Kehamilan

Merangsang Tenaga Kerja Secara Semula Jadi Dengan Mempunyai Intim

Pada usia kehamilan yang menghampiri masa kelahiran, ibu dan suami tentunya sangat menantikan hari kelahiran bayi mereka. Semua perkara yang mesti disiapkan, seperti pakaian untuk ibu dan bayi untuk dibawa ke hospital, menempah bilik hospital, janji doktor, dan perkara lain mungkin sudah siap. Hanya menunggu masa. Namun, bagaimana jika wanita hamil tidak pernah menunjukkan tanda-tanda kelahiran? Semua cara yang mungkin boleh dicuba untuk merangsang tenaga kerja secara semula jadi. Salah satunya adalah melalui hubungan seks.

Bagaimana seks boleh merangsang buruh?

Hubungan seks kadang-kadang dapat membantu anda merangsang tenaga kerja secara semula jadi. Kenapa boleh? Semasa melakukan hubungan seks, hormon dalam tubuh wanita hamil yang merangsang persalinan dapat meningkat jumlahnya. Pengeluaran hormon oksitosin yang meningkat semasa orgasme boleh menyebabkan kontraksi pada wanita hamil. Kontraksi ini kemudian boleh mendorong wanita hamil untuk melahirkan. Oxytocin adalah hormon yang sama yang terdapat dalam phytocin (bentuk sintetik oxytocin). Pitocin adalah ubat yang digunakan di hospital untuk mendorong buruh.

Selain oksitosin, seks juga melibatkan hormon prostaglandin untuk merangsang persalinan. Hormon prostaglandin ini terdapat dalam air mani atau air mani pasangan anda. Jadi, ketika melakukan hubungan seks semasa hamil, pastikan juga pasangan anda mengalami ejakulasi di dalam vagina. Hormon prostaglandin yang memasuki tubuh wanita hamil dapat membantu melembutkan serviks. Jadi, serviks lebih mudah dibuka dan melebar sebagai jalan keluar untuk bayi.

Walau bagaimanapun, sebelum melakukan hubungan seks untuk merangsang buruh, anda harus terlebih dahulu berunding mengenai perkara ini dengan doktor anda.

Adakah selamat melakukan hubungan seks semasa mengandung?

Sebenarnya, melakukan hubungan seks semasa hamil adalah selamat untuk dilakukan selagi wanita hamil tidak menghadapi masalah tertentu dan selesa melakukannya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukan hubungan seks semasa hamil jika anda mempunyai masalah dengan plasenta (seperti plasenta previa), air anda pecah atau rosak, atau jika anda mengalami pendarahan faraj. Melakukan hubungan seks ketika air pecah dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Kadang-kadang, sebilangan wanita hamil merasa tidak selesa semasa melakukan hubungan seks. Ini adalah semula jadi dan tidak boleh dipaksa. Atau, anda mungkin boleh mencuba gaya lain agar wanita hamil merasa lebih selesa, bergaya sudu sebagai contoh.

Bagaimana jika wanita hamil tidak selesa melakukan hubungan seks?

Sekiranya wanita hamil juga tidak merasa selesa, jangan risau. Terdapat banyak cara lain yang boleh dilakukan untuk merangsang tenaga kerja secara semula jadi, selain melakukan hubungan seks. Anda mungkin dapat melakukannya foreplay atau rangsangan puting pada wanita hamil. Kerana yang paling penting adalah untuk merangsang hormon persalinan agar bertambah jumlahnya.

Dengan melakukan foreplay atau rangsangan puting susu, hormon yang mendorong persalinan (seperti oxytocin) boleh meningkat jumlahnya. Ini kemudian dapat merangsang badan anda untuk bersalin. Atau, anda juga boleh mencuba kaedah lain untuk merangsang buruh, seperti berjalan kaki dan akupunktur.