bergantung pada usia dan perangai anak. Kemungkinan saudara kandung tidak akan faham sehingga anda melihat adik perempuan anda dilahirkan atau ketika anda melihat perut anda sudah membesar. Mungkin juga anak anda menjadi lebih rewel daripada biasa. Sekiranya ini berlaku, bagaimana menyelesaikannya? Apa yang perlu dilakukan sekiranya anak cerewet?

Berurusan dengan anak yang cerewet ketika ibu hamil lagi

Setelah mengetahui bahawa anda hamil, si kecil anda mungkin bertanya apakah anda akan terus mencintai dan menjaganya. Ini menunjukkan bahawa si kecil anda risau jika anda berubah.

Biasanya jika anak anda melihat perubahan sikap dan tingkah laku anda sejak anda hamil, dia akan menjadi lebih cerewet atau kelihatan manja. Sebenarnya ini adalah wajar, kerana kanak-kanak cenderung menyukai perkara yang tersusun dan dapat diramalkan. Perubahan sedikit pun dapat membuatnya merasa geram dan tidak aman. Lalu apa yang harus anda lakukan?

1. Beritahu dia bahawa dia akan mempunyai seorang adik perempuan

Semasa mengandung, anda harus mula mengajar anak kecil anda mengenai kelahiran bayi perempuan. Selama sembilan bulan kehamilan, anda dan pasangan mempunyai masa yang cukup untuk menjelaskan kepada si kecil anda, tentu saja mengikut pemahamannya.

Anda dapat mengetahui bahawa sekarang di perut ibu semakin meningkat masa depan kakaknya. Atau mungkin anda perlu menunjukkan dan berkongsi foto kehamilan anda dengan anak pertama anda, foto anak pertama anda sebagai bayi, atau sesuatu yang lain untuk membantu anak anda memahami bahawa bayi dan bayi yang baru lahir memerlukan perhatian khusus.

2. Sekiranya anak itu cerewet hingga menangis, biarkanlah

Sekiranya anak anda menangis, biarkan dia menangis sehingga dia berhenti dan merasa lega. Selepas itu, anda hanya menghampiri dan mengajak untuk melakukan aktiviti yang paling disukai oleh anak kecil anda sehingga perasaan kecewa dan sedihnya dapat diselesaikan.

Katakan kepadanya bahawa anda tahu dia kecewa dan ingin marah, jadi dia menangis dengan kuat. Katakan juga bahawa anda ingin menolongnya kembali gembira dan teruja. Jangan teriak atau dihukum. Ini akan menjadikannya lebih sukar untuk menerima kehadiran adik lelaki dalam hidupnya.

3. Luangkan masa dengan ayah

Kedua ibu bapa dapat bekerjasama untuk memberi pemahaman kepada anak. Anak kecil anda mungkin terbiasa menghabiskan banyak masa dengan ibunya. Oleh itu, cubalah dia meluangkan masa bersama ayahnya.

Ini akan melatih anak bahawa tidak perlu selalu bersama ibunya, bahawa ayahnya juga dapat menjadi tokoh yang boleh dipercayai. Dengan cara itu, dia masih akan mempunyai teman bermain ketika ibunya merasa letih atau mengalami aduan kehamilan.

Di samping itu, setelah bayi dilahirkan, sudah tentu ibu memerlukan masa sebagai tempoh pemulihan dan untuk bayi yang baru lahir. Sekiranya anak kecil anda sudah terbiasa dengan ayahnya, dia mungkin tidak akan merasakan bahawa anda kurang memperhatikannya.

4. Jangan menangani kerenah anak anda dengan emosi

Membalas kerenah atau kecemburuan anak tidak semestinya marah. Ini akan memburukkan lagi keadaan anak. Cuba fahami sudut pandang anak anda dan cuba bersabar. Kadang-kadang perlu mengatakan dengan tegas, tetapi itu tidak bermakna anda harus marah setiap kali si kecil bertindak.

5. Libatkan anak kecil anda sebagai persiapan kelahiran adiknya

Sekiranya anak anda berminat, anda boleh melibatkannya dalam menyiapkan segala yang berkaitan dengan adiknya yang akan dilahirkan. Dia mungkin dapat membantu memilih pakaian untuk adiknya, kasut, kaus kaki, mainan, dan barang bayi lain. Dengan cara itu, dia akan merasa terlibat dan menjadi sebahagian daripada orang yang menyambut kelahiran bayi.

Sebagai tambahan, adik lelaki anda mungkin menerima banyak hadiah dari keluarga dan rakan anda. Ini boleh menjadikan kanak-kanak itu curang kerana cemburu dan merasa diperlakukan tidak adil. Oleh itu, berikan pemahaman bahawa ketika dia dilahirkan, dia juga menerima banyak hadiah. Sekarang giliran adiknya.

Anda juga boleh memberikan hadiah kecil khas untuk anak anda, sebagai hadiah kerana dia sangat manis sebagai persiapan kelahiran adiknya.