Kanser

Maklumat Lengkap mengenai Pemeriksaan Sendiri Payudara (BSE)

Pemeriksaan payudara sendiri (BSE) adalah kaedah termudah untuk mengesan kelainan pada ukuran, tekstur, dan bentuk payudara. Pemeriksaan ini juga dapat membantu mengesan barah payudara lebih awal, sehingga dapat mengurangkan risiko keparahannya. Lalu, bagaimana BSE dilakukan? Adakah terdapat ujian lain untuk mengesan barah payudara lebih awal?

Mengapa wanita perlu melakukan BSE?

BSE adalah pemeriksaan yang dilakukan menggunakan mata dan tangan anda sendiri, untuk mengetahui sama ada terdapat perubahan pada penampilan payudara anda. Pemeriksaan ini dapat dilakukan secara rutin di rumah tanpa memerlukan alat.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, kebanyakan organisasi perubatan sebenarnya tidak mengesyorkan BSE sebagai sebahagian daripada pemeriksaan barah payudara. Sebabnya, pemeriksaan ini belum terbukti berkesan dalam mengesan barah atau meningkatkan kelangsungan hidup bagi wanita yang menghidap barah.

Namun, para pakar percaya, dengan pemeriksaan payudara sendiri secara berkala, anda dapat mengenali payudara anda. Oleh itu, sekiranya terdapat perubahan yang tidak biasa pada payudara anda, anda boleh berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Sebabnya, lebih awal kehadiran sel barah diketahui, semakin cepat doktor dapat merawat barah payudara untuk mencegah penyebarannya. Jangka hayat dan kemungkinan pemulihan akan lebih besar.

Bilakah anda mesti mula melakukan BSE?

Pemeriksaan diri payudara perlu dimulakan seawal mungkin ketika memasuki usia dewasa. Setiap wanita yang sudah baligh harus sedar akan perubahan pada payudara mereka. Lebih-lebih lagi, risiko barah payudara meningkat seiring bertambahnya usia.

Masa yang tepat untuk melakukan BSE adalah beberapa hari atau seminggu selepas haid. Pada masa ini, keadaan payudara anda masih dalam keadaan normal.

Sementara itu, sebelum dan semasa haid, payudara anda cenderung membesar dan mengencangkan kerana perubahan tahap hormon yang biasa terjadi pada wanita.

Bagaimana BSE rutin harus dilakukan?

Pusat Perubatan Johns Hopkins State mengesyorkan melakukan BSE sekurang-kurangnya sebulan sekali. Anda juga perlu melakukan pemeriksaan ini mengikut jadual yang sama setiap bulan.

Sebabnya adalah bahawa turun naik hormon kerana kitaran haid pada wanita boleh mempengaruhi tisu payudara. Anda mungkin mendapati benjolan di payudara anda dari semasa ke semasa, tetapi kemudian hilang sendiri.

Dengan memilih jadual yang sama setiap bulan, keadaan payudara ketika diperiksa akan sama, jadi anda dapat mengenal pasti perubahan payudara mana yang perlu dicurigai atau tidak. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan BSE secara rutin sebulan sekali untuk mengelakkan barah payudara menjadi lebih teruk dan merebak.

Cara memeriksa payudara anda sendiri dengan BSE

Cara memeriksa payudara anda sendiri dengan teknik BSE sangat mudah dilakukan. Terdapat tiga cara utama untuk melakukan BSE, iaitu:

SEBENARNYA di bilik mandi

Semasa mandi, cuba periksa payudara anda dengan merasakan seluruh kawasan dari atas ke bawah. Anda boleh menggunakan tiga jari utama, iaitu jari telunjuk, tengah, dan jari manis.

Untuk membuatnya lebih mudah dan tidak menyakitkan, lakukan BSE dengan memeriksa payudara anda ketika mereka licin atau dibasahi. Kemudian, rasakan payudara dengan gerakan melingkar bermula dari luar berhampiran ketiak hingga ke pusat puting. Rasakan jika terdapat benjolan atau perubahan pada tekstur payudara yang tidak pernah ada sebelumnya.

Selain kawasan payudara, jangan lupa untuk memeriksa kawasan ketiak dan di atas tulang selangka. Sebabnya, kawasan ini juga sering ditumbuhi sel barah.

SEBENAR sambil melihat di cermin

Pastikan anda telah menanggalkan semua pakaian atas anda, kemudian berdiri di hadapan cermin dengan tangan di sebelah anda. Sekarang, anda sudah bersedia untuk memulakan pemeriksaan payudara sendiri.

