Kesihatan Pencernaan

BAB Busa, Lihat Sebab-Sebab Yang Perlu Anda Ketahui

Jangan memandang rendah pergerakan usus berbuih, kerana ini boleh menjadi tanda gangguan kesihatan tertentu. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi dan kanak-kanak. Lalu, apakah penyebab buang air besar berbuih? Lihat penjelasan berikut.

Penyebab buang air besar berbuih

Sebenarnya, buang air besar yang berbuih boleh menjadi tanda penyakit lain yang anda alami. Berikut adalah pelbagai keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan pergerakan usus berbuih.

1. Jangkitan

Jangkitan bakteria, parasit, dan virus yang menyerang sistem pencernaan boleh menyebabkan gelembung gas terbentuk. Gelembung gas ini akan menjadikan najis berbuih.

Biasanya, sumber jangkitan yang paling biasa yang menyebabkan najis berbuih adalah parasit Giardia. Parasit ini dapat menjangkiti tubuh melalui pengambilan makanan dan minuman yang tercemar.

Selain itu, parasit ini juga dapat memasuki tubuh ketika anda secara tidak sengaja minum atau berenang di dalam air yang telah tercemar oleh parasit Giardia.

Bukan hanya buang air besar, jangkitan biasanya disertai dengan gejala lain seperti:

 • keletihan,
 • kembung,
 • loya,
 • kekejangan perut, dan
 • penurunan berat badan secara tiba-tiba.

Keadaan ini biasanya berlangsung selama dua hingga enam minggu sehingga gejala mereda.

2. Penyakit seliak

Penyakit seliak adalah gangguan sistem imun yang berlaku sebagai tindak balas badan terhadap makan gluten. Gluten adalah sejenis protein yang terdapat dalam gandum.

Apabila anda menghidap penyakit seliak, sistem imun anda bertindak balas negatif terhadap gluten dan merosakkan lapisan usus kecil anda, yang boleh menyebabkan gangguan penyerapan lemak, menyebabkan pergerakan usus berbuih.

Sekiranya anda menghidap penyakit seliak, bukan hanya najis anda yang berubah. Walau bagaimanapun, anda akan mengalami pelbagai gejala lain termasuk:

 • anemia,
 • sembelit,
 • cirit-birit,
 • keletihan,
 • sariawan,
 • kehilangan selera makan, dan
 • sakit sendi.

3. Sindrom usus mudah marah (IBS)

IBS adalah ketidakupayaan usus besar untuk berfungsi dengan baik. Pada orang dengan IBS, usus mengalami kontraksi tidak teratur yang boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti cirit-birit atau sembelit.

Selain itu, orang yang mempunyai IBS juga biasanya mempunyai najis yang berlendir dan membuatnya kelihatan seperti berbuih. Gejala lain yang juga dirasakan adalah kekejangan perut dan sakit, kembung, belching yang lebih kerap, dan keletihan.

4. Pankreatitis

Penyakit yang juga dapat mendasari gejala pergerakan usus berbuih yang anda alami adalah pankreatitis.

Pancreatitis adalah keradangan kelenjar pankreas yang terbahagi kepada keadaan akut dan kronik. Masalah kesihatan ini menghalang kemampuan seseorang untuk mencerna lemak.

Keadaan ini boleh menyebabkan sakit di bahagian atas perut yang memancar ke bahagian belakang perut. Minum berat, batu empedu, barah pankreas, dan gangguan genetik boleh menyebabkan pankreatitis.

Pankreatitis boleh menyebabkan najis berbuih disertai dengan gejala lain seperti:

 • demam,
 • pening dan muntah,
 • degupan jantung lebih cepat daripada biasa, dan
 • perut membengkak.

5. Operasi

Selain masalah kesihatan, prosedur pembedahan perut juga boleh menyebabkan najis menjadi berbuih. Biasanya pembedahan ini akan menyebabkan sindrom usus pendek yang boleh menyebabkan seseorang mengalami cirit-birit kronik dan busa di dalam najis.

Walau bagaimanapun, keadaan ini bersifat sementara dan akan hilang dengan sendirinya setelah keadaan badannya pulih.

Penyebab najis berbuih pada bayi

Bukan sahaja orang dewasa yang dapat mengalami masalah ini, najis bayi juga sering berbuih. Biasanya, bayi yang mempunyai busa di dalam najisnya adalah tanda bahawa tubuh mempunyai laktosa berlebihan, iaitu gula yang terdapat dalam susu ibu.

Susu ibu terdiri daripada dua bahagian, iaitu foremilk dan hindmilk. Foremilk adalah susu yang keluar ketika bayi anda mula menghisap payudara ibu. Sementara itu, hindmilk adalah susu yang keluar selepas susu ibu. Hindmilk cenderung lebih tebal dan mengandungi lebih banyak kalori dan lemak.

Kedua-dua foremilk dan hidmilk mesti diperoleh dalam jumlah yang seimbang, supaya pencernaan bayi tidak terganggu dan pergerakan usus tidak berbuih.

Sekiranya si kecil mempunyai najis berbuih yang kerap, cubalah menyusui selama 20 minit di satu sisi sebelum beralih ke payudara yang lain. Ini dilakukan untuk memastikan bayi mendapat susu ibu yang mencukupi untuk mengurangkan kehadiran busa di dalam najis.

Menggerakkan bayi dari satu payudara ke payudara yang lain terlalu cepat akan membuatkan anak kecil anda menghisap susu ibu terlalu banyak.

Bagaimana mengatasi masalah buang air besar yang berbuih?

Seperti yang telah dijelaskan, busa di dalam tinja boleh didasarkan pada pelbagai penyakit pencernaan.

Untuk itu, anda mesti mengetahui terlebih dahulu jika ada penyakit yang anda alami. Terutama jika najis anda terus berbuih lebih dari dua kali, maka ini adalah tanda amaran yang diberikan oleh badan anda untuk diperhatikan.

Di samping itu, syarat-syarat ini disertakan dengan:

 • demam yang melebihi 38.6 darjah celcius,
 • kehadiran darah di dalam najis, dan
 • sakit perut yang cukup teruk dan tidak tertahankan.

Setelah mengalami pelbagai gejala di atas, itu adalah tanda bahawa anda tidak perlu lagi menangguhkan pergi ke doktor. Dari sana, doktor akan menentukan rawatan apa yang sesuai dengan keadaan anda.

Sekiranya penyebabnya adalah intoleransi makanan tertentu, mesti diketahui terlebih dahulu makanan apa yang boleh menyebabkan gejala busa usus yang anda alami. Kemudian, seboleh-bolehnya elakkan penggunaannya.

Begitu juga, jika penyebabnya adalah IBS, anda mungkin perlu berjumpa doktor dan pakar pemakanan mengenai diet yang betul. Kerana, beberapa makanan seperti makanan goreng boleh menyebabkan gas yang akan memburukkan lagi gejala.

Perkara lain jika dalang jangkitan, doktor akan memberikan ubat dalam bentuk antibiotik yang mesti diambil secara berkala dalam jangka waktu tertentu.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan dan aduan lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor.