Kesihatan

Bolehkah Vitamin C Meringankan Warna Kulit?

Vitamin C terkenal sebagai salah satu nutrien yang penting untuk kesihatan, dan juga untuk kulit. Hari ini, terdapat lebih banyak produk yang diiklankan yang mengandungi vitamin C yang membantu melindungi, meremajakan dan memutihkan kulit. Namun, adakah vitamin C benar-benar berfungsi dengan sihir itu? Artikel ini akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai penggunaan vitamin C.

Kelebihan vitamin C pada kulit kita

Vitamin C membantu mengekalkan kecantikan dan meningkatkan peredaran darah. Vitamin ini menghilangkan oksigen aktif dan mencegah penuaan kulit, serta menyamarkan bintik hitam dan coklat pada kulit. Vitamin C juga mengurangkan pengeluaran melanin dan mencegah tindakan enzim tirosinase. Ini bermaksud mengehadkan metabolisme melanin dan mencegah pembentukan dan pewarnaan melanin.

Vitamin C akan membantu kulit melawan radikal bebas yang menyebabkan kulit menjadi tua dan gelap. Selain itu, vitamin ini juga membantu meningkatkan jumlah glutathione dan vitamin E dalam badan. Kedua-dua bahan ini juga dikenali sebagai antioksidan. Glutathione juga membantu kulit menghasilkan pheomelanin dan bukannya eumelanin. Kesannya, kulit anda akan menjadi lebih cerah.

Vitamin C membantu menyembuhkan luka atau membentuk semula kulit setelah jerawat, menyokong kolagen, membentuk keanjalan dan kekencangan pada kulit, dan meningkatkan rembesan sebum, pori-pori kecil.

Apabila anda kekurangan vitamin C, anda akan terdedah kepada masalah kulit. Contohnya ialah tanduk yang diadu, kulit terdedah kepada lebam, pendarahan, dan parut yang berkurang.

Bolehkah vitamin C memutihkan kulit?

Anda perlu memahami kulit untuk memahami mekanisme tindakan vitamin C. Struktur kulit terdiri daripada tiga lapisan: epitelium, mesoderm, hipodermis. Epidermis adalah lapisan kulit terluar, yang terdiri daripada empat lapisan utama: permukaan terluar yang disebut sel tanduk, lapisan malpighian, lapisan berputar, dan lapisan basal. Di lapisan basal inilah melanin dihasilkan, yang menjadi penyebab lingkaran hitam.

Vitamin C berfungsi untuk mencegah pembentukan dan pewarnaan melanin. Walau bagaimanapun, vitamin C mesti dimasukkan jauh ke bahagian bawah epitel untuk berfungsi dengan berkesan.

Bagaimana cara menambahkan vitamin C pada kulit?

1. Sapukan vitamin C terus ke kulit

Anda harus memilih produk yang mengandungi kepekatan vitamin C yang tinggi dan bentuk yang stabil dengan pH sederhana kerana pH yang tinggi akan menyebabkan kerengsaan kulit. Selain itu, kelemahan kaedah ini ialah vitamin C hanya mempengaruhi permukaan kulit, tidak menyerap ke liang-liang kulit, dan mudah terurai.

2. Membekalkan vitamin C dari makanan

Vitamin C biasanya terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Kaedah ini telah digunakan secara meluas dan selamat, tetapi mesti digunakan secara berkala untuk waktu yang lama untuk mendapatkan kesan terbaik.

3. Suntikan vitamin C terus ke kulit

Kaedah ini lebih berbahaya kerana senang menyebabkan kejutan. Sekiranya anda mengalami keracunan atau keracunan vitamin, ini boleh menjadi sangat membimbangkan kerana vitamin C adalah racun vitamin yang paling berbahaya daripada kejutan keracunan lain.

4. Ambil makanan tambahan vitamin C

Vitamin C sangat mudah untuk berinteraksi dengan bahan lain, lebih-lebih lagi ia tidak memberi kesan tempatan pada kulit yang mesti dirawat. Kaedah ini senang dan berkesan.

Semuanya mempunyai dua aspek. Anda juga tidak boleh menyalahgunakan vitamin C untuk mengelakkan keadaan lain seperti masalah perut. Mudah-mudahan, anda dapat menggunakan vitamin C untuk kesan terbaiknya.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.