Gigi dan Mulut

Rawatan Pergigian kepada Doktor Melalui Pelbagai Prosedur Perubatan

Rawatan gigi melalui prosedur perubatan dengan doktor dapat membantu mengurangkan risiko kerosakan gigi. Selain menjalani tabiat harian dalam menjaga kesihatan gigi dan mulut, prosedur pergigian ini diperlukan untuk merawat pelbagai penyakit gigi dan gusi.

Beberapa prosedur perubatan dapat dilakukan secara rutin seperti membersihkan tartar, sementara prosedur lain dilakukan bila diperlukan. Apakah rawatan pergigian melalui prosedur perubatan?

Mengapa anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan pergigian?

Rawatan gigi melalui prosedur perubatan boleh dilakukan oleh doktor gigi untuk menyembuhkan sakit gigi, penyakit gigi, atau hanya untuk memperbaiki penampilan gigi anda.

Gigi kekal boleh bertahan seumur hidup jika dijaga dengan betul. Namun, jika sakit gigi anda tidak hilang maka anda perlu mengambil tindakan lebih lanjut.

Penampilan gigi yang tidak seperti yang diinginkan juga tidak mudah diubah hanya melalui kebiasaan harian. Doktor gigi boleh membantu menyelesaikan masalah penampilan gigi anda.

Rawatan untuk memperbaiki kerosakan gigi

Prosedur perubatan boleh menjadi cara untuk merawat sakit gigi yang anda rasakan. Anda boleh melakukan ini jika kesakitan tidak berkurang dalam satu hingga dua hari.

Nah, untuk mengenali beberapa prosedur perubatan yang biasanya dilakukan oleh doktor untuk merawat sakit gigi adalah:

Penskalaan dan pembersihan

Doktor melakukan penskalaan untuk membersihkan dan membuang kotoran yang terkumpul di gigi.

Kotoran terdiri daripada serpihan makanan, plak lembut, tartar (disebabkan oleh pengumpulan plak dan mineral dari air liur).

Plak dan tartar dibersihkan dengan betul menggunakan alat yang dipanggil scaler ultrasonik . Kedua-dua pertumbuhan bakteria ini boleh menjadi penyebab utama penyakit gusi.

Plak yang melekat pada gigi dan mengeras boleh menjadi kekuningan, kecoklatan, atau bahkan hitam. Warna plak yang kelihatan menjadikan gigi kelihatan kusam dan tidak terawat.

Selepas penskalaan, doktor gigi akan membersihkan dan menggosok gigi menggunakan sikat berputar dengan ubat gigi. Tindakan ini juga membantu merawat dan mencegah penyakit gusi.

Sealant celah gigi

Prosedur perubatan untuk rawatan gigi selamat dan tidak menyakitkan. Tujuan meterai adalah untuk melindungi gigi daripada kerosakan gigi yang semakin teruk.

Sealant adalah lapisan pelindung plastik yang digunakan pada permukaan gigitan gigi belakang, geraham, dan premolar. Sealant dapat mengelakkan makanan dan bakteria memasuki celah kecil pada gigi yang boleh menyebabkan kerosakan.

Gigi belakang, geraham, dan premolar yang mempunyai lubang kecil atau celah pada permukaan menggigitnya dapat membawa bakteria dengan mudah.

Prosedur perubatan ini biasanya disarankan juga untuk kanak-kanak, sehingga dapat mengurangkan risiko kerosakan pada gigi kekal.

Mengisi gigi

Kerosakan gigi yang menyebabkan rongga dirawat dengan tampalan.

Rongga gigi perlu diisi agar kerosakan gigi tidak menjadi lebih luas. Sekiranya rongga dibiarkan lama, ia boleh merebak pada saraf gigi anda. Sekiranya demikian, anda biasanya akan mengalami kesakitan yang teruk.

Lubang dibersihkan, dikeringkan, dan ditutup dengan bahan pengisian . Bahan-bahan pengisian itu sendiri terdapat dalam pelbagai jenis. Doktor akan memberi nasihat mengenai bahan yang paling sesuai untuk menutup rongga gigi anda berdasarkan ukuran, bentuk, dan lokasinya.

Rawatan pergigian ini juga dilakukan untuk merawat keadaan lain, seperti gigi patah, gesekan dan pengecutan gigi (kerosakan pada tisu keras gigi), serta orang yang akan menjalani rawatan saluran akar.

Rawatan saluran akar

Prosedur ini, juga dikenali sebagai endodontik, bertujuan untuk mengganti pulpa gigi yang rosak atau dijangkiti tambalan gigi.

Pulpa atau saraf gigi adalah tisu sensitif yang berfungsi memberikan oksigen, nutrien, dan rasa pada gigi.

Kerosakan atau kecederaan teruk boleh menyebabkan kerosakan pulpa kekal. Dalam beberapa kes, warna gigi boleh menjadi gelap, menunjukkan bahawa saraf gigi telah mati.

