Keibubapaan

Petunjuk Perkembangan Anak yang Perlu Diketahui oleh Ibu Bapa!

Sekiranya anda mengikuti piawaian WHO, dipercayai bahawa petunjuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak Indonesia masih tidak memenuhi piawaian global. Indikator tersebut merangkumi perbandingan antara tinggi badan, berat badan dan usia anak yang merupakan ukuran status pemakanan dan kesihatan penduduk di sebuah negara.

Berdasarkan penelitian dari Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2018, ada tiga indikator pertumbuhan dan perkembangan anak Indonesia yang cukup tinggi, yaitu stunting (perawakan pendek) 30.8%, kurang berat badan (kurang berat badan) sebanyak 17.7% dan pembaziran (badan kurus) sebanyak 10.2%. Ketinggian tinggi dari ketiga kes ini menunjukkan bahawa masih banyak anak Indonesia yang tergolong dalam kategori kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan.

Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan perkembangan kanak-kanak terbantut. Contohnya, mengurangkan kemampuan sistem imun kanak-kanak untuk melawan penyakit dan jangkitan, serta mempengaruhi kemampuan mental, fizikal dan pembelajaran anak-anak pada masa akan datang. Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa untuk menyokong anak-anak mereka untuk mencapai petunjuk pertumbuhan dan perkembangan mengikut standard global?

Punca perkembangan anak yang tidak optimum

Gangguan pertumbuhan boleh disebabkan oleh sejumlah faktor, termasuk faktor genetik, gangguan hormon, penyakit sistemik, dan penyerapan nutrien yang buruk. Berikut adalah beberapa gangguan pertumbuhan yang biasa berlaku pada kanak-kanak:

 • perawakan pendek (terbantut) , cenderung dialami oleh anak-anak yang mempunyai keturunan keluarga yang pendek
 • Penyakit sistemik atau kronik , biasanya mempengaruhi saluran pencernaan, ginjal, jantung, atau paru-paru
 • Kekurangan zat makanan , penyebab pertumbuhan terbantut yang paling biasa di dunia
 • Tekanan pada kanak-kanak
 • Gangguan genetik , seperti sindrom Cushing, sindrom Turner, dan sindrom Down
 • Kekurangan hormon pertumbuhan
 • Sekatan Pertumbuhan Intrauterin (IUGR)
 • Gangguan tulang , yang paling biasa adalah achondroplasia (sejenis kerdil)

Di Indonesia, salah satu gangguan pertumbuhan yang paling biasa pada kanak-kanak adalah terbantut . Sebabnya adalah kerana wanita hamil tidak mendapat cukup nutrisi semasa mengandung, hidup dalam persekitaran yang tidak sihat, mempunyai pengetahuan yang rendah mengenai faktor kesihatan dan sosio-ekonomi.

Usaha untuk mencapai petunjuk perkembangan kanak-kanak yang ideal

Ibu bapa dapat mengurangkan risiko gangguan pertumbuhan pada anak dengan mengoptimumkan pertumbuhan anak dari kehamilan hingga sepanjang tempoh pertumbuhan anak.

Contohnya, wanita hamil boleh melakukan usaha antisipasi terbantut pada kanak-kanak dengan:

 • Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala
 • Elakkan asap rokok
 • Memenuhi pemakanan yang baik semasa mengandung, termasuk dengan makan menu sihat yang seimbang, pengambilan zat besi, asid folik, dan yodium yang mencukupi.

Setelah anak dilahirkan, ibu bapa dinasihatkan untuk membuat lawatan berkala ke doktor atau pusat jagaan kesihatan lain untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak. Inilah masa yang disyorkan untuk dikunjungi:

 • Setiap bulan ketika anak anda berumur 0 - 12 bulan
 • Setiap 3 bulan apabila anak anda berumur 1 - 3 tahun
 • Setiap 6 bulan apabila anak anda berumur 3 - 6 tahun
 • Setiap tahun ketika anak anda berumur 6 - 18 tahun

Jangan lupa memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif sehingga anak berusia 6 bulan. Selepas itu, ibu disarankan memberi khasiat tambahan dalam bentuk makanan pelengkap yang mencukupi. Tidak ketinggalan, ibu bapa juga harus membawa anak-anak mereka untuk mengambil bahagian dalam program imunisasi, terutamanya imunisasi asas.

Memberi khasiat yang baik kepada anak-anak

Pemakanan adalah pemacu utama pertumbuhan dan perkembangan anak. Sekiranya ibu bapa gagal memenuhi keperluan pemakanan yang baik, risiko kekurangan zat makanan pada anak akan tinggi. Atas sebab ini, penting untuk menyediakan pemakanan yang sihat dan seimbang untuk mencapai perkembangan anak yang optimum.

Penyusuan susu ibu

 • Berikan penyusuan eksklusif untuk bayi selama enam bulan dengan memantau kecukupannya, iaitu dengan menilai pertumbuhan menggunakan jadual WHO Growth Velocity Standards.
 • Sekiranya penyusuan eksklusif telah diberikan dengan cara yang betul, tetapi bayi menunjukkan berisiko gagal berkembang maju (kegagalan untuk berkembang maju), kemudian menilai kesediaan bayi untuk menerima makanan pelengkap (MPASI).
 • Sekiranya penyusuan susu ibu secara eksklusif diberikan dengan cara yang betul, tetapi bayi menunjukkan tanda-tanda berisiko gagal berkembang maju dan belum memiliki kesediaan motor untuk menerima makanan pelengkap, maka mereka boleh mempertimbangkan untuk memberikan susu ibu kepada penderma yang memenuhi syarat. Sekiranya susu ibu penderma tidak tersedia, susu formula boleh diberikan.

