Kesihatan kulit

Cara Mengatasi Rambut Gugur, dari Ubat hingga Bahan Asli

Seiring bertambahnya usia, anda tidak dapat mencegah masalah keguguran rambut. Namun, tidak perlu risau kerana sekarang ada berbagai cara untuk mengatasi keguguran rambut, mulai dari bahan semula jadi hingga ubat dari doktor. Ada apa-apa?

Cara mengatasi keguguran rambut

Kehilangan rambut yang berlebihan cukup mengganggu. Selain membuat pakaian yang penuh dengan helai rambut, salah satu ciri rambut yang rosak juga dapat membuat beberapa bahagian kulit kepala anda menjadi botak.

Walaupun tidak dapat dicegah kerana pada umumnya manusia akan kehilangan sekitar 50-100 helai rambut, anda dapat mengurangkan keguguran rambut yang berlebihan. Berikut adalah pilihan rawatan keguguran rambut yang boleh anda cuba.

1. Gunakan ubat keguguran rambut dari doktor

Salah satu cara untuk mengatasi keguguran rambut adalah dengan menggunakan ubat yang ditetapkan oleh doktor. Setelah berunding dengan doktor masalah rambut dan kulit kepala, mereka juga akan mengesyorkan ubat-ubatan di bawah.

Ini akan mencegah keguguran rambut lebih jauh dan mungkin membantu mempercepat pertumbuhan rambut. Apakah ubat keguguran rambut?

  • Minoxidil topikal untuk memerangi pertumbuhan rambut baru.
  • Finasteride oral untuk menghalang pengeluaran hormon yang merosakkan folikel rambut.
  • Antiandrogen untuk melambatkan androgen yang dapat menghentikan keguguran rambut pada wanita.
  • Kortikosteroid untuk merawat keguguran rambut akibat penyakit autoimun.
  • Ubat anti-kulat untuk melawan kulat yang menyebabkan keguguran rambut.
  • Oral Dutasteride.

2. Pemindahan rambut

Bagi anda yang mengalami keguguran rambut kekal, yang hanya berlaku di bahagian atas kepala, anda mungkin memerlukan pemindahan rambut.

Pemindahan rambut adalah prosedur yang menggunakan rambut yang tinggal. Ahli dermatologi atau pakar bedah biasanya akan menghilangkan rambut di bahagian kepala yang masih mempunyai rambut. Kemudian, mereka akan memindahkannya di kawasan botak.

Walaupun cukup berkesan, rawatan keguguran rambut ini menyebabkan kesakitan. Semasa pemindahan rambut, anda menghadapi risiko pendarahan, lebam, bengkak, dan jangkitan.

Di samping itu, prosedur ini juga memerlukan operasi berulang untuk hasil maksimum. Sebabnya, keguguran rambut berulang masih boleh berlaku walaupun anda pernah menjalani pembedahan.

3. Terapi laser

Penggunaan laser sebagai kaedah untuk merawat rambut gugur dan kebotakan sebenarnya telah dilakukan sejak beberapa dekad yang lalu. Terapi ini dipanggil terapi laser tahap rendah atau terapi laser tahap rendah.

Terapi ini akan menggunakan foton yang akan diserap oleh tisu kulit kepala. Dengan cara itu, foton akan membantu merangsang folikel kulit kepala untuk tumbuh dan memanjangkan rambut.

Sebenarnya, teknologi masa kini telah mencipta sisir pertumbuhan rambut laser sehingga anda tidak perlu bersusah payah berjumpa doktor. Sisir untuk orang yang mengalami keguguran rambut yang teruk juga menggunakan laser tuas rendah merah.

Setiap gigi sisir dirancang untuk memancarkan sinar laser foton. Jadi, setiap kali anda menyikat, gigi sisir akan sampai ke kulit kepala sehingga sinar laser dapat diserap oleh kulit kepala.

Penyelidikan dari Universiti Harvard melaporkan bahawa menggunakan sisir laser sudah cukup untuk membantu menumbuhkan rambut yang mengalami keguguran rambut yang teruk. Selain itu, alat canggih teknologi ini juga terbukti selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

4. Pemakanan lengkap untuk keguguran rambut

Nutrien adalah komponen penting untuk mengekalkan rambut yang sihat, termasuk ketika merawat keguguran rambut. Nah, berikut adalah beberapa nutrien dari makanan untuk keguguran rambut.

  • Besi untuk mencegah anemia yang boleh menyebabkan keguguran rambut.
  • Zink dan biotin untuk menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat.
  • Protein untuk menguatkan struktur rambut dan mempercepat pertumbuhannya.

5. Elakkan menggunakan pengering rambut dan jimat

Panas yang berlebihan dari besi pelurus dan pengering rambut boleh menyebabkan rambut menjadi lebih nipis. Nah, salah satu cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut selain menggunakan ubat adalah dengan menghindari alat-alat penata rambut untuk sementara waktu.

Dengan tidak menggayakan rambut anda dan membiarkannya kering secara semula jadi setelah mencuci rambut sekurang-kurangnya beri rambut anda rehat. Setelah kering, sikat rambut dengan lembut agar tidak mudah ditarik dari kulit kepala sebagai cara merawat rambut dengan betul.

