Keibubapaan

6 Gejala Apendisitis yang Umum dan pecah pada Kanak-kanak

Apendisitis adalah penyakit yang tidak hanya dapat dialami oleh orang dewasa tetapi juga anak-anak kecil. Apakah gejala apendisitis pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa? Lihat penjelasan berikut.

Gejala radang usus buntu pada kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa

Gejala radang usus buntu pada anak kecil cenderung lebih sukar dikesan kerana cenderung berbeza dengan orang dewasa pada umumnya.

Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang masih sangat muda biasanya masih sukar untuk menyatakan keluhan yang mereka rasakan.

Oleh itu, ibu bapa harus lebih berhati-hati dalam mengenali perubahan yang muncul dalam tingkah laku dan keadaan badan anak mereka sehingga penyakit anak mereka dapat diatasi dengan segera.

Ciri umum apendisitis pada kanak-kanak

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Medicine, menyatakan bahawa mendiagnosis apendisitis pada anak cenderung menjadi lebih sukar kerana setiap anak menunjukkan pelbagai gejala.

Walau bagaimanapun, secara umum, terdapat ciri-ciri apendisitis yang biasanya dirasakan oleh kanak-kanak, termasuk yang berikut.

1. Sakit perut di bahagian bawah kanan

Perut kanan bawah adalah lokasi apendiks atau apendiks pada manusia. Oleh itu, berhati-hatilah sekiranya anak merasa sakit pada bahagian tersebut.

Kesakitan perut kanan bawah adalah gejala apendisitis yang paling biasa pada orang dewasa, tetapi juga dapat dialami oleh anak kecil.

Penyebab kesakitan ini adalah adanya tisu limfa atau tinja (najis) yang mengeras sehingga menyumbat rongga apendiks.

Penyumbatan itu kemudian menjadi tempat pembiakan bakteria dan menyebabkan jangkitan.

Segera berjumpa doktor sekiranya anak merasakan sakit di perut di sekitar pusar yang memancar ke perut kanan bawah.

2. Perut membengkak dan kembung

Walaupun ia adalah gejala khas apendisitis, beberapa kanak-kanak mungkin tidak mengalami kesakitan. Mereka mengalami perut bengkak, kembung, dan terasa lembut ketika ditepuk lembut.

Gejala seperti ini biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah.

3. Demam

Demam adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap jangkitan dan keradangan. Oleh itu, demam juga boleh menjadi ciri radang usus buntu pada kanak-kanak.

Biasanya demam yang dialami oleh kanak-kanak akibat radang usus buntu tidak begitu tinggi. Walau bagaimanapun, ia disertai oleh gejala lain seperti menggigil dan berpeluh.

Peluh yang banyak adalah usaha badan untuk menormalkan suhu.

4. Kehilangan selera makan disertai dengan loya dan muntah

Selain demam, ciri-ciri apendisitis pada anak-anak yang mesti diberi perhatian oleh ibu bapa adalah mual dan muntah.

Keradangan dan jangkitan pada apendiks sering menyebabkan kanak-kanak kehilangan selera makan. Kadang-kadang, gejala apendisitis pada kanak-kanak diperburuk oleh rasa mual dan muntah.

Kekurangan selera makan dan loya adalah refleks bawah sedar badan untuk mengelakkan pengambilan bahan yang boleh menjadikan keadaan lebih teruk ketika masih sakit.

Dalam radang usus buntu, muntah adalah refleks automatik badan untuk mengosongkan isi perut secara paksa sehingga penyumbatan di dalamnya dapat dihilangkan.

5. Cirit-birit atau sembelit

Jangkitan apendisitis pada kanak-kanak kadang-kadang boleh menyebabkan gejala seperti cirit-birit.

Ciri-ciri apendisitis pada anak cenderung muncul lebih kerap jika lokasi keradangan berada di dekat rongga pelvis.

Sehingga jangkitan pada apendiks juga mengganggu rektum atau usus besar. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak mengalami cirit-birit ketika mereka mengalami radang usus buntu.

Walau bagaimanapun, jumlah najis yang dikeluarkan semasa cirit-birit akibat radang usus buntu biasanya lebih sedikit daripada pada cirit-birit umum.

Tekstur najis juga cenderung lembut (tidak terlalu cair) dengan pergerakan usus yang lebih kerap.

Sebaliknya, sebilangan kanak-kanak sebenarnya mengadu gejala yang berlainan, iaitu sukar membuang air besar dan sukar membuang angin.

6. Sakit ketika membuang air kecil

Sebilangan kanak-kanak dengan apendisitis mungkin mengadu sakit ketika membuang air kecil. Jadi simptom ini sering disalah anggap sebagai gejala jangkitan saluran kencing (UTI).

Ciri-ciri apendisitis pada anak-anak dapat muncul jika lokasi radang apendiks dekat dengan pundi kencing.

Lendir yang meradang dapat menjengkelkan pundi kencing, menyebabkan gejala seperti anyang-anyangan, air kencing berdarah, atau air kencing putih susu.

Sebilangan kanak-kanak malah sukar membuang air kecil kerana sakit.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Ibu boleh memberi anak-anak parasetamol atau ibuprofen sebagai langkah pertama untuk menghilangkan demam dan gejala radang usus buntu yang lain.

Namun, pertolongan doktor tetap harus diutamakan. Terutama jika ibu bimbang bahawa gejala ini adalah tanda-tanda radang usus buntu pada anak-anak.

Jangan berlengah membawa anak anda ke doktor sekiranya gejala anak bertambah teruk, seperti:

  • sakit perut disertai dengan muntah,
  • demam yang tidak turun atau semakin tinggi, dan
  • penurunan selera makan secara drastik.

