Kehamilan

Ruam dan Gatal Sebelum Melahirkan? Ini PUPPP

Bagi wanita hamil yang merasakan perutnya gatal dan menyebabkan ruam merah, ini mungkin bermaksud anda menghidap PUPPP atau PUPPS. PUPPS adalah singkatan dari Papula Urit Purit dan Plak Kehamilan dan normal bagi wanita hamil.

Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Apa itu PUPPP?

PUPPP ( Papula Urit Purit dan Plak Kehamilan ) adalah masalah kulit yang sangat biasa terjadi pada wanita hamil. Biasanya, ruam merah muncul dan terasa gatal di perut sebelum persalinan berlaku.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ruam ini juga muncul di paha atau lengan. Masalah ini cenderung berlaku pada wanita yang pertama kali melahirkan dan mempunyai banyak lipatan lemak di perutnya.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman DermNet NZ, PUPPS dialami oleh 1 dari 160 kehamilan. Berikut adalah beberapa orang yang lebih berisiko terkena ruam gatal:

  • Kali pertama mengandung.
  • Ia lebih biasa pada wanita kulit putih.
  • Risiko lebih besar pada wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan.
  • Ia biasa terjadi pada wanita yang membawa janin lelaki.
  • Ketahui kembar atau lebih.

Walaupun terdengar mengganggu, anda tidak perlu risau kerana biasanya ruam dan gatal akan hilang kira-kira 2-3 minggu setelah melahirkan.

Punca PUPPP

Sebenarnya, penyebab utama PUPPP tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, masalah ini dipercayai berkaitan dengan peregangan kulit di bahagian perut.

Regangan pada kulit biasanya menimbulkan tindak balas imun kerana kerosakan tisu penghubung. Oleh itu, tempat pertama ruam muncul tanda regangan dan berkembang pada trimester ketiga kehamilan, tepat ketika bayi membesar dengan cepat.

Menegangkan kulit pada perut

Salah satu sebab mengapa PUPPP boleh berlaku adalah regangan kulit pada perut yang sering menyebabkan regangan pada wanita hamil.

Sekiranya kulit manusia mengalami tekanan atau regangan secara berlebihan, tisu penghubung kulit berisiko mengalami kerosakan. Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan keradangan yang menyebabkan ruam merah dan bengkak pada kulit perut.

Oleh itu, PUPPS yang berlaku pada wanita hamil dikaitkan dengan regangan yang sering terjadi pada beberapa bulan terakhir sebelum melahirkan.

Tindak balas imun terhadap sel janin

Selain meregangkan kulit di perut, PUPPP juga dapat terjadi kerana tindak balas imun terhadap sel janin.

Iaitu, beberapa sel tisu janin bergerak ke seluruh tubuh ibu. Akibatnya, sel-sel ini mencetuskan tindak balas sistem imun yang menyebabkan ruam.

Teori di atas dapat menjelaskan mengapa masalah ruam kulit ini pada wanita hamil masih muncul setelah melahirkan. Ini kerana sel janin terus beredar di badan ibu walaupun untuk waktu yang singkat.

Petua mengatasi PUPPS pada wanita hamil

Cara mengatasi masalah kulit yang mengganggu perut anda sebenarnya hanya boleh dilakukan dengan melahirkan anak.

Namun, anda boleh menggunakan beberapa kaedah di bawah ini untuk menyembunyikan ruam dan mengurangkan gatal yang disebabkan oleh PUPPP.

  • Mandi dengan scrub oatmeal atau baking soda
  • Pakai sarung tangan untuk mengurangkan keinginan untuk menggaru
  • Memampatkan kawasan yang terjejas dengan kompres sejuk
  • Sapukan gel aloe vera selepas mandi
  • Gunakan pakaian kapas lembut

PUPPP atau PUPPS yang terjadi pada wanita hamil tidak dapat dicegah, alias terjadi kerana peregangan kulit yang terjadi secara semula jadi. Sekiranya anda bimbang ia boleh menjejaskan kesihatan janin, berjumpa dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sumber Foto: Rookie Moms