6. Syampu dengan betul

Mencuci rambut adalah salah satu cara untuk merawat rambut dan merawat rambut gugur jika dilakukan dengan betul. Bermula dari memilih produk syampu untuk rambut gugur hingga cara mengeringkannya, ternyata anda perlu memberi perhatian.

Anda juga disarankan mengurut kulit kepala dengan lembut untuk merangsang pertumbuhan rambut. Sebabnya, kaedah ini dapat melebarkan arteri di kulit kepala untuk meningkatkan aliran darah ke folikel rambut. Kesannya, kitaran pertumbuhan rambut lebih lama.

Selepas urut, aliran darah yang lebih lancar ini juga memberikan lebih banyak oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh folikel rambut. Dengan cara itu, folikel rambut akan berfungsi dengan lebih berkesan untuk memperbaiki sel-sel yang rosak di dalamnya.

//wp.hellohealth.com/healthy-living/beauty/hair-care/washing-the-right/

Itulah sebabnya mengurut kulit kepala boleh menyebabkan pertumbuhan akar rambut yang lebih kuat dan tidak mudah gugur. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Dermatologi dan Terapi .

Kajian itu melaporkan kadar keguguran rambut yang lebih perlahan pada peserta yang mengalami kebotakan. Rambut mereka juga mengalami pertumbuhan rambut yang cukup pantas ketika mencuci rambut dengan betul.

Cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut

Siapa kata keguguran rambut hanya dapat diatasi dengan ubat-ubatan yang mengandungi bahan kimia? Sebenarnya, terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh didapati di sekitar anda untuk merawat keguguran rambut. Lihat senarai di bawah.

1. Kolagen

Kolagen adalah sejenis protein yang terdapat di dalam tubuh manusia dan berfungsi untuk membantu menguatkan otot dan kulit anda. Protein yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh juga dapat diperoleh melalui makanan tambahan dan makanan.

Nah, kandungan asid amino dalam kolagen berguna untuk pertumbuhan rambut. Sebabnya, rambut terbuat dari protein keratin yang terdiri daripada asid amino dari tubuh manusia.

Itulah sebabnya, penggunaan kolagen akan membantu memenuhi pengambilan asid amino yang mungkin digunakan untuk menumbuhkan rambut gugur. Walaupun begitu, tidak ada penyelidikan khusus yang membuktikan ini.

2. Minyak kelapa

Selain kolagen, bahan lain untuk merawat keguguran rambut adalah minyak kelapa untuk rambut. Ini dibuktikan dengan penyelidikan dari Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Para penyelidik melaporkan bahawa kandungan minyak kelapa dalam produk rambut dapat meningkatkan pertumbuhan dan ketebalan rambut. Kedua-dua faedah ini berlaku kerana asid lemak dalam minyak kelapa yang menembusi batang rambut.

Sebenarnya, penggunaan minyak kelapa sebagai cara semula jadi untuk mengatasi keguguran rambut juga menjadikan rambut tidak kehilangan banyak protein. Sentiasa perhatikan arahan penggunaan dalam bungkusan sebelum mencuba minyak kelapa.

//wp.hellohealth.com/health-life/beauty/olive-oil-for-hair faedah /

3. Topeng bawang

Topeng rambut bukan hanya dibuat dari lidah buaya atau buah-buahan yang mudah dijumpai. Anda juga boleh menggunakan bawang sebagai topeng untuk merawat keguguran rambut.

Kajian skala terhad menunjukkan bahawa menggunakan jus bawang secara langsung ke kulit kepala membantu pertumbuhan rambut. Manfaat ini dirasakan pada beberapa orang yang mengalami alopecia areata atau kebotakan.

Ini mungkin kerana bawang kaya dengan sulfur yang dapat mencegah keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut yang lebih sihat. Pengambilan sulfur di akar rambut dapat meningkatkan penghasilan kolagen yang menghasilkan sel kulit yang sihat.

Selain itu, bawang juga mengandungi sebatian antibakteria yang membantu melawan jangkitan kulit kepala dan merawat kulit kepala yang gatal. Dalam beberapa kes, masalah kulit kepala ini boleh menyebabkan keguguran rambut.

4. Lidah buaya

Lidah buaya sudah terkenal sebagai bahan semula jadi yang baik untuk kesihatan rambut, termasuk dalam rawatan keguguran rambut. Kandungan vitamin A, C, dan E dalam gel aloe vera ternyata menyumbang kepada pergantian dan pertumbuhan sel.

Bukan hanya itu, lidah buaya juga kaya dengan vitamin B12 dan asid folik yang dikatakan dapat mencegah keguguran rambut. Sifat anti-radang lidah buaya juga dapat meningkatkan aliran darah di kulit.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan, sama ada lidah buaya berkesan sebagai bahan semula jadi untuk merawat keguguran rambut.

Walaupun bahan semula jadi mudah dicari, anda harus berjumpa doktor atau pakar dermatologi sebelum menggunakan kaedah di atas untuk merawat keguguran rambut.