Kesihatan pernafasan

Bolehkah Asma Sembuh Sepenuhnya? Inilah penjelasannya |

Asma adalah penyakit kronik yang menyerang sistem pernafasan manusia. Penyakit ini menyebabkan penderita sering mengalami gejala sesak nafas, batuk, dan mengi. Bagi sesetengah orang, asma yang berulang mungkin mengganggu aktiviti seharian sehingga menimbulkan persoalan, bolehkah pesakit asma pulih sepenuhnya? Adakah cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan asma sepenuhnya? Untuk mengetahui jawapannya, lihat penjelasan di bawah, ya!

Adakah asma dapat disembuhkan sepenuhnya?

Asma adalah penyakit yang menyebabkan saluran udara menjadi sempit kerana keradangan kronik.

Menurut laman web WHO, dianggarkan sebanyak 262 juta orang di dunia menderita penyakit ini dengan angka kematian 461,000 orang.

Ramai orang tertanya-tanya, adakah penyakit ini dapat disembuhkan sepenuhnya?

Jawapan ringkasnya, Asma tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Apabila seseorang telah didiagnosis dengan penyakit itu, ini bermakna dia harus hidup dengan penyakit itu seumur hidup.

Asma adalah penyakit kronik, yang bermaksud bahawa tidak ada penawar untuk penyakit ini sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, para pakar tidak berhenti mencari penyelesaian dan menjalankan pelbagai kajian dalam mengembangkan ubat-ubatan yang dapat menyembuhkan asma sepenuhnya.

Oleh itu, sangat mungkin bahawa pada masa akan datang akan ada ubat-ubatan yang lebih berkesan dalam merawat gejala asma, bahkan menghilangkan penyakit ini sepenuhnya.

Walaupun tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, gejala asma dapat dikawal

Bagi anda yang menghidap asma, jangan putus asa. Walaupun asma tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, itu tidak bermakna anda akan mengalami serangan asma atau berulang secara berterusan.

Ya, penghidap asma boleh menjalani kehidupan yang sihat dan normal selagi gejala dikawal.

Sebenarnya, gejala asma mungkin tidak berulang sama sekali selama beberapa tahun. Oleh itu, penyakit ini tidak akan memberi kesan besar dalam kehidupan seharian.

Orang yang menghidap asma dapat mengawal gejala mereka dengan cara berikut:

 • Bekerjasama dengan pegawai perubatan dalam merancang rancangan tindakan asma atau rancangan tindakan asma.
 • Kenal pasti dan elakkan pencetus serangan asma.
 • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat.
 • Pilih senaman yang betul untuk asma dan lakukan dengan kerap.
 • Pantau sebarang gejala dan aktiviti yang dilalui.
 • Sediakan apa yang perlu dilakukan apabila asma melambung.

Salah satu perkara terpenting yang perlu diingat oleh penghidap asma adalah memahami keadaan mereka dengan baik.

Semakin banyak pesakit mengetahui tentang penyakit ini dan apa yang mencetuskannya, semakin baik kemampuan mereka untuk merawat penyakit ini.

Oleh itu, apabila asma berulang dari semasa ke semasa, pesakit sudah tahu apa yang harus dilakukan dan ubat-ubatan yang digunakan.

Pelbagai pilihan rawatan asma

Walaupun hingga kini tidak ada ubat yang berkesan untuk menyembuhkan asma, terdapat pelbagai jenis terapi yang dapat membantu mengawal gejala.

Sebilangan pesakit asma yang dirawat dengan baik dapat menjalani kehidupan yang normal dan gejala muncul semakin jarang, jika tidak sama sekali untuk waktu yang lama.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk asma.

1. Ubat perubatan

Setiap pesakit asma diwajibkan menjalani rawatan dari doktor. Menurut Mayo Clinic, rawatan asma itu sendiri terbahagi kepada tiga, iaitu ubat jangka panjang, jangka pendek, dan alergi.

Rawatan jangka panjang bertujuan mencegah keradangan dan komplikasi asma.

Sementara itu, rawatan jangka pendek dilakukan untuk menangani serangan asma atau gejala yang tiba-tiba berulang, seperti menggunakan alat sedut.

Ubat alergi diberikan ketika tubuh pesakit bertindak balas terhadap alergen atau bahan pencetus alergi yang sering menjadi penyebab kambuh asma.

2. Terapi pernafasan

Untuk asma yang tidak hilang sepenuhnya, terapi pernafasan adalah teknik yang disarankan oleh doktor untuk meningkatkan fungsi paru-paru.

Teknik pernafasan yang betul dapat membantu meningkatkan keupayaan anda untuk bernafas dan mengurangkan risiko anda menghidap asma.

3. Perubatan semula jadi

Selain ubat perubatan, terdapat juga beberapa pilihan ubat asma semula jadi yang boleh anda gunakan untuk merawat gejala.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan ubat semula jadi atau ubat-ubatan herba sebagai rawatan utama, terutamanya dengan tujuan untuk menyembuhkan asma sepenuhnya.

Sudah tentu, anda masih memerlukan ubat preskripsi dari doktor untuk mengawal gejala asma.

4. Perubahan gaya hidup

Melakukan beberapa penyesuaian dalam gaya hidup anda juga dapat membantu mencegah timbulnya asma walaupun penyakit ini tidak sembuh sepenuhnya.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda ikuti.

 • Bersihkan rumah dari habuk dan kotoran secara berkala.
 • Elakkan pencetus asma, seperti bulu binatang dan debu di rumah.
 • Gunakan topeng atau penutup hidung dan mulut yang lain ketika dalam cuaca sejuk.
 • Bersenam secara teratur untuk menguatkan fungsi paru-paru dan jantung.
 • Makan makanan yang sihat dan mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Berhenti merokok.

Asma adalah penyakit kronik yang berbahaya jika tidak dirawat dengan baik.

Walaupun tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, asma adalah penyakit yang dapat dikendalikan selama Anda selalu minum ubat dan menjalani gaya hidup yang sihat.