Perhatikan dengan teliti dan perlahan perkara berikut:

  • Perubahan bentuk, ukuran, dan kedudukan kedua payudara tidak simetris atau tidak.
  • Terdapat lekukan.
  • Masalah puting, seperti puting terbalik.
  • Kedutan pada payudara.
  • Benjolan yang tidak normal pada payudara.

Kemudian, mulailah merasakan payudara anda dengan mengangkat satu tangan ke atas bahagian payudara yang ingin anda periksa. Kemudian tangan yang lain bertanggungjawab untuk meraba-raba seluruh bahagian payudara dan menilai beberapa tanda penting. Lakukan ini secara bergantian pada kedua payudara.

Periksa puting dengan gerakan melingkar, diikuti dengan menelusuri bahagian atas payudara tepat di dekat tulang selangka, kemudian di kawasan tulang dada, ke sisi dekat ketiak. Akhirnya, tekan perlahan puting susu untuk memeriksa apakah ada pelepasan yang tidak normal dari puting susu.

SEBENAR semasa berbaring

Semasa berbaring, tisu payudara akan tersebar secara merata di sepanjang dinding dada, memudahkan anda melihat sebarang percanggahan yang mungkin berlaku.

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkan bantal di bawah bahu kanan dengan tangan di belakang kepala.

Dengan menggunakan tangan kiri anda, gerakkan tiga jari utama, iaitu jari telunjuk, tengah, dan jari manis, ke kawasan payudara dengan lembut dengan gerakan bulat kecil yang meliputi seluruh kawasan payudara dan ketiak.

Gunakan tekanan ringan, sederhana, dan tegas ketika menekan pada bahagian payudara. Picit puting dengan lembut dan periksa pembuangan atau ketulan. Ulangi langkah yang sama untuk payudara yang lain.

Anda juga boleh menggerakkan jari ke atas dan ke bawah secara menegak seolah-olah anda mengurutnya. Biasanya kaedah ini mampu menyisir semua tisu payudara dari depan ke belakang.

Jangan lupa di samping kawasan payudara, periksa juga bahagian atas dada, iaitu tulang selangka dan berhampiran ketiak.

Bagaimana jika anda menemui benjolan atau kelainan pada payudara selepas BSE?

Jangan panik apabila anda merasakan benjolan di payudara atau simptom barah payudara yang lain setelah melakukan pemeriksaan payudara sendiri. Ingat bahawa tidak semua benjolan dan kelainan pada payudara adalah tanda barah.

Benjolan di payudara mungkin merupakan benjolan bukan kanker yang disebabkan oleh tahap hormon yang tidak seimbang, tumor jinak, atau kecederaan.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda jika anda melihat atau merasa gumpalan. Terutama jika ternyata benjolan tidak hilang dan membesar lebih dari satu kitaran haid.

Biasanya doktor akan menanyakan sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal payudara. Ujian barah payudara, seperti ultrasound, mamografi, atau lain-lain, juga boleh dilakukan untuk mengesahkan keadaannya. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis pemeriksaan yang sesuai untuk anda.

Pemeriksaan susulan untuk mengesan barah payudara

BSE sangat mudah dilakukan untuk pengesanan awal kanser payudara. Walau bagaimanapun, pemeriksaan payudara sendiri tidak cukup untuk mengesan barah atau masalah lain pada payudara anda.

Oleh itu, para pakar mengesyorkan pengesanan awal barah payudara dengan pemeriksaan di hospital. Terdapat beberapa jenis pemeriksaan yang dapat dilakukan, yaitu:

  • Pemeriksaan payudara klinikal (SADANIS)

SADANIS umumnya dilakukan oleh doktor dan pasukan perubatan untuk menentukan sama ada terdapat perubahan pada payudara anda.

  • Mamografi

Melakukan mamografi secara berkala dapat membantu mencari kelainan pada payudara, walaupun anda tidak merasakan sebarang gejala. Berunding dengan doktor anda mengenai masa yang tepat untuk pemeriksaan untuk anda.

  • MRI payudara

MRI payudara untuk pengesanan awal kanser payudara secara amnya dilakukan untuk wanita yang mempunyai faktor risiko barah payudara yang tinggi, seperti sejarah keluarga.

  • ultrasound payudara

Ultrasound (ultrasound) payudara dapat melihat perubahan pada payudara, seperti benjolan atau perubahan tisu, yang tidak dapat dilihat pada mamogram.

  • Ujian genetik

Wanita yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara boleh menjalani ujian Gen Kanser Payudara 1 (BRCA1) atau Gen Kanser Payudara 2 (BRCA2) Ujian Mutasi Gen.