Kesihatan

7 Trik Mudah Belajar Banyak Bahasa Asing sekaligus •

Manusia dilahirkan dengan naluri bahasa. Otak kita secara semula jadi terikat dengan bahasa. Otak mempunyai kemampuan untuk memproses maklumat yang kompleks dari bunyi, pergerakan, dan konteks, dan kemampuan bahasa ini meluas sepanjang hayat. Ini bermaksud anda boleh belajar bahasa apa saja, kapan saja.

Anda tidak perlu pergi ke negara tujuan untuk belajar bahasa. Hari ini, Internet penuh dengan alat pembelajaran bahasa, seperti aplikasi, penterjemah, kad flash dalam talian, dan ebook. Banyak kemudahan yang anda dapat secara percuma. Sekarang, serahkan semuanya kepada diri sendiri untuk menuai semua kemudahan ini. Anda hidup di zaman di mana pendidikan dan maklumat berada di hujung jari anda.

Petua untuk menjadikan pembelajaran bahasa asing lebih mudah

Namun, belajar lebih dari satu bahasa dalam satu masa memerlukan perancangan dan strategi yang teliti. Tidak seperti sains yang tepat, tidak ada kaedah universal untuk belajar bahasa. Di bawah ini kami memberikan petua dan trik yang dapat memudahkan anda mempelajari banyak bahasa asing.

1. Pelajari perbendaharaan kata yang betul dengan cara yang betul

Kosa kata adalah penghalang yang paling umum untuk belajar bahasa (bahkan bahasa Indonesia), dan yang paling sering membuat orang menyerah sebelum mereka memulakannya.

Sebenarnya, kunci utama untuk mahir dalam bahasa asing semakin dekat dengan kata-kata yang biasa dan sering digunakan dalam perbualan seharian. Ketahui kosa kata dan frasa yang paling sering digunakan orang semasa mereka bercakap - pindahkan ke dalam nota anda sendiri atau gunakan aplikasi, seperti aplikasi Anki, yang boleh anda muat turun - dan pelajari secara berkala dengan strategi pengulangan masa yang semakin meningkat (sekali sehari ,., setiap dua hari, empat, lapan, dll.).

Atau, anda boleh menggunakan buku-buku kanak-kanak kegemaran anda (yang anda ketahui di dalam dan luar mengenai jalan cerita) - Snow White atau Pinocchio, misalnya - dalam versi bahasa yang anda pelajari dan bahasa ibunda anda (misalnya, bahasa Indonesia versi, Inggeris, Jerman dan Perancis).

Ini akan membolehkan anda dapat menerjemahkan bahasa asing dari baris demi baris dan dengan mudah menguraikan bagaimana ayat dan tatabahasa bahasa dibina. Anda juga dapat merujuk ke versi Indonesia ketika anda ingin memeriksa semula pemahaman anda dari semasa ke semasa.

2. Kepentingan ragam

Mempunyai pelbagai aktiviti pembelajaran sangat penting untuk mengelakkan kebosanan. Walaupun pengulangan berada di tengah-tengah proses pembelajaran, kaedah mekanikal yang berlebihan dapat membuat anda bosan. Terdapat tiga jenis variasi

 • Variasi Bahan: Pelbagai bahan pembelajaran dapat membuat anda termotivasi. Pada mulanya, anda boleh menggunakan satu jenis bahan - buku teori, misalnya - dan kemudian beralih ke kaedah lain dengan cepat, seperti permainan bahasa interaktif. Dengan cara itu, anda dapat menemui beberapa aspek sumber pembelajaran bahasa menarik dan berkesan untuk anda, sementara yang lain tidak.
 • Pelbagai aktiviti: Membaca dan mendengar adalah dua aktiviti yang sangat berguna untuk menguasai bahasa, tetapi kedua-dua kaedah ini bukanlah satu-satunya kaedah. Semakin berbeza pendekatan anda terhadap bahasa - seperti mempraktikkan perbualan dengan rakan, pelatih atau orang asli yang bercakap bahasa, atau menggunakan gambar - semakin baik. Penting untuk terlibat dalam aktiviti yang bertujuan untuk mengasah bahasa di otak, sambil memastikan anda tetap bermotivasi.
 • Variasi kedudukan: Anda mungkin sedikit terkejut apabila mengetahui kedudukan badan dan cara kita bergerak memainkan peranan penting dalam pembelajaran. Dengan kata lain, kedudukan badan memberi kesan kepada tumpuan, yang juga mempengaruhi kemampuan anda untuk menyimpan maklumat anda. Jadi jangan hanya diam! Cuba dengar podcast kursus Jerman atau radio Cina semasa anda pergi berjoging petang, atau membaca surat khabar Itali dalam talian semasa tidur?

