Keibubapaan

7 Cara Kuat untuk Membawa Bayi Tidur Pantas pada Malam •

Mempunyai bayi yang baru lahir mempunyai cabaran tersendiri. Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh ibu bapa adalah bahawa sukar untuk meletakkan bayi tidur, termasuk kerap bangun tidur pada waktu malam. Bagaimana membuat bayi tidur dengan cepat dan nyenyak? Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Cara membuat bayi tidur cepat dan nyenyak

Tahukah anda bahawa terdapat perbezaan keperluan tidur bayi mengikut usia mereka? Bayi yang baru lahir akan sering tidur, tetapi waktunya agak singkat, termasuk pada waktu malam.

Oleh itu, ini boleh membuatkan ibu bapa menjadi letih dan tertekan. Memetik dari Kesihatan Kanak-kanak Stanford, kemungkinan besar bayi tidak dapat membuat corak ketika dia tidur dan bangun sendiri.

Bukan hanya itu, tidak semua bayi tahu bagaimana untuk tidur dan boleh kembali tidur ketika mereka bangun pada waktu malam.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa agar anak mereka dapat tidur dengan lena dengan lena dan sihat, termasuk:

1. Memperkenalkan waktu tidur siang dan malam

Semasa dalam kandungan, bayi mempunyai kitaran tidurnya sendiri sehingga ibu bapa juga perlu menyesuaikan diri dengan perkara ini. Sebenarnya, ada kemungkinan dia juga berjaga pada waktu malam.

Memetik dari Kid's Health, otak bayi memerlukan beberapa minggu untuk mengetahui perbezaan antara siang dan malam, yang membuat anda perlu mencari cara agar bayi anda dapat tidur lena.

Pada siang hari, biarkan suara di rumah didengar oleh bayi dan jangan menutup semua langsir di bilik tempat dia tidur.

Sementara itu, pada waktu malam, ibu bapa harus menjaga suasana di dalam bilik agar kelihatan redup dan tidak mengajak mereka bermain. Ini akan memberi mesej bahawa malam adalah waktu tidur.

2. Biasakan tidur siang

Jangan biarkan bayi anda terjaga pada waktu siang kerana ini adalah cara untuk membuatnya tidur lebih cepat dan nyenyak pada masa yang sama.

Sebenarnya, kaedah ini boleh membuatkan bayi menjadi terlalu letih sehingga sukar tidur dan merasa gelisah pada waktu malam.

Pastikan bayi tidur sebentar. Namun, ingat bahawa tabiat ini mungkin berubah ketika bayi anda sakit, tumbuh gigi, atau semasa dalam perjalanan.

Tidur siang untuk bayi tidak boleh lebih dari 3-4 jam, terutama waktu tidur siang yang terakhir. Ini kerana tidur siang yang panjang boleh mengganggu tidur malam bayi.

3. Perhatikan tanda-tanda mengantuk

Kadang-kadang, ibu bapa tidak begitu memperhatikan tanda-tanda bahawa anak mereka mengantuk sehingga membuat mereka terjaga kerana mereka seronok bermain.

Sebenarnya, mengetahui tanda-tanda mengantuk boleh menjadi cara yang kuat untuk membuat si kecil tidur dengan cepat di bilik yang selesa yang telah anda sediakan.

Beberapa tanda ketika bayi mengantuk, seperti menggosok matanya, menguap, melamun atau memandang jauh, dan menjadi lebih rewel daripada biasa.

4. Lakukan rutin untuk cepat tidur

Jangan lupa bahawa bayi dapat belajar menyesuaikan diri mengikut tabiat yang diamalkan oleh ibu bapa, termasuk dalam masalah tidur.

Salah satu kunci untuk meletakkan bayi anda tidur terletak pada rutin yang anda pakai. Berikut adalah beberapa rutin yang boleh dilakukan oleh ibu bapa, seperti:

  • Mandi bayi, kemudian urut dengan minyak bayi.
  • Redupkan lampu semasa memberi makan bayi, tetapi tidak berbaring di tempat tidur.
  • Baca buku yang menarik sambil berbaring bersama.
  • Nyanyikan lagu pengantar sehingga dia kelihatan mengantuk.

Ini supaya si anak menyedari peralihan ketika mereka perlu tidur, tetapi tidak cukup sedar untuk membuatnya menangis atau bangun semula.

Mulakan aktiviti ini sebelum bayi anda mula mengantuk di bilik yang tenang dan terang. Pastikan untuk memperkenalkan kepadanya bahawa bilik gelap adalah tanda tidur pada waktu malam.

Ini adalah cara agar si kecil anda tertidur dengan cepat sambil membuatnya merasa selesa, selamat, dan tertidur dengan lebih nyenyak.

5. Jangan terbiasa tidur ketika menyusu

Kebiasaan membiarkan bayi tidur ketika menyusu akan memberi kesan buruk di kemudian hari. Anda perlu tahu bahawa dalam perkembangan bayi, tidak semua bayi dapat melepaskan diri dari kebiasaan ini.

Untuk mengelakkan tabiat buruk ini, anda boleh mengeluarkan susu ibu dari botol susu atau susu ibu sebelum dia tertidur.

Mulakan tabiat ini seawal mungkin, kerana kebiasaan tidur bayi akan terbentuk dengan baik pada usia 4-6 bulan.

6. Berbaring ketika mengantuk

Sekiranya anda mula melihat tanda-tanda mengantuk, ini juga merupakan cara untuk membuat bayi anda tidur nyenyak pada waktu malam.

Letakkan bayi di tempat tidur semasa dia masih terjaga, tetapi semakin mengantuk. Ini akan membantunya mengetahui proses tertidur.

7. Beri masa bayi untuk bertenang

Sebilangan ibu bapa mungkin mengalami bahawa ketika mereka meletakkan bayi mereka di tempat tidur, mereka segera menangis dan kemudian membawanya kembali.

Walaupun sukar, yang terbaik adalah memberinya masa untuk bertenang sebagai cara agar si kecil anda tertidur dengan cepat dan berasa lega.

Bayi anda mungkin cerewet atau menangis kerana mereka tidak mendapat kedudukan yang betul dan selesa. Sekiranya tangisan tidak berhenti, belai perlahan si kecil pada masa yang sama sambil mengucapkan kalimat yang menenangkan.

Selepas itu, ibu bapa boleh segera meninggalkan bilik sebagai tanda bahawa dia boleh tidur sendiri.

Sebilangan besar bayi akan mempunyai corak naik turun dalam mengatur waktu tidur. Salah satu kunci untuk menjadikan bayi anda cepat tidur adalah dalam rutin yang anda gunakan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