Kehamilan

Mengambil pil kawalan kelahiran semasa mengandung, adakah ia berbahaya bagi bayi?

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu pilihan kontraseptif yang paling popular dan digunakan oleh wanita. Namun, bagaimana jika anda 'hamil' atau tiba-tiba hamil di tengah-tengah penggunaan pil kawalan kelahiran? Sudah tentu akan ada kerisauan di fikiran anda. Apakah kemungkinan kesan pengambilan pil kawalan kelahiran semasa mengandung? Kemudian, bolehkah mengambil pil kawalan kelahiran semasa kehamilan membahayakan janin? Lihat penjelasan berikut.

Bagaimana jika anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa mengandung?

Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda hamil dan masih mengambil pil kawalan kelahiran pada trimester pertama. Mungkin anda baru mula mengambil pil kawalan kelahiran walaupun anda sudah hamil. Apa pun alasannya, anda tidak perlu risau.

Sekiranya persenyawaan telah berlaku dan janin telah terbentuk, pil kawalan kelahiran tidak akan menyebabkan keguguran atau kecacatan kelahiran pada bayi. Dalam beberapa kes, terdapat risiko bahawa anda akan mengalami kehamilan ektopik (kehamilan anggur) jika anda mengambil pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengkaji hubungan antara keduanya.

Oleh itu, jika anda mengesyaki anda hamil walaupun anda telah mengambil pil kawalan kelahiran, anda boleh segera menjalani ujian kehamilan di rumah. Sekiranya hasilnya positif (hamil), hentikan pengambilan pil kawalan kelahiran. Walaupun sebenarnya mengambil pil kawalan kelahiran pada awal kehamilan agak selamat untuk anda dan bayi anda, tidak ada salahnya untuk berunding lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda.

Apakah kemungkinan risiko mengambil pil kawalan kelahiran semasa hamil?

Memandangkan fungsi pil kawalan kelahiran adalah untuk melambatkan atau mencegah kehamilan, tentu penggunaannya terhadap anda yang sedang hamil. Ini bermakna pil kawalan kelahiran tidak digalakkan untuk digunakan sekiranya anda hamil. Kenapa?

Semasa mengandung, hormon dalam tubuh wanita adalah salah satu faktor penting yang diatur sedemikian rupa. Ini bertujuan untuk menjaga kesihatan janin dan dapat tumbuh dengan baik. Sementara itu, pil kawalan kelahiran mengandungi hormon sintetik, iaitu estrogen dan progestin.

Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa hamil, keseimbangan hormon anda akan terganggu. Ini tentu saja berbahaya bagi perkembangan janin dan berpotensi membahayakan keadaannya.

Walaupun belum terbukti dengan penyelidikan, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin berlaku sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa hamil.

1. Keguguran

Salah satu kemungkinan buruk yang mungkin anda alami semasa mengambil pil kawalan kelahiran semasa anda hamil adalah keguguran. Walaupun begitu, ini masih belum disahkan oleh data kerana tidak ada bukti bahawa ada hubungan antara dua perkara ini.

Lebih-lebih lagi, kandungan hormon yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran ini berfungsi menebalkan lendir serviks dan mencegah sperma memasuki rahim. Tujuannya adalah untuk mengelakkan ovulasi. Tetapi, jika anda sudah hamil, ovulasi tidak akan berlaku. Ini bermaksud bahawa kehadiran pil kawalan kelahiran di dalam badan mungkin tidak memberi kesan pada badan anda.

Namun, jika anda mengetahui bahawa anda hamil secara positif walaupun anda mengambil pil kawalan kelahiran, anda harus segera berjumpa pakar obstetrik. Doktor dapat memantau perjalanan kehamilan anda dalam masa nyata. Dengan berjumpa doktor, anda akan mengetahui sama ada anak anda baik-baik saja atau tidak.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengambil pil kawalan kelahiran tanpa pengawasan, terutama ketika anda hamil. Mengambil pil kawalan kelahiran dengan sengaja semasa mengandung boleh dianggap sebagai pengguguran. Penggunaan dadah dengan sengaja untuk mendorong pengguguran adalah haram dan jenayah.

Sama seperti tindakan jenayah lain, pengguguran yang disengajakan boleh dikenakan sanksi undang-undang dalam bentuk penjara maksimum 10 tahun dan denda maksimum 1 miliar rupiah. Pengguguran diri tanpa sebab perubatan kecemasan seperti kehamilan yang mengancam nyawa ibu atau bayi yang dikandungnya boleh menjadi sangat berisiko. Contohnya, pendarahan, kerosakan rahim, jangkitan akibat pengguguran, keradangan pelvis, dan ketidaksuburan atau kemandulan.