3. Mencari hubungan antara satu sama lain

Apabila anda mempelajari bahasa asing, anda sebenarnya sudah mengetahui beberapa kata dasar tanpa menyedarinya.

Contohnya, kata "anak", "sakit", atau "mahal" dalam bahasa Indonesia, memiliki arti yang sama dalam bahasa Malaysia dan bahasa Tagalog yang digunakan di Filipina. Kata-kata "telat" ("terlambat" dalam bahasa Indonesia) dan "tante" (aka bibi, Indonesia) juga memiliki arti yang sama dengan "te laat" dan "tante" dalam bahasa Belanda.

Selain itu, bahasa-bahasa negara-negara Eropah seperti Perancis, Sepanyol, Portugis, Itali, dan lain-lain - bahkan sebilangan perbendaharaan kata dalam bahasa Jepun dan Korea - mempunyai banyak persamaan dengan bahasa Inggeris yang menunjukkan bahawa mereka mempunyai etimologi yang sama. Sebagai contoh:

Lengan (lengan)

Bahasa Perancis: le bra

Itali: il braccio

Sepanyol: el brazo

demam (demam)

Bahasa Perancis: la fièvre

Itali: la febbre

Sepanyol: la fiebre

Lidah (lidah)

Bahasa Perancis: la langue

Itali: la lingua

Sepanyol: la lengua

Juga, "tindakan", "bangsa", "curah hujan", "penyelesaian", "kekecewaan", "tradisi", "komunikasi", "kepunahan", dan kata-kata bahasa Inggeris lain yang berakhir dengan -tion dieja persis sama dalam bahasa Perancis ( walaupun diucapkan berbeza). Anda boleh menukar "-tion" dengan "-ción" (Sepanyol), "-zione" (Itali), atau "-ção" (Portugis).

4. Luaskan senarai perbendaharaan kata dengan mnemonik

Menghafal dan mengulangi memang akan mengukir memori kosa kata baru yang penting untuk anda pelajari. Namun, tidak mustahil anda akan sesekali lupa.

Untuk mengatasi 'kepenatan' seketika ini, anda boleh menggunakan kaedah mnemonik untuk sejumlah kata penting. Mnemonik dapat membantu memasukkan kata-kata ke dalam fikiran anda dengan lebih berkesan. Pada dasarnya, mnemonics adalah kaedah melukis naratif visual yang unik yang dapat anda kaitkan dengan perkataan yang ingin anda ingat. Contohnya, anda belajar bahasa Sepanyol dan menghadapi masalah mengingat kata kerja "caber" yang bermaksud "sesuai dengan sesuatu". Anda dapat mengarang sebuah narasi visual di otak anda mengenai seekor beruang besar yang dihimpit di tingkap teksi (teksi) yang turun ke jalan.

Atau, "sosej" dalam bahasa Jerman yang bermaksud "wiener". Anda boleh membayangkan seseorang yang berada di podium setelah memenangi pertandingan makan sosej.

Pergaulan ini (teksi -> teksi, beruang -> memuat beruang dalam teksi) akan memudahkan anda. Mungkin terdengar sukar pada mulanya, tetapi amalkan persatuan ini beberapa kali dan anda akan menyedari betapa visualisasi yang bodoh dan tidak dapat dilupakan. Oleh itu, dari masa ke masa, anda tidak perlu lagi menggunakan kaedah ini untuk mengingat perbendaharaan kata asing.

5. Menjaga kualiti dan kuantiti pembelajaran

Mempelajari bahasa mempunyai banyak halangan, dan terdapat banyak aspek bahasa yang boleh mengganggu orang. Oleh itu, terutama pada awal pembelajaran, adalah penting untuk mengutamakan kualiti untuk membina asas yang kuat, yang kemudian kita dapat memperluas pengetahuan kita dalam bahasa. Penting untuk memusatkan perhatian pada bahagian kecil bahan dan mempelajarinya dengan teliti dari awal sehingga anda benar-benar memahaminya.

