Urologi

Urut Prostat, Bolehkah Ini Mengatasi Masalah Seksual Lelaki?

Pernahkah anda mendengar urut prostat? Terapi urut jenis ini khusus untuk lelaki mula mendapat populariti kerana banyak orang mempercayai manfaatnya untuk kesihatan seksual anda. Urut kelihatan seperti penyelesaian yang cukup mudah dan mudah untuk pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit prostat.

Di manakah letaknya prostat lelaki?

Sebelum memahami bagaimana ia berfungsi dan apa faedah urut prostat, ketahui terlebih dahulu di mana prostat lelaki.

Prostat adalah kelenjar kecil yang ukuran dan ukuran walnut. Kelenjar ini terletak di bawah pundi kencing, di hadapan rektum. Sebilangan kelenjar prostat juga mengelilingi saluran kencing anda.

Semasa ejakulasi, otot di kelenjar prostat inilah yang mendorong air mani keluar melalui zakar.

Kelebihan melakukan urutan prostat

Urut prostat dilakukan untuk tujuan perubatan sebagai rawatan atau terapi prostat. Urut juga biasanya dilakukan oleh doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan berlesen.

Namun, ingat bahawa sehingga sekarang, tidak ada bukti klinikal mengenai manfaat menjalani terapi urut. Bukti yang dikumpulkan setakat ini sangat terhad, iaitu dari pengalaman orang yang telah melakukannya.

Terapi urutan khusus lelaki ini dipercayai dapat mencegah pengumpulan cecair prostat, melegakan kesakitan dan ketidakselesaan akibat keradangan prostat, meningkatkan prestasi seksual, meningkatkan keberkesanan antibiotik yang diresepkan untuk merawat prostatitis, dan menjaga kesihatan prostat secara umum.

Beberapa penyakit atau keadaan yang didakwa dirawat dengan urut prostat termasuk:

  • sakit semasa ejakulasi,
  • kencing tidak lancar, dan
  • prostatitis (bengkak atau keradangan prostat).

Pada prostatitis, urut prostat boleh menjadi rawatan alternatif selain antibiotik dan ubat anti-radang. Kemudian, penumpukan cecair di prostat yang telah dilepaskan dapat membantu mengurangkan tekanan dan pembengkakan di kawasan tersebut.

Sebenarnya, ini dibuktikan dalam kajian oleh Institut Urologi Lelaki di Pusat Perubatan UCLA, AS, yang dilakukan pada 75 pesakit dengan prostatitis kronik. Setelah menjalani gabungan urut dan antibiotik, 40% peserta berjaya menyembuhkan gejala mereka dan 21% merasakan keadaan mereka mula bertambah baik daripada sebelumnya.

Selain itu, urut prostat juga boleh dilakukan untuk rawatan BPH (pembesaran prostat jinak). Sama seperti prostatitis, rawatan juga disertai dengan pengambilan ubat seperti: penghalang alfa dan Perencat 5-alpha-reduktase.

Bolehkah urut prostat merawat disfungsi ereksi?

Mati pucuk berlaku kerana aliran darah ke zakar tidak lancar. Akibatnya, zakar tidak dapat membesar atau mengeras. Dengan kata lain, walaupun anda merasa teruja, anda akan tetap lembap. Disfungsi ereksi boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk penyakit prostat dan kesan ubat-ubatan, serta kesan sampingan pembedahan untuk kanser prostat.

Selain itu, gangguan lain seperti penumpukan cairan prostat juga dapat menyukarkan lelaki untuk mengalami ereksi dan ejakulasi. Sebabnya, prostat bertanggungjawab menghasilkan air mani (cairan ejakulasi) pada lelaki yang mengandungi sel sperma.

Sebab itu, ramai yang percaya bahawa urut prostat dapat membantu meningkatkan peredaran darah di kawasan prostat yang akan membantu ereksi. Ini juga disebabkan oleh kesan urut prostat yang dapat membantu membersihkan saluran prostat dari penumpukan cecair.

Walau bagaimanapun, keberkesanan urut prostat belum terbukti secara klinikal. Tidak ada data atau penyelidikan yang menunjukkan bahawa urut prostat sebenarnya dapat mengatasi masalah mati pucuk atau bahkan lebih berkesan daripada jenis rawatan lain.

Sementara itu, jika urut prostat memang dapat menyelesaikan masalah kejantanan lelaki ini, urut saja tidak akan cukup untuk menyelesaikan masalahnya. Anda masih disarankan untuk menjaga gaya hidup yang sihat seperti berhenti merokok, cukup istirahat, mengawal berat badan, dan memperhatikan diet anda.

Cara melakukan urut prostat

Urutan ini boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu dari luar dan dari dalam. Urut dari luar masih boleh dilakukan sendiri. Untuk mengurut dari luar, anda boleh mengurut kawasan perineum lelaki dengan lembut. Perineum terletak di tengah-tengah antara testis dan dubur. Anda juga boleh mengurut kawasan di bawah perut dan tepat di atas zakar.

Untuk mengurut dari dalam, anda boleh melakukannya sendiri, tetapi lebih baik meminta bantuan doktor atau ahli terapi untuk mengelakkan risiko yang tidak diingini. Carilah yang berpengalaman dan bereputasi baik agar lebih selamat.

Biasanya setelah melakukan pemeriksaan prostat, doktor akan memasukkan jari yang telah ditutup dengan sarung tangan getah dan dilincirkan melalui dubur. Kemudian, doktor akan memberi tekanan tertentu pada prostat anda.

Sebilangan orang melaporkan kesakitan atau ketidakselesaan ketika diurut. Beritahu doktor atau ahli terapi anda jika anda merasa sakit.

Selepas urut, anda mungkin juga dapat mengeluarkan cecair prostat melalui zakar. Ini kerana penumpukan atau sisa cairan yang terperangkap di kelenjar prostat dikeluarkan ketika anda mengurut.

Risiko yang mungkin timbul akibat urut

Berhati-hati jika anda ingin melakukan urutan prostat, terutamanya urut dari dalam. Sebabnya, urut ini boleh memberi kesan seperti memburukkan lagi gejala prostatitis, pendarahan, penyebaran barah prostat (jika ada), kecederaan pada dinding rektum, buasir (buasir), atau jangkitan kulit selulitis.

Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda sebelum melakukannya. Pakar juga menggesa anda untuk lebih berhati-hati dan kritis ketika memilih rawatan atau terapi yang tidak diawasi oleh Kementerian Kesihatan.

Adakah terdapat alternatif lain untuk merawat masalah prostat?

Selain urut prostat, terdapat pelbagai pilihan lain yang boleh dicuba untuk membantu rawatan untuk menyokong pengambilan ubat.

Sekiranya simptom tersebut menyebabkan ketidakselesaan di bahagian bawah perut, anda boleh mencuba merendam di dalam air suam atau menggunakan alat pemanas. Kaedah ini juga dapat membantu anda mengurangkan keinginan untuk membuang air kecil.

Terdapat juga ubat-ubatan herba seperti ekstrak saw palmetto atau ekstrak beta-sitosterol yang dipercayai dapat mengurangkan simptom penyakit prostat. Walau bagaimanapun, keselamatan dan keberkesanannya belum ditunjukkan dengan jelas.

Beberapa alternatif lain adalah akupunktur dan maklum balas bio. Akupunktur boleh menjadi alternatif untuk merawat simptom kesakitan akibat sindrom nyeri pelvis (prostatitis bukan bakteria). Manakala, maklum balas bio akan membantu mengendurkan otot melalui isyarat dari alat khas yang dapat mengawal fungsi dan tindak balas badan tertentu.