Kesihatan wanita

6 Punca Selaput dara tidak berdarah ketika pertama kali bercinta

Selaput dara tidak berdarah pada malam pertama sering dianggap bahawa wanita itu bukan anak dara ketika berkahwin. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya hanya mitos. Daripada anda dan pasangan anda saling berprasangka, lebih baik memahami bersama-sama fakta mengenai pujian wanita berikut, ya.

Mengapa selaput dara tidak berdarah pada malam pertama?

Malam pertama tanpa pendarahan sebenarnya bukanlah tanda bahawa selaput dara telah terkoyak dan tidak lagi menjadi perawan.

Memetik Plated Parenthood, setiap wanita mengalami pengalaman seks pertama yang berbeza, ada yang berdarah dan ada yang tidak. Kedua-duanya adalah semula jadi.

Pendarahan semasa hubungan seks pertama memang boleh berlaku kerana terkoyak selaput dara. Namun, ini juga boleh berlaku kerana wanita tidak merasa santai ketika melakukan persetubuhan.

Apakah selaput dara itu?

Sebelum anda memikirkan tentang keperawanan, anda perlu memahami apa sebenarnya selaput dara. Selaput dara atau juga dikenali sebagai selaput dara adalah tisu nipis yang terletak di arena bukaan faraj.

Ramai orang berpendapat bahawa membran menutupi seluruh bukaan faraj sehingga jika sesuatu melaluinya, ia akan berdarah. Sebenarnya ia tidak begitu.

Secara anatomi, selaput dara sudah mempunyai lubang. Lubang ini adalah tempat keluar darah haid dan tempat meletakkan tampon.

Anda perlu tahu bahawa keadaan selaput dara setiap wanita adalah berbeza. Sebilangan besar wanita mempunyai lubang yang cukup besar. Tetapi ada juga lubang yang sangat kecil dan hampir menutupi seluruh faraj, tetapi keadaan ini sangat jarang berlaku.

Selain itu, dengan memetik halaman Tubuh Kita Sendiri, ketebalan dan keanjalan selaput dara juga berbeza-beza. Ada yang nipis, ada yang tebal, ada yang elastik, ada yang kurang elastik.

Sekiranya keperawanan seseorang dikaitkan dengan merobek selaput dara atau pendarahan semasa hubungan seks tentu ini tidak bijak. Ketahui bahawa keadaan selaput dara berbeza dan bahkan beberapa wanita dilahirkan tanpanya.

Sebab mengapa selaput dara tidak berdarah pada malam pertama

Noda darah pada kepingan putih

Ramai orang berpendapat bahawa tidak berdarah pada malam pertama bermaksud selaput dara telah terkoyak kerana zakar telah melalui sebelumnya. Ini bermaksud bahawa wanita itu bukan lagi perawan.

Sebenarnya, terdapat sebilangan faktor yang menyebabkan selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan persetubuhan, termasuk yang berikut.

1. Anda sangat santai semasa melakukan hubungan seks

Setiap wanita mempunyai pengalaman seks pertama yang berbeza. Sebilangan orang merasa sakit dan sakit, ada yang sama sekali tidak merasa sakit.

Sebenarnya, pendarahan atau tidak pendarahan semasa persetubuhan lebih banyak berkaitan dengan kesediaan mental semasa melakukan persetubuhan.

Biasanya ketika wanita merasa tegang dan takut, faraj cenderung tidak siap akibat pendarahan semasa melakukan hubungan seks. Sementara itu, jika anda dapat mengawal emosi dan merasa santai, selaput dara anda mungkin tidak berdarah.

2. Selaput dara agak elastik

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, keadaan selaput dara setiap wanita berbeza, baik dari segi ketebalan dan kelenturan.

Pada masa persetubuhan, membran akan meregang sehingga lubang akan membesar. Tujuannya agar mudah dilalui oleh zakar.

Kali pertama, anda mungkin masih tidak menyesuaikan diri dengan kehadiran zakar sehingga sukar untuk meregangkan badan dengan betul. Keadaan ini menyebabkan pendarahan.

Walau bagaimanapun, jika tisu selaput dara cukup elastik dan badan anda dapat menyesuaikan diri dengan baik maka pendarahan mungkin tidak berlaku.

3. Faraj mengeluarkan cecair pelincir yang mencukupi

Sekiranya sebelum penembusan, anda cukup terangsang, misalnya dengan melakukan pemanasan yang baik, vagina anda akan mengeluarkan cecair.

Cecair ini dapat memudahkan penembusan zakar sehingga dapat mengelakkan anda dari kecederaan semasa berhubungan seks. Kecederaan ini menyebabkan kesakitan dan pendarahan.

Oleh itu, jika faraj tidak berdarah pada malam pertama sebenarnya adalah petanda yang baik kerana anda cukup terangsang dan menikmati proses seks.

4. Selaput dara telah terkoyak akibat kemalangan atau aktiviti fizikal

Penyebab selaput dara yang tidak biasa berlaku adalah kerana ia terkoyak. Namun, itu tidak bermaksud kerana anda pernah melakukan hubungan seks sebelumnya. Koyakan selaput dara juga boleh disebabkan oleh faktor tidak sengaja.

Kemalangan seperti perlanggaran, jatuh, berbasikal atau semasa sukan berisiko merosakkan selaput dara. Koyakan membran juga boleh terjadi pada atlet gimnastik dan penari, terutama ketika melakukan pergerakan yang melebarkan kaki terlalu lebar atau terlalu lebar berpecah .

5. Adakah anda pernah menjalani ujian perubatan?

Selaput dara yang koyak biasanya tidak berdarah semasa pertama kali melakukan hubungan seks. Selain dari kemalangan, merobek selaput dara juga dapat terjadi jika anda telah melakukan pemeriksaan kesihatan tertentu.

Pemeriksaan perubatan seperti pap smear, ujian VIA, dan kolposkopi memerlukan doktor memasukkan alat melalui bukaan faraj. Walaupun alat yang digunakan kecil dan cenderung selamat, masih ada risiko mencederakan selaput dara.

6. Penggunaan tampon dan cawan haid

Sebab lain bahawa selaput dara tidak berdarah semasa hubungan seks adalah kerana selaput telah terkoyak kerana kelalaian ketika menggunakan tampon atau cawan haid.

Tampon dan cawan haid adalah alat yang digunakan semasa haid. Tidak seperti tuala wanita yang dilekatkan pada seluar dalam, tampon dan cawan haid perlu dimasukkan ke dalam faraj.

Kedua alat ini kurang popular di kalangan wanita Indonesia yang belum berkahwin. Ini kerana jika digunakan dengan tidak betul, ada risiko mencederakan bahagian dalam faraj atau bahkan merobek selaput dara.