Kecergasan

Apakah jenis Latihan Obesiti yang Paling Selamat dan Berkesan?

Bersenam adalah keperluan semua orang, terutama bagi orang yang berlebihan berat badan dan gemuk. Senaman adalah kunci penting untuk menurunkan berat badan. Menyesuaikan diet sahaja tidak cukup untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Oleh itu, senaman untuk kegemukan tidak boleh dilepaskan. Namun, jenis senaman apa yang sesuai untuk orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan gemuk?

Apakah jenis senaman yang sesuai untuk orang gemuk?

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk akan merasakan beban tekanan yang besar di lutut, pinggang, pelvis, dan pergelangan kaki semasa melakukan aktiviti. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan tulang, latihan yang disyorkan untuk orang gemuk adalah jenis latihan ini impak yang rendah.

Sukan impak yang rendah adalah jenis sukan yang mempunyai tekanan minimum pada badan dan sendi. Oleh itu, sukan impak yang rendah tidak ada gerakan melompat dan biasanya sebelah kaki tetap berada di tanah atau lantai sepanjang masa.

Anda juga boleh memulakan dengan pemanasan 5 minit dan berakhir dengan penyejukan 5 minit. Tempoh setiap latihan adalah 30-60 minit untuk 4 atau 5 latihan seminggu.

Sukan apa yang sesuai untuk orang gemuk?

1. Berjalan

Senaman yang paling murah dan paling mudah untuk kegemukan adalah berjalan kaki. Anda tidak memerlukan banyak peralatan untuk melakukan sukan ini.

Berjalan tidak membakar kalori terