Kehamilan

Korset Bersalin, Benarkah Perlu atau Tidak?

Kehamilan sering menjadikan badan letih dan tidak selesa. Sebab itu, terdapat pelbagai aksesori yang direka untuk membuat wanita hamil merasa selesa, salah satunya adalah korset.

Walaupun lebih kerap digunakan selepas melahirkan untuk memulihkan bentuk badan, korset kehamilan ini dianggap dapat membantu melonggarkan otot-otot punggung yang sakit. Namun, adakah benar perlu memakai korset semasa mengandung?

Apakah korset untuk wanita hamil?

Mungkin anda pernah mendengar tentang korset yang dipakai oleh wanita untuk menjadikan badan kelihatan lebih langsing, terutama ketika memakai pakaian yang memperlihatkan lekuk tubuh.

Walau bagaimanapun, korset kehamilan tidak dimaksudkan untuk itu. Korset yang direka khas untuk wanita hamil adalah sokongan perut yang direka untuk dapat menyokong dan memberi keselesaan semasa kehamilan.

Korset atau kadang-kadang disebut stagen sebagai sokongan perut bagi wanita hamil biasanya berbentuk tali pinggang yang cukup lebar sehingga dapat menyokong perut semasa hamil.

Menurut halaman Ibu dan Bayi, korset dipakai dengan membungkusnya di sekitar perut ibu, kemudian merekatkan atau mengikatnya pada bahagian tertentu.

Korset biasanya dipakai dengan selesa di bahagian bawah perut yang membesar untuk membantu menyokong dan mengurangkan beban pada perut dan punggung ibu.

Sekiranya anda mengandung anak kembar atau mengandung satu bayi tetapi aktif dan merasa tidak selesa semasa kehamilan besar, penggunaan korset ini mungkin dapat membantu.

Malah, korset juga boleh digunakan sebagai kaedah mengencangkan perut setelah melahirkan dan mengecilkan perut setelah melahirkan.

Apakah faedah memakai korset untuk wanita hamil?

Korset, kadang-kadang disebut stagen bersalin, direka untuk menyokong bahagian bawah punggung dan perut semasa kehamilan.

Objek ini elastik dan fleksibel sehingga memberikan banyak manfaat bagi wanita hamil yang cenderung aktif, terutama pada trimester kedua dan ketiga ketika ukuran perut cukup besar.

Beberapa faedah yang boleh didapati dari korset untuk wanita hamil adalah seperti berikut:

1. Mengurangkan kesakitan semasa mengandung

Postur wanita hamil cenderung berubah dari sebelum kehamilan, seperti menjadi lebih sukar untuk duduk atau berjalan.

Pelbagai aktiviti ini menyebabkan tekanan berlebihan pada perut dan mencetuskan sakit belakang bawah.

Sekiranya anda mengalami perkara yang sama, ini dapat diatasi dengan menggunakan korset kehamilan.

Menurut kajian dari Jurnal Tulang Belakang, sakit di bahagian punggung dan pelvis wanita hamil yang menggunakan korset berkurang berbanding sebelumnya.

2. Menjadikan wanita hamil lebih selesa

Menggunakan korset kehamilan pada dasarnya sama seperti ketika anda bersenam dengan coli sukan.

Kedua-duanya berfungsi untuk melindungi bahagian badan yang cenderung tidak selesa ketika anda dalam perjalanan.

Tidak perlu risau kerana tekanan dari korset sokongan perut yang dipakai oleh wanita hamil tidak selalu memberi kesan buruk.

Ini kerana tekanan korset berguna untuk membantu menyokong rahim yang membawa bayi.

Beban perut yang mesti disokong oleh badan cenderung lebih ringan. Kesannya, anda menjadi lebih selesa untuk bergerak.

Tetapi ingat, terlalu banyak tekanan di kawasan perut juga dapat mengganggu peredaran darah dan menyebabkan kesan negatif pada tekanan darah dan janin.

Oleh itu, pastikan penggunaan korset tidak terlalu ketat dan elakkan tekanan pada bahagian perut.

3. Memperbaiki postur

Prinsip utama korset pada dasarnya adalah untuk memperbaiki postur.

Menggunakan korset untuk wanita hamil dapat meningkatkan postur tubuh, kerana korset mampu mencegah tekanan yang berlebihan pada punggung bawah.

Lebih-lebih lagi, trimester ketiga adalah masa ketika tubuh melepaskan pelbagai hormon yang mengendurkan otot, ligamen, dan sendi di kawasan pelvis.

Nah, keadaan ini dapat disokong dengan penggunaan korset kehamilan.

Adakah terdapat risiko memakai korset semasa hamil?

Di sebalik pelbagai faedah korset kehamilan, objek yang satu ini juga mempunyai risiko yang tidak boleh dipandang rendah.

Ya, kekerapan memakai korset semasa hamil dianggap membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Daripada meregangkan otot belakang, memakai korset kehamilan dengan kerap boleh melemahkan otot belakang dan menyebabkan kesakitan yang berpanjangan.

Selain itu, terlalu kerap memakai korset untuk wanita hamil juga boleh membahayakan janin jika ikatan terlalu ketat dan dipakai terlalu lama.

Ini kerana tekanan darah di sekitar perut dapat menurun dan menyebabkan gangguan pencernaan. Secara tidak langsung, keadaan ini juga membahayakan janin di dalam rahim.

Kebiasaan memakai korset kehamilan juga boleh menyulitkan proses kelahiran kerana beban badan sudah biasa disokong oleh korset.

Oleh itu, ibu hamil akan merasa sukar untuk memberi tekanan pada perut ketika hendak bersalin.

Jadi, betapa pentingnya memakai korset semasa mengandung?

Semua peralatan kehamilan mempunyai faedah dan risiko tersendiri. Jadi, sama ada memakai korset semasa mengandung atau tidak bergantung pada tujuan anda menggunakannya.

Harus mempertimbangkan semula sama ada penggunaan korset bertujuan untuk mengurangkan kesakitan kehamilan atau mengikuti trend yang semakin meningkat.

Perkara yang paling penting ialah anda tidak digalakkan menggunakan korset kehamilan terlalu kerap.

Gunakan korset ini hanya dua hingga tiga jam sehari agar otot punggung tidak terlalu lemah dan menyukarkan proses kelahiran.

Untuk menjadikan penggunaan korset kehamilan lebih selamat, gunakan mengikut arahan yang diberikan.

Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui cara menggunakan korset dengan selamat tanpa menghalang perkembangan normal bayi anda.

Daripada bergantung pada korset kehamilan, lebih baik luangkan masa anda untuk melakukan senaman secara berkala bagi wanita hamil untuk menguatkan otot punggung.

Badan anda menjadi lebih cergas dan jauh dari risiko sakit belakang kerana memakai korset kehamilan.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakan korset kehamilan khas ini.