Berikut adalah beberapa peraturan yang boleh anda gunakan sebagai panduan:

 • Fahami teks atau unit bahasa yang pendek dan dangkal terlebih dahulu. Teks atau dialog yang panjang boleh menyebabkan anda mudah terganggu.
 • Belajar 1-3 kali sehari, secara berkala dalam jangka masa yang adil (contohnya, setiap 4 jam).
 • Lengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran. Contohnya, semasa mempelajari unit tatabahasa "simple tense", pelajari dari perspektif yang berbeza (baca, bercakap, dengar).
 • Jadualkan tempoh pengajian anda dengan berkesan. Elakkan belajar pada waktu di mana anda berisiko terganggu - jika anda mengantuk pada waktu petang dan lebih mudah mendapat inspirasi di tengah malam, mengapa tidak mengubah jadual anda sekali-sekala?
 • Fokus pada masa belajar. Tiga puluh minit tempoh kajian intensif satu bahasa adalah 10 kali lebih berkesan daripada dua jam "multitasking" dua bahasa sekaligus (atau mengusahakan unit bahasa yang anda anggap membosankan atau terlalu sukar).

6. Jangan takut untuk bercakap

Salah satu cara untuk memperoleh kefasihan dalam bahasa asing adalah banyak latihan bertutur.

Semasa anda maju, dedikasikan sekurang-kurangnya 30-60 minit untuk bercakap hanya bahasa asing - bahasa Jerman, misalnya - dan terus menyesuaikan waktu belajar untuk memastikan bahawa kemahiran perbualan anda diasah, bukan hanya pengetahuan umum tentang bahasa melalui ' senarai perbendaharaan kata formal yang mungkin tidak pernah anda gunakan dalam dialog sehari-hari.

Sebagai contoh, buat sesi di mana anda boleh bertanya kepada rakan atau guru bahasa anda yang berbahasa asli bagaimana hujung minggu untuk rakan anda atau guru bahasa yang berbahasa asing, dan kemudian beritahu mereka bagaimana hujung minggu anda. Anda boleh menambahkan beberapa idea yang mungkin anda fikirkan atau mengenai topik umum yang lain, atau anda boleh membiarkan percakapan anda memulakan topik baru. Penting untuk mengambil peranan aktif dan memastikan anda mempunyai perbualan yang pelbagai.

Buat senarai topik yang ingin dibincangkan dan dibahaskan (hobi, filem terkini, tujuan, rancangan percutian, dll.) Dan pastikan perbualan dapat terus berjalan.

7. Komitmen dan ketekalan

Mempelajari bahasa asing adalah proses yang cukup kompleks dan berterusan. Penting untuk melakukan perkara yang betul pada waktu yang tepat, dan pastikan perkara itu sesuai untuk anda. Sekiranya anda tidak mempunyai alasan yang kuat untuk belajar bahasa, kemungkinan besar anda akan kehabisan motivasi. Tidak kira apa alasan anda, setelah anda memutuskan untuk belajar bahasa, komited dan konsisten dalam melakukannya.

Sesuaikan kaedah pembelajaran mengikut tahap bahasa semasa anda. Beberapa perkara akan kelihatan sangat menarik pada mulanya tetapi kemudian membosankan. Sebilangannya sukar difahami pada mulanya, dan tidak begitu berkesan untuk dilakukan, tetapi akan menjadi lebih mudah seiring dengan berjalannya waktu.

Contohnya, mendengar radio di tahap 1 tidak akan banyak berlaku, tetapi sangat berguna pada tahap 2-3 apabila kemahiran mendengar anda semakin berkembang. Selaras dengan tahap dan minat belajar anda adalah kunci untuk mengoptimumkan pemahaman pembelajaran bahasa anda.

Akhir sekali, jangan takut menjadi salah. ¡Vamos, comenzar seorang pemohon español!

BACA JUGA:

 • Pelbagai Penyakit Yang Mula Mengancam pada Zaman Dahulu
 • Petua Mengubati Sakit dan Emosi Melalui Urutan Jari
 • Mengatasi Tekanan Dengan Terapi Warna