Kesihatan Otak dan Saraf

Penyakit Strok Boleh Dicegah Dengan Makan Sebiji Telur Setiap Hari

Strok adalah penyakit tidak berjangkit yang menjadi penyebab utama kematian di Indonesia. Berdasarkan data dari Penyelidikan Kesehatan Dasar 2013 (Riskesdas) yang dimiliki oleh Kementerian Kesehatan, jumlah penghidap strok di Indonesia mencapai lebih dari dua juta orang. Tetapi itu tidak bermaksud strok tidak dapat dicegah. Risiko penyakit jantung dan strok anda dapat dikawal dengan mengikuti diet yang sihat dan seimbang serta melakukan senaman secara teratur. Satu perubahan diet mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah risiko penyakit mematikan ini adalah dengan makan satu telur setiap hari secara berkala. Anda tahu, bukankah telur tinggi kolesterol?

Kolesterol tinggi adalah penyebab utama strok

Di antara beberapa faktor risiko penyakit jantung yang diketahui, kolesterol LDL yang tinggi adalah salah satu faktor risiko yang paling penting. Beberapa kajian mendapati bahawa kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko terkena penyakit jantung koronari dan strok.

Diet adalah penentu tahap kolesterol LDL dalam tubuh, jadi orang digalakkan untuk menjaga diet yang sihat dan seimbang. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar orang ramai mengambilnya tidak lebih daripada300 mg kolesterol setiap hari untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Makan sebiji telur setiap hari dapat mencegah strok

Satu kajian di Amerika Syarikat mengumpulkan dan mengkaji beberapa kajian dari tahun 1982 hingga 2015 yang melibatkan lebih daripada 275,000 peserta dari pelbagai negara. Sebilangan besar kajian yang dikaji mengkaji hubungan antara jumlah pengambilan telur dan risiko penyakit jantung dan strok.

Kajian mendapati bahawa orang yang makan satu telur setiap hari mempunyai risiko terkena strok sebanyak 12 peratus berbanding orang yang makan kurang dari dua telur setiap minggu. Risiko strok yang berkurang ini memberi kesan kepada kedua-dua jenis strok, iaitu strok iskemia dan strok hemoragik. Walau bagaimanapun, penyelidik tidak menemui hubungan yang signifikan antara jumlah pengambilan telur dan risiko penyakit jantung.

Tidakkah telur tinggi kolesterol?

Memang benar bahawa telur ayam adalah salah satu makanan yang mengandungi kolesterol tinggi, terutama pada kuning telur. Satu kuning telur mengandungi hampir 186 mg kolesterol, sementara had harian yang disyorkan untuk pengambilan kolesterol adalah 300 mg. Lebih-lebih lagi, kuning telur mengandungi fosfatidilkolin yang mana tubuh berubah menjadi sebatian yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung, strok, atau kematian.

Tetapi sebaliknya, telur juga mengandungi banyak nutrien lain, seperti mineral, protein, dan asid lemak tak jenuh yang dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Telur juga mengandung antioksidan yang dapat mengurangi tekanan oksidatif dan keradangan, dan mengandung vitamin A, D, dan E. Vitamin E telah diketahui dapat mengurangkan risiko serangan jantung dan mencegah pembekuan darah di arteri.

Walaupun telur tinggi kolesterol, perlu diingat bahawa lemak tepu sebenarnya memainkan peranan lebih besar dalam meningkatkan kadar kolesterol dalam tubuh. Anda juga disarankan untuk terus membatasi pengambilan telur dalam sehari. Penggunaan hanya dua telur telah melebihi had yang disyorkan, belum lagi kolesterol yang kita dapat dari makanan lain. Seimbangkan juga pengambilan telur anda dengan makanan sihat yang lain, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.