Makanan tambahan

 • Makanan pelengkap mula diberikan kepada bayi berusia 6 bulan. Namun, jika susu ibu tidak mencukupi, makanan pelengkap dapat diberikan seawal 4 bulan (17 minggu) dengan menilai kesediaan oromotor bayi untuk menerima makanan pejal.
 • MPASI tidak boleh diberikan lewat dari usia 6 bulan (27 minggu). Ini kerana setelah usia 6 bulan, penyusuan susu ibu secara eksklusif tidak lagi dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi.
 • MPASI dari segi kualiti dan kuantiti mesti memenuhi keperluan makronutrien dan mikronutrien bayi mengikut usia.
 • Penyediaan, persembahan dan penyediaan MPASI mesti dilakukan dengan cara yang bersih.
 • Garam dapat ditambahkan ke makanan pelengkap untuk memastikan perkembangan selera bayi, tetapi dengan mempertimbangkan fungsi ginjal yang belum matang. Jumlah garam yang boleh diberikan merujuk kepada pengambilan natrium harian yang disyorkan (2.400 mg / 1 sudu sehari).
 • Gula juga dapat ditambahkan ke makanan pelengkap untuk menyokong perkembangan selera bayi. Jumlah gula yang ditambahkan ke MPASI merujuk kepada cadangan Piawaian Codex untuk Proses Makanan Berbasis Bijirin untuk Bayi dan Anak Kecil.
 • Elakkan makanan yang mengandungi nitrat pada bayi di bawah usia 6 bulan.
 • Makan bayi dan balita mesti mengikut peraturan memberi makan secara responsif (mengenali tanda-tanda kelaparan dan kenyang pada bayi).

Makan formula

 • Susu formula bayi boleh diberikan berdasarkan petunjuk perubatan berdasarkan Saranan WHO pada tahun 2009.
 • Susu formula bayi boleh diberikan kepada bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif dengan cara yang betul tetapi menunjukkan tanda-tanda berisiko gagal berkembang maju, belum mempunyai kesediaan motor untuk menerima makanan pelengkap, dan tidak ada susu ibu penderma yang memenuhi syarat keselamatan.
 • Sekiranya anak sudah memasuki usia 1 tahun, ibu bapa boleh memberikan susu formula yang mengandungi 10 nutrien penting (DHA, Omega 3 & Omega 6, zat besi, kalsium, Vitamin B2 & B12, Vitamin C, vitamin D, dan Zink). Nutrien ini dapat menyokong pertumbuhan anak-anak agar responsif, tangkas, dan sukar.

Melakukan aktiviti fizikal dengan kanak-kanak

Aktiviti fizikal dalam bentuk sukan dapat membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Ini dilakukan untuk memperbaiki jisim badan tanpa lemak (jisim badan tanpa lemak), kekuatan otot dan tulang. Senaman juga dapat meningkatkan kesihatan jantung, peredaran darah, dan kawalan berat badan.

Terlebih lagi, latihan mempunyai faedah bukan fizikal, termasuk meningkatkan keyakinan diri, kemampuan untuk belajar dan berlatih, dan meningkatkan kesihatan mental dan psikologi, dan membantu mengurangkan tekanan pada anak-anak.

Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), seorang kanak-kanak memerlukan latihan fizikal sekitar 60 minit setiap hari. Jumlah 60 minit tidak harus diperoleh pada masa yang sama, tetapi dapat ditambah dalam sehari menjadi 60 minit.

Sukan yang disyorkan merangkumi: berjoging , senaman aerobik, berlari, menunggang basikal laju, berjalan menanjak, dan mempertahankan diri. Sukan jenis ini termasuk dalam aktiviti intensiti kuat , yang menggunakan lebih daripada 7 kcal tenaga per minit dan mempunyai faedah yang lebih baik berbanding intensiti sederhana aktiviti. Contoh dari intensiti sederhana aktiviti seperti berjalan kaki untuk berjalan pantas, bersenam, dan menunggang basikal dengan santai. yang menggunakan kira-kira 3.5 - 7 kcal tenaga seminit.

Elakkan ketidakaktifan fizikal pada kanak-kanak

Salah satu masalah yang mesti kita perhatikan dalam kehidupan seharian dan kesihatan anak-anak kita adalah ketidakaktifan fizikal , iaitu anak tidak melakukan aktiviti fizikal.

Contohnya, kanak-kanak cenderung memilih untuk memandu ke sekolah menggunakan kenderaan daripada berbasikal atau berjalan kaki, kanak-kanak memilih untuk bermain permainan video atau menonton televisyen daripada bermain di luar rumah dan sebagainya.

Kadang kala, ibu bapa juga menyokong keadaan ini kerana pelbagai alasan seperti takut membiarkan anak-anak bermain di luar rumah yang boleh membahayakan anak.

AAP mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tidak menonton televisyen, sementara kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun hanya boleh menonton televisyen maksimum 2 jam sehari.

Itulah beberapa usaha yang dapat dilakukan oleh ibu bapa untuk memenuhi petunjuk pertumbuhan dan perkembangan anak mengikut standard global. Bermula dari memberi nutrisi yang baik hingga melakukan aktiviti fizikal, semuanya dilakukan agar pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi optimum. Sekiranya pertumbuhan dan perkembangannya optimum, anak akan responsif dalam belajar, tangkas ketika melakukan aktiviti, tidak mudah sakit, percaya diri, dan memiliki ketinggian di atas rata-rata.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found