Kesihatan kulit

5 Langkah Merealisasikan Kulit Jernih Bersinar seperti Kulit Kaca

Mempunyai kulit yang bersih dan bercahaya adalah impian setiap wanita. Selain itu kulit berembun yang sudah popular, trend kecantikan wajah pada wanita kini semakin meningkat dengan adanya kulit kaca. Apa itu kulit kaca dan apakah langkah penjagaan yang perlu diambil untuk mendapatkannya?

Apa itu kulit kaca?

Kulit kaca adalah istilah untuk menggambarkan kulit yang begitu halus tanpa pori, tegas, dan berseri sehingga kelihatan hampir jernih dan telus dan kelihatan seperti kaca. Trend kecantikan kulit ini pertama kali diperkenalkan dari Korea Selatan. Kini, tren ini telah berkembang pesat ke berbagai belahan dunia, termasuk Indonesia.

Sama seperti kulit yang lembap, kunci untuk mempunyai kulit yang jelas dan berkaca adalah kulit yang sangat lembap, kelihatan sangat muda, dan sihat juga. Walau bagaimanapun, ia tidak seperti kulit berembun, kulit kaca menonjolkan kehalusan kulit serta kulit yang sangat terhidrat.

Langkah penjagaan untuk mendapatkan kulit kaca

Tidak ada cara segera dan pantas untuk mendapatkan kulit kaca. Anda perlu melakukan pelbagai langkah penjagaan kulit yang konsisten dan rutin untuk mendapatkannya. Lalu, apakah langkah-langkah penyelenggaraan yang perlu dilakukan? Berikut adalah beberapa petua, seperti yang dilakukan oleh wanita Korea Selatan, untuk anda:

1. Menghilangkan pelarian atau kerosakan pada kulit

Kunci utama untuk mendapatkan kulit kaca, iaitu kulit licin. Untuk itu, jika anda mempunyai pelarian atau kerosakan pada kulit, seperti kulit yang berjerawat, parut jerawat, pecah kulit, dan lain-lain, anda perlu menyingkirkan keadaan ini untuk mendapatkan kulit yang licin.

American Academy of Dermatology mengatakan bahawa jerawat boleh terjadi pada sesiapa sahaja dan disebabkan oleh sel kulit mati atau bakteria yang menyebabkan keradangan. Selain menggunakan ubat jerawat dari doktor, anda boleh menggunakan cara semula jadi untuk merawat jerawat, seperti minyak pokok teh (pokok tehminyak), baking soda dan madu. Namun, perlu diingat, tidak semua kaedah ini berfungsi untuk semua orang dan tidak semua jerawat dapat hilang dengan serta-merta.

2. Pakai penjagaan kulit secara berkala dan teratur

Kunci kedua untuk mendapatkan kulit yang bersih adalah kaca, iaitu dengan menggunakan produk penjagaan kulit atau produk penjagaan kulit secara berkala dan kerap penjagaan kulit pada waktu pagi dan petang. Berikut adalah langkah-langkah untuk digunakan penjagaan kulit apa yang anda boleh lakukan untuk mendapatkan kulit kaca.

  • Bersihkan kulit wajah dengan teknik pembersihan dua kali,iaitu membersihkan wajah dua kali. Pertama, bersihkan wajah anda dengan bahan berasaskan minyak atau air misel, kemudian dibilas atau dicuci dengan sabun pencuci muka.
  • Mengelupas dua kali atau tiga kali seminggu untuk membuang sel-sel kulit mati, mengurangkan pori-pori kulit sehingga kulit tidak kelihatan kusam. menggunakan gosok atau toner pengelupasan mengandungi AHA atau BHA yang bermanfaat untuk kulit.
  • menggunakan toner penghidratan untuk memaksimumkan pembersihan sambil melembutkan kulit.
  • menggunakan intipati dan serum untuk merawat masalah kulit anda, seperti bintik-bintik pada kulit, penuaan, dan memberikan kelembapan.
  • Jangan lupa menggunakan pelembap atau pelembap pada wajah anda untuk menjaga kelembapan kulit anda.
  • Anda juga boleh sesekali menggunakan topeng lembaran atau topeng semula jadi untuk wajah yang berguna untuk menenangkan kulit, memperbaiki kerosakan kulit, dan melembapkan kulit.

3. Gunakan pelindung matahari

Jangan lupa menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari semasa anda keluar dari rumah untuk mendapatkan kulit kaca. pelindung matahari akan melindungi anda dari sinaran UV yang berbahaya untuk kesihatan kulit. menggunakan pelindung matahari dengan minimum SPF 30 untuk perlindungan maksimum.

4. Minum banyak air

Selain penjagaan kulit secara langsung, anda juga perlu minum lebih banyak air. Air bermanfaat untuk kesihatan anda, termasuk kulit. Dengan meminum banyak air, anda akan mengelakkan kekeringan kulit sehingga boleh menjadi lebih lembut dan lebih halus. Selain air, makan makanan yang mengandungi banyak air, seperti timun, tembikai, dan tomato juga sangat digalakkan.

5. Gaya hidup sihat

Anda juga perlu menerapkan gaya hidup sihat untuk menyokong penjagaan kulit, agar dapat kulit kaca, seperti tidak merokok, kerap bersenam, dan makan makanan berkhasiat.