Pulpa yang dijangkiti dan merebak melalui sistem akar gigi akhirnya boleh menyebabkan abses. Gejala abses yang dirasakan adalah sakit dan gigi terasa lembut ketika menggigit.

Pulpa yang rosak ini akan dikeluarkan dari gigi. Doktor gigi akan membersihkan, mengeringkan dan mengisi saluran akar dan menutup gigi dengan pengisian atau pengisian mahkota gigi supaya tidak dijangkiti lagi.

Cabut gigi

Dalam pergigian, rawatan pergigian melalui prosedur pembedahan pencabutan gigi disebut odontektomi. Pengekstrakan gigi dilakukan pada gigi yang mengalami kerosakan teruk atau reput.

Pengambilan gigi juga dilakukan pada gigi kebijaksanaan yang tumbuh tidak normal (terkena kesan), seperti miring atau hanya tumbuh sebahagian.

Gigi bijaksana yang tumbuh secara tidak normal boleh menyebabkan pelbagai masalah gigi. Sekiranya bahagian gigi kebijaksanaan muncul melalui gusi dan masih ditutup sebahagiannya, gusi mungkin terasa sakit dan bengkak.

Sekiranya pertumbuhan gigi kebijaksanaan menyebabkan masalah pergigian dan mulut yang ketara, lebih baik membuangnya.

Pemasangan gigi palsu

Rawatan gigi jenis ini adalah untuk menyediakan gigi palsu yang boleh menggantikan sebahagian atau keseluruhan gigi semula jadi. Gigi palsu mesti dibuang dan dibersihkan setiap hari dan disarankan untuk tidak menggunakannya semasa tidur.

Gigi palsu boleh membantu anda makan dengan selesa dan bercakap dengan jelas. Kelebihan lain ialah meningkatkan keyakinan diri daripada menutup gigi yang hilang.

Gigi palsu boleh diletakkan selepas pencabutan gigi atau beberapa bulan selepas itu.

Pemasangan gigi palsu beberapa bulan selepas pencabutan gigi dianggap lebih baik kerana memberi masa untuk tulang rahang sembuh terlebih dahulu supaya gigi palsu dapat lebih baik dan tidak longgar di masa depan.

Implan pergigian

Implan gigi digunakan untuk menyokong satu atau lebih gigi palsu. Implan yang digunakan biasanya adalah skru titanium yang dapat menggantikan akar gigi apabila ia rosak.

Implan adalah rawatan yang selamat. Anda perlu menjaganya seperti menjaga gigi semula jadi agar dapat bertahan lama.

Implan yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan jangkitan gusi, pendarahan, sakit, dan ketidakselesaan lain di gigi dan mulut.

Rawatan untuk mencantikkan keadaan gigi

Mahkota gigi

Mahkota Mahkota gigi atau juga dikenali sebagai mahkota berfungsi untuk menutup semua gigi yang boleh dibuat dari porselin, porselin dan logam, atau hanya logam.

Rawatan gigi ini sesuai untuk memperbaiki gigi yang patah, reput atau lemah kerana kerosakan gigi. Mahkota Pergigian juga boleh dipilih sebagai prosedur perubatan untuk menjadikan gigi anda kelihatan lebih baik dan meningkatkan keyakinan anda.

Venir

Veneer adalah lapisan porselin nipis yang dibuat agar sesuai dengan permukaan gigi.

Tujuan venir adalah untuk memperbaiki warna, bentuk, dan kedudukan gigi. Anda boleh memilih warna porselin yang tepat yang dapat memberikan perubahan warna untuk mencerahkan gigi.

Veneer menutup seluruh bahagian depan gigi untuk menggantikan bahagian yang patah. Veneer juga boleh digunakan untuk menutup celah kecil pada gigi.

Jambatan

jambatan pergigian berfungsi untuk menutup dan menyokong celah atau celah di ruang gigi. Jurang tersebut membolehkan serpihan makanan masuk dan meninggalkan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Prosedur jambatan gigi ini digunakan apabila hanya sebilangan kecil gigi yang perlu diganti atau apabila hanya ada satu gigi yang hilang di sebelah mulut.

Pemutih gigi

Prosedur perubatan ini bertujuan menjadikan gigi anda lebih cerah dan putih.

Pemutihan gigi dengan cara biasa boleh dilakukan dengan beberapa kali lawatan ke doktor gigi. Selain itu, anda juga perlu memakai pelindung mulut yang mengandungi gel pemutihan semasa berada di rumah.

Rawatan ortodontik

Rawatan gigi satu ini adalah salah satu cara meluruskan gigi dengan menggerakkannya. Ia biasanya dilakukan untuk memperbaiki penampilan gigi.

Selain penampilan, rawatan ortodontik menggunakan pendakap boleh membantu menjaga kesihatan gigi, gusi, dan sendi rahang.

Pertemuan yang tidak seimbang antara rahang atas dan bawah boleh menyebabkan gigi kelihatan tidak sedap dipandang dan sering menyebabkan gigitan yang salah. Oleh itu, rawatan ortodontik dapat membetulkan kedua-dua masalah tersebut.