2. Kehamilan ektopik

Di samping itu, salah satu masalah yang dapat anda alami jika anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa kehamilan adalah berlakunya kehamilan ektopik. Kehamilan ini terbentuk di luar rahim. Biasanya, kehamilan ini sebenarnya terbentuk di salah satu tiub fallopio.

Apabila terbentuk di tempat yang betul, pelbagai masalah boleh berlaku. Salah satunya, embrio tidak dapat bertahan dan mati. Plasenta yang terbentuk juga tidak dapat memperoleh bekalan darah yang diperlukannya. Belum lagi ukuran tiub fallopio yang tidak dapat menampung embrio yang tumbuh.

Sebenarnya, penggunaan alat kontraseptif dapat membantu mengurangkan risiko kehamilan ektopik. Walau bagaimanapun, tepatnya penggunaan kontraseptif seperti pil kontrasepsi, KB implan, pil kawalan kelahiran mini (pil progestin) semasa anda hamil dapat meningkatkan risiko anda mengalami kehamilan ini.

Oleh itu, jika anda tiba-tiba hamil semasa menggunakan jenis perancangan keluarga yang disebutkan di atas, anda dinasihatkan untuk segera menjalani pemeriksaan ultrasound untuk memastikan lokasi kehamilan anda, terbentuk di tempat yang betul atau tidak. Sekiranya anda mengalami kehamilan ektopik, embrio yang salah bentuk ini harus dikeluarkan.

3. Kecacatan kelahiran pada bayi

Kemungkinan lain yang boleh anda alami sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa hamil adalah kecacatan kelahiran pada bayi. Sebenarnya, masalah pengambilan pil kawalan kelahiran semasa mengandung boleh meningkatkan risiko mempunyai bayi dengan kecacatan kelahiran pertama kali muncul kira-kira 30 tahun yang lalu. Namun, seperti kemungkinan lain, ini masih belum dapat dipastikan melalui data atau penyelidikan.

Beberapa dekad yang lalu, orang percaya bahawa pengambilan pil kawalan kelahiran semasa kehamilan boleh membahayakan jantung bayi yang sedang berkembang. Bahaya ini dipercayai akan terus bersembunyi hingga tiga bulan setelah anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran dan merancang kehamilan. Masalahnya adalah, tidak ada penyelidikan yang sah yang dapat membuktikan bagaimana hormon ini menyebabkan kecacatan.

Sebabnya, berdasarkan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), tidak ada bukti bahawa mengambil pelbagai jenis pil kawalan kelahiran, baik pil kawalan kelahiran kombinasi dan pil kawalan kelahiran mini semasa hamil boleh membahayakan bayi anda.

Kecacatan pada bayi sendiri sehingga kini tidak begitu mudah untuk mengetahui puncanya. Terdapat begitu banyak faktor yang boleh mempengaruhi perkembangan janin di dalam rahim. Dalam satu kes, penyebab kecacatan pada bayi boleh berbeza-beza.

Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk mengambil pil kawalan kelahiran semasa hamil, kerana pil tersebut tidak terbukti dapat meningkatkan risiko bayi anda mengalami kecacatan kelahiran. Di samping itu, pil kawalan kelahiran di pasaran hari ini telah melalui beberapa siri ujian klinikal dan terbukti selamat.

4. Kelahiran pramatang

Cadangan lain ialah jika anda mengambil pil kawalan kelahiran semasa mengandung, anda mungkin akan melahirkan sebelum waktunya. Walau bagaimanapun, ini juga tidak dapat dibuktikan dengan penyelidikan.

Sebenarnya, jika anda kerap mengambil pil kawalan kelahiran, kemungkinan anda hamil sangat kecil. Oleh itu, apabila anda merasa sedang hamil semasa mengambil pil kawalan kelahiran, anda harus segera menjalani ujian kehamilan untuk memastikannya betul.

Sekiranya anda hamil, anda harus segera berhenti minum pil kawalan kelahiran. Bukan itu sahaja, anda lebih baik membaca peraturan penggunaan pil kawalan kelahiran sebelum mula menggunakannya. Ini bertujuan untuk mencegah pelbagai masalah yang mungkin berlaku dan membahayakan kehamilan anda.