Kesihatan mata

Apa yang menyebabkan mata minus bertambah buruk?

Salah satu jenis gangguan penglihatan yang berlaku pada banyak orang adalah rabun, alias mata kurang. Orang dengan keadaan mata minus mengalami kesukaran untuk melihat objek yang berada jauh. Walaupun dilaporkan, tolak di mata boleh meningkat kerana keadaan tertentu, anda tahu! Apa penyebab mata minus meningkat, ya? Anda boleh mengelakkan keadaan berikut jika anda tidak mahu mata dikurangkan.

Apa yang menyebabkan mata minus menjadi lebih teruk?

Myopia adalah kesalahan pembiasan di mana struktur bola mata memanjang atau kornea menjadi lebih tenggelam daripada yang sepatutnya.

Perubahan struktur mata menyebabkan cahaya masuk tidak dapat fokus dengan betul. Kesannya, objek yang berada jauh akan kelihatan kabur.

Menurut laman web Klinik Mayo, terdapat beberapa faktor dan keadaan yang mencetuskan pengurangan mata, mulai dari genetik, faktor persekitaran, hingga kebiasaan membaca yang tidak sesuai.

Sebenarnya, keadaan mata yang mengalami miopia boleh bertambah buruk dari masa ke masa walaupun anda sudah memakai cermin mata.

Apakah punca-punca kekurangan mata semakin teruk? Berikut adalah beberapa faktor yang mungkin berlaku.

1. Memakai cermin mata yang tidak sesuai

Salah satu penyebab peningkatan minus mata adalah penggunaan cermin mata yang tidak sesuai.

Ya, preskripsi kacamata yang salah adalah kesilapan yang biasa dijumpai semasa peperiksaan.

Apabila pengiraan lensa dimatikan sedikit sebanyak satu atau dua darjah, anda akan mempunyai cermin mata dengan lensa kabur, yang sebenarnya menyebabkan penglihatan kabur.

Sekiranya perkara ini dibiarkan, mata anda yang sudah dikurangi perlu bekerja lebih keras untuk menyesuaikan penglihatan dengan minus pada lensa yang tidak sesuai.

Akibatnya, tolak di mata anda berisiko bertambah buruk.

2. Semakin meningkat usia

Punca lain mata yang anda naikkan adalah faktor usia. Menambah minus mata adalah keadaan biasa, terutama pada kanak-kanak.

Sekiranya kanak-kanak mengidap rabun sejak kecil, struktur mata akan berkembang sehingga usia 20 tahun sehingga tolak mata dapat meningkat.

Sebaliknya, kesukaran memusatkan perhatian pada gambar atau penulisan adalah tanda penuaan yang tidak dapat dielakkan.

Keadaan ini dipanggil presbiopia dan boleh memberi kesan kepada kita semua sehingga kebanyakan kita terpaksa memakai cermin mata.

Banyak keadaan mata, termasuk presbiopia, bertambah buruk sendiri dari masa ke masa sama ada anda memakai cermin mata atau tidak.

Cepat atau lambat, suka atau tidak, anda akan mengalaminya dan tidak banyak yang dapat anda lakukan mengenai proses penuaan semula jadi ini.

3. Tidak meningkatkan tabiat membaca atau memakai alat

Memakai cermin mata memang dapat membantu penglihatan yang sudah kurang.

Walau bagaimanapun, keadaan mata boleh bertambah buruk jika penggunaan cermin mata tidak disertai dengan kebiasaan membaca atau memakai alat sihat.

Salah satu penyebab mata anda yang minus tumbuh dengan cepat adalah cara membaca atau memakai alat yang tidak betul.

Contohnya, jika anda sudah memakai kacamata tetapi belum melepaskan kebiasaan membaca di tempat yang remang-remang dan terlalu dekat, mata minus berisiko meningkat.

Melihat skrin peranti elektronik terlalu dekat dan terlalu lama, seperti telefon bimbit atau komputer riba, juga berpotensi menambah tolak pada mata anda.

Cara mencegah pengurangan mata tidak menjadi lebih teruk

Sekiranya anda terkena mata minus, satu-satunya cara yang boleh anda lakukan adalah menjaga kesihatan mata untuk mengelakkan minus menjadi lebih teruk.

Peningkatan ciri minus di mata tidak dapat dicegah sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan cara-cara berikut untuk mencegah dan memperlambat penurunan mata dari meningkat.

1. Pastikan cermin mata anda tetap aktif

Ramai yang berpendapat bahawa memakai cermin mata sepanjang masa sebenarnya boleh menyebabkan mata anda meningkat.

Ini sememangnya salah kerana cermin mata sebenarnya dapat membantu anda melihat dengan lebih jelas.

Oleh itu, penglihatan yang merosot setelah anda menanggalkan cermin mata anda benar-benar hanya anda kembali ke mod penglihatan yang asli.

Ini nampaknya lebih jelas kerana anda sudah terbiasa dengan penglihatan yang lebih tajam berkat bantuan lensa kaca mata anda.

Ini kisah yang berbeza jika anda memakai cermin mata dengan preskripsi yang salah.

Kaca mata dengan lensa yang tidak sesuai berpotensi menjadi penyebab peningkatan minus mata, terutama dalam jangka panjang.

2. Penggunaan titisan atropin

Cara lain yang boleh dilakukan untuk mengelakkan mata menjadi kurang teruk adalah dengan menggunakan titisan mata jenis atropin.

Pemberian atropin dengan dos harian tertentu dapat mengurangkan risiko terkena mata minus sebanyak 50 persen.

Walau bagaimanapun, ubat ini masih mempunyai kesan sampingan yang cukup kuat sehingga penggunaannya dalam jangka panjang masih menjadi perbahasan.

Di samping itu, anda pasti tidak dinasihatkan untuk menggunakan ubat ini tanpa preskripsi dan pesanan dari doktor.