Doktor akan bertanya pelbagai perkara yang berkaitan dengan keadaan badan dan gejala yang dialami oleh anak. Kemudian lanjutkan dengan beberapa siri pemeriksaan untuk mengesahkan adanya keradangan di lampiran.

Sebilangan cek yang mungkin dilaksanakan termasuk:

  • ultrasound perut,
  • ujian darah rutin, dan
  • ujian air kencing.

Sekiranya terdapat gejala yang menunjukkan apendisitis, ibu bapa tidak boleh menangguhkan pemeriksaan menyeluruh.

Ini kerana apendisitis adalah salah satu penyakit yang paling sukar dikesan pada kanak-kanak.

Dilancarkan dari Italian Journal of Pediatrics, hampir 100% doktor gagal mengesan radang usus buntu pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Sementara pada kanak-kanak berusia 2 hingga 12 tahun, kegagalan untuk mendiagnosis mencapai 28% hingga 57%.

Oleh itu, ibu bapa harus bekerjasama dengan siri pemeriksaan yang disyorkan oleh doktor. Ini bertujuan untuk membantu mendiagnosis penyakit dengan lebih baik.

Di samping itu, kanak-kanak yang menderita radang usus buntu memerlukan rawatan yang lebih cepat. Sekiranya anak tidak mendapat rawatan lebih dari 48 jam, kemungkinan radang usus buntu sangat tinggi.

Penangguhan rawatan boleh memburukkan lagi keadaan anak.

Seberapa biasa apendisitis pada kanak-kanak?

Kanak-kanak kecil cenderung mengalami radang usus buntu daripada orang dewasa. Pada kanak-kanak kecil, penyebab apendisitis yang paling biasa adalah tisu limfoid yang membengkak dan menyekat rongga usus buntu.

Keradangan yang semakin teruk boleh menyebabkan apendiks anak anda berisiko pecah, menyebabkan jangkitan serius.

Apa yang berlaku sekiranya anda tidak segera merawat gejala apendisitis pada kanak-kanak?

Apabila usus buntu anak anda tidak mendapat rawatan yang betul, bakteria dan nanah akan terbentuk di dalam usus. Penumpukan ini akan memberi lebih banyak tekanan pada apendiks dan menyebabkan usus membengkak.

Pembengkakan akhirnya dapat menyekat bekalan darah segar ke usus buntu. Ini menyebabkan tisu dan sel di sekitarnya mati.

Dinding usus yang mati akan mendorong bakteria dan nanah ke rongga perut. Akibatnya, kandungan lampiran yang pecah akan bocor dan meresap ke dalam perut.

Lampiran pecah adalah keadaan kecemasan perubatan dan boleh mengancam nyawa. Oleh itu, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Segera bawa anak ke bilik kecemasan hospital terdekat jika dia mengalami gejala yang menunjukkan pecahnya usus buntu.

Gejala pecah apendiks pada kanak-kanak

Kanak-kanak biasanya sukar untuk menggambarkan gejala kesakitan yang dirasakannya. Oleh itu, ibu bapa mesti lebih peka terhadap keluhan yang dialami oleh anak-anak mereka.

Kenali beberapa tanda lampiran pecah pada anak-anak berikut.

1. Sakit perut kanan semakin teruk

Gejala sakit perut di bahagian bawah kanan pada kanak-kanak akan lebih menyakitkan jika lampiran sudah mula pecah. Malah sakit perut yang teruk merebak ke seluruh bahagian perut

Anak anda mungkin mengadu gejala yang menjadi lebih teruk apabila anda menekan perut sebentar.

Mereka juga mungkin mengatakan rasa sakitnya lebih teruk ketika bergerak, menarik nafas dalam-dalam, atau batuk dan bersin.

Jangkitan dan radang usus buntu boleh merengsakan lapisan dinding perut, yang dikenali sebagai peritoneum.

Inilah yang akan menyebabkan anak merasa sakit ketika berjalan, berdiri, melompat, batuk, atau bahkan bersin kerana tekanan di perutnya meningkat.

2. Demam tinggi

Demam memang merupakan salah satu gejala radang usus buntu pada kanak-kanak, tetapi dengan suhu tidak lebih dari 38º Celsius.

Namun, jika suhu melonjak di atas angka ini, kemungkinan besar merupakan tanda apendiks pecah pada anak.

Mengatasi ciri-ciri apendisitis pada kanak-kanak

Satu-satunya cara untuk merawat apendisitis pada kanak-kanak adalah pembedahan. Melalui pembedahan, doktor akan membuang radang usus yang meradang dan dijangkiti sebelum merebak ke organ perut yang lain.

Terdapat dua jenis pembedahan perubatan untuk radang usus buntu, iaitu laparoskopi (pembedahan dengan sayatan kecil) dan pembedahan terbuka (pembedahan dengan sayatan yang lebih besar).

Sebelum pembedahan, biasanya anak anda akan dimasukkan ke hospital 1 hari sebelumnya. Doktor biasanya akan memberikan antibiotik dan cecair atau infus intravena semasa tempoh rawatan.

Untuk mengelakkan jangkitan sebelum dan selepas pembedahan, doktor akan memberikan antibiotik. Di samping itu, anak juga akan menerima cecair intravena dan ubat lain melalui suntikan.

Kanak-kanak memerlukan cecair intravena untuk mencegah dehidrasi akibat gejala apendisitis seperti cirit-birit dan muntah.

Ibu bapa tidak perlu bimbang melakukan apendektomi pada anak kerana risiko komplikasi kecil. Memutuskan pembedahan adalah pilihan yang bijak untuk mengelakkan risiko pecahnya usus buntu.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