Pemakanan

5 Kesan Sampingan Kelebihan Vitamin D yang Perlu Anda Perhatikan

Vitamin D adalah nutrien penting yang berperanan menjaga kesihatan tulang dan sel tubuh agar berfungsi dengan baik. Sumber utama vitamin D yang diperoleh secara semula jadi adalah sinar ultraviolet B (UVB) dari cahaya matahari. Namun, anda juga boleh mendapatkannya dari beberapa jenis makanan dan makanan tambahan.

Mungkin selama ini anda hanya memfokuskan pada maklumat mengenai kekurangan vitamin D, tetapi ternyata kelebihan vitamin D juga boleh menyebabkan kesan sampingan negatif kepada tubuh. Biasanya ini berlaku kerana anda mengambil terlalu banyak makanan tambahan vitamin D dalam jangka masa panjang.

Berapakah dos vitamin D yang disyorkan?

Dos vitamin D yang disyorkan berdasarkan Nutrisi Kecukupan Nutrisi dari Kementerian Kesihatan adalah 15 g (mikrogram) sehari untuk kanak-kanak dan orang dewasa, baik wanita dan lelaki. Manakala warga tua perlu memenuhi keperluan vitamin D harian sebanyak 20 g.

Untuk memastikan keselamatan, anda tidak boleh mengambil lebih dari 100 g vitamin D atau 4.000 unit antarabangsa setiap hari.

Kesan sampingan berlebihan vitamin D

Keadaan keracunan akibat kelebihan vitamin D disebut hypervitaminosis D. Walaupun sangat jarang berlaku, anda biasanya berisiko untuk ini dengan mengambil sejumlah besar makanan tambahan. Jadi, berada di bawah sinar matahari terlalu lama atau memakan makanan yang mengandungi vitamin D bukanlah penyebab keadaannya.

1. Mual, muntah, dan hilang selera makan

Sekiranya badan anda mempunyai terlalu banyak vitamin D, anda boleh mengalami loya, muntah, dan hilang selera makan. Satu kajian mengikuti 10 orang yang mengambil vitamin D dalam dos yang tinggi mengalami gejala ini.

Empat orang mengalami loya dan muntah dan tiga yang lain hilang selera makan. Kajian lain yang serupa juga mendapati bahawa seorang wanita mengalami mual dan penurunan berat badan setelah mengambil suplemen yang ternyata mengandungi 78 kali vitamin D yang tertera di label.

2. Kegagalan buah pinggang

Pengambilan vitamin D secara berlebihan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Dalam satu kes didapati bahawa seorang lelaki dimasukkan ke hospital kerana kegagalan buah pinggang. Setelah diperiksa, ternyata dia mengalami peningkatan kadar kalsium dalam darahnya dan gejala lain yang terjadi setelah mendapat suntikan vitamin D oleh doktornya.

Sebilangan besar kajian juga melaporkan kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk pada orang yang mempunyai vitamin D berlebihan dalam badan mereka.

3. Sakit perut, sembelit, dan cirit-birit

Selain dikaitkan dengan masalah pencernaan umum, sakit perut, sembelit, dan cirit-birit boleh menjadi tanda-tanda hipervitaminosis D di dalam badan. Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak berusia 18 bulan mengalami cirit-birit, sakit perut, dan gejala lain setelah diberi 50,000 IU vitamin D3.

Gejala ini hilang selepas pemberhentian suplemen. Kajian lain menyatakan bahawa seorang budak lelaki menderita sakit perut dan sembelit setelah mengambil makanan tambahan vitamin D tanpa peraturan yang jelas.

4. Peningkatan kalsium dalam darah

Peningkatan pengambilan vitamin D berkadar langsung dengan peningkatan kalsium dalam darah. Ini kerana badan menyerap kalsium dari makanan yang anda makan. Sekiranya pengambilan vitamin D berlebihan, maka kadar kalsium dalam darah berlebihan yang boleh menyebabkan beberapa kesan negatif seperti gangguan pencernaan, keletihan, pening, kehausan berlebihan, dan peningkatan intensiti buang air kecil.

Satu kajian kes menunjukkan peningkatan kadar kalsium pada dua lelaki yang mengambil suplemen vitamin D pada dos yang tidak sesuai. Kalsium dalam darah mencapai 13.2-15 mg / dl sedangkan biasanya hanya sekitar 8.5-10.2 mg / dl. Hasilnya, ia mengambil masa setahun setelah berhenti mengambil suplemen untuk menormalkan semula kadar kalsium darah.

5. Tulang berpori

Walaupun vitamin D berperanan penting dalam penyerapan kalsium dan metabolisme tulang, terlalu banyak vitamin D juga dapat menyebabkan kehilangan tulang. Beberapa penyelidik menyatakan bahawa kelebihan vitamin D dapat menyebabkan penurunan kadar vitamin K2 dalam darah.

Salah satu fungsi vitamin K2 yang paling penting adalah menjaga kadar kalsium dalam tulang dan darah. Para penyelidik percaya bahawa tahap tinggi vitamin D dapat menghalang fungsi vitamin K2. Atas sebab ini, elakkan pengambilan makanan tambahan vitamin D secara berlebihan dan makan lebih banyak makanan yang mengandungi vitamin K2 seperti produk tenusu untuk mengimbangkannya.

Walaupun hipervitaminosis D jarang berlaku, anda tetap perlu berhati-hati semasa mengambil makanan tambahan ini. Rujuk doktor anda sebelum memutuskan untuk mengambilnya untuk mengetahui dos yang tepat untuk badan anda.