Kesihatan wanita

Peningkatan Berat Badan Semasa Menstruasi, Ini Sebabnya

Kekejangan perut, jerawat, sakit belakang, dan kekacauan emosi adalah beberapa tanda klasik PMS yang membawa kepada pengunjung bulanan. Di samping itu, banyak wanita mengadu bahawa jumlah sisiknya meningkat ketika hendak haid. Apa yang menyebabkan kenaikan berat badan semasa haid? Lihat di bawah.

Penyebab kenaikan berat badan semasa haid berkaitan dengan gejala PMS anda

Kira-kira 85% wanita akan mengalami PMS pada hari pertama tempoh mereka. Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan PMS, para pakar mengesyaki bahawa siri gejala yang menjengkelkan ini berkaitan dengan perubahan hormon dalam tubuh wanita.

Perubahan hormon ini boleh mempengaruhi selera makan anda yang meningkat. Selera makan anda diatur oleh dua jenis hormon, iaitu ghrelin yang mencetuskan selera makan yang dihasilkan di dalam perut dan leptin yang dihasilkan dalam sel-sel lemak untuk menekan rasa lapar. Perubahan hormon tubuh dapat mengganggu kerja kedua hormon kelaparan ini, sehingga perut memicu pembebasan lebih banyak hormon ghrelin sekaligus menekan pengeluaran leptin. Selera makan yang lebih tinggi pastinya menjadi penyebab kenaikan berat badan semasa haid.

Selain itu, kenaikan berat badan semasa haid juga dapat dipengaruhi oleh pengumpulan berat air di dalam badan, alias pengekalan air. Peningkatan berat badan air juga dipengaruhi oleh perubahan hormon semasa haid, kata Mary Jane Minkin, M.D., seorang profesor ginekologi di Sekolah Perubatan Yale.

Kali ini, hormon yang bertanggungjawab untuk meningkatkan berat badan adalah hormon estrogen. Tahap estrogen yang lebih tinggi menjadikan sel-sel badan menyimpan lebih banyak cecair. Pada akhirnya, ini menjadikan badan terasa lebih kencang dan pekat, terutama pada payudara. Peningkatan berat air ini boleh berlaku 5-7 hari sebelum hari pertama haid, tetapi jumlahnya tidak banyak - hanya sekitar 0,5 kg.

Perubahan mood juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan semasa haid

Masih dikaitkan dengan perubahan hormon semasa haid. Sebelum haid, beberapa wanita mengalami perubahan mood yang drastik, seperti mudah marah, sedih, dan ada juga yang menunjukkan gejala kemurungan ringan. Kekacauan emosi ditambah dengan tekanan harian dan gejala PMS yang menyakitkan dapat meningkatkan tahap tekanan anda. Makan ketika anda beremosi boleh membuatkan bahagian anda tidak terkawal dan menyebabkan kenaikan berat badan.

Penyelidikan dalam International Journal of Eating Disorders pada tahun 2015 bahkan menunjukkan bahawa perubahan mood semasa haid sebenarnya mempunyai kesan yang lebih tinggi terhadap peningkatan selera makan daripada kesan perubahan biologi hormon itu sendiri.

Di samping itu, perubahan emosi yang disertai dengan gejala kesakitan PMS secara amnya menjadikan sebilangan wanita kurang aktif. Akibatnya, makanan yang masuk kurang dibakar. Itulah sebabnya anda dapat melihat kenaikan berat badan dalam tempoh anda.

Adakah kenaikan berat badan ini kekal?

Secara amnya, kenaikan berat badan semasa haid akan menyusut kembali setelah haid anda berakhir. Apabila anda mula haid, tahap estrogen akan mulai turun ke tahap normal, yang boleh menyebabkan penurunan berat badan lebih banyak air.

Tetapi sudah tentu jumlah yang ada pada skala boleh kekal atau bahkan bertambah, jika semasa PMS dan haid anda masih makan banyak.

Apa yang harus dilakukan untuk mengawal perubahan berat badan ini?

  • Minum banyak air untuk menghilangkan penahan air dengan mengambil 8-10 gelas air setiap hari.
  • Elakkan makanan berlemak, alkohol, dan kafein yang mencetuskan badan untuk menahan air, terutama sebelum haid berlaku
  • Hadkan makanan yang mengandungi garam tinggi sebelum dan semasa haid untuk mengurangkan berat air di dalam badan. Ini bermaksud, kurangkan makanan masin dan makanan dengan pengawet.
  • Sentiasa melakukan senaman secara teratur sebelum dan semasa haid. Aktiviti fizikal yang kerap membantu mengurangkan gejala pra-haid. Di samping itu, senaman dapat membantu mengurangkan tekanan dan mengurangkan selera makan yang timbul ketika hormon estrogen memuncak (tepat sebelum darah haid keluar).
  • Pengawalan selera makan bertambah baik sebelum haid. Jangan terlalu memanjakan dan memanjakan selera makan berlebihan.