Kesihatan kulit

Kehilangan Bulu Mata, Sebab Ini dan Cara Mengatasinya

Sekiranya mata adalah tingkap jiwa, adalah tepat untuk mengatakan bahawa bulu mata adalah tirai. Panjang bulu mata membantu membina watak wajah anda. Namun, apa maksudnya jika bulu mata jatuh (longgar)?

Sebilangan penyebabnya mungkin remeh, tetapi ada yang memerlukan rawatan perubatan khas. Apa sahaja yang menyebabkan bulu mata anda jatuh, tentu ini boleh membuat anda merasa rendah diri. Lihat cara mengatasi masalah ini di bawah.

Pelbagai penyebab kehilangan bulu mata

Sebilangan daripada anda mungkin sering menggosok mata dan mendapati bulu mata anda longgar. Sekiranya hanya sekali sekala, kehilangan bulu mata adalah perkara biasa. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya keguguran bulu mata berlaku secara berterusan.

Berikut adalah kemungkinan penyebab bulu mata anda jatuh.

1. Penggunaan maskara

Penggunaan produk maskara memang boleh menjadikan bulu mata kelihatan lebih tebal dan tebal. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya boleh menjadi sebab mengapa bulu mata semula jadi anda sering jatuh.

Lebih-lebih lagi jika anda gemar memakai maskara kalis air. Kerana maskara kalis air mengandungi bahan kimia yang menyebabkan bulu mata menjadi kaku.

Tinta maskara yang melekat dengan kuat dan menjadikan bulu mata kaku menjadikan anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk menghilangkannya. Rawatan ini berisiko menjadikan bulu mata lebih mudah jatuh.

Di samping itu, dalam beberapa kes, ada orang yang alah terhadap kosmetik, terutama produk maskara tertentu. Ini kemudian menjadikan bulu mata jatuh dan akhirnya menjadi nipis.

2. Kebiasaan menggosok mata

Tanpa anda sedari, kebiasaan menggosok mata anda sebenarnya menjadikan bulu mata anda jatuh satu persatu. Oleh itu, cubalah untuk tidak menggosok mata terlalu keras.

Bukan sahaja menjadikan bulu mata hilang, tetapi juga tidak baik untuk kesihatan mata anda. Tangan yang anda gunakan untuk menggosok mungkin dipenuhi dengan bakteria dan parasit yang boleh menyebabkan kerengsaan mata.

3. Menggunakan pengeriting bulu mata

Ramai wanita menggunakan pengeriting bulu mata untuk meningkatkan lagi penampilan akhir solekan mata mereka. Namun, tanpa anda sedari, penggunaan curler khas ini sebenarnya menjadikan bulu mata anda mudah gugur.

Lebih-lebih lagi jika alat ini digunakan semasa anda memakai maskara. Bulu mata menjadi lebih melekit dan akhirnya apabila dicubit, bulu mata akan melekat pada permukaan pengeriting. Bulu mata jatuh.

4. Keradangan kelopak mata

Keradangan atau jangkitan pada kelopak mata disebut blepharitis. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, kecederaan, atau reaksi alergi.

Salah satu kesan apabila berlaku keradangan pada kelopak mata adalah kehilangan bulu mata. Sekiranya ini disertai dengan rasa sakit di kawasan mata, maka anda harus segera berjumpa doktor.

5. Alopecia

Sekiranya anda merasakan bulu mata anda terus jatuh dan sukar tumbuh, anda mungkin menghidap penyakit autoimun yang disebut alopecia.

Alopecia (kebotakan) biasanya dicirikan oleh keguguran rambut di kepala yang boleh menyebabkan kebotakan. Walau bagaimanapun, bulu mata dan alis serta rambut ke bawah pada bahagian badan yang lain juga boleh terjejas.

Sekiranya ini betul-betul berlaku, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

6. Sedang menjalani kemoterapi

Jangan terkejut jika semasa anda menjalani kemoterapi, semua rambut dan rambut anda jatuh termasuk bulu mata anda. Walaupun kesan sampingan ini bergantung pada jenis dan dos ubat, kemoterapi secara amnya boleh menyebabkan beberapa bulu mata anda jatuh.

Namun, jangan risau. Setelah rawatan barah anda selesai, bulu mata anda akan kembali normal seperti sebelumnya.

Walaupun anda jatuh, anda dapat menjadikan bulu mata anda tumbuh lebih cepat

Sebenarnya, bulu mata seperti rambut anda boleh tumbuh panjang. Rata-rata orang dewasa mempunyai sekitar 100-150 bulu mata atas, tetapi panjangnya berbeza-beza.

Sementara itu, pertumbuhan bulu mata memakan masa sekitar 5-11 bulan. Ingin mempercepat pertumbuhan bulu mata? Inilah petua yang boleh anda lakukan.

  • Makan makanan yang sihat. Beberapa nutrien yang dapat membantu pertumbuhan bulu mata termasuk protein, biotin, vitamin B3, zat besi, dan pelbagai mineral.
  • Gunakan serum berkhasiat bulu mata. Pada masa ini, terdapat banyak produk berkhasiat bulu mata yang dibungkus seperti maskara, tetapi pastikan produk yang anda gunakan selamat.

Bagaimana untuk mengelakkan bulu mata jatuh kembali?

Agar bulu mata anda tidak jatuh lagi pada masa akan datang, anda harus melakukan beberapa petua di bawah.

  • Gunakan maskara baru, ini untuk mengelakkan alahan pada bulu mata.
  • Berhati-hatilah semasa menanggalkan solekan, terutama di kawasan mata.
  • Jangan lupa menanggalkan alat solek anda sebelum berehat sebentar.
  • Jangan terlalu kerap menggunakan penjepit bulu mata.
  • Tanggalkan bulu mata atau pelekap palsu secara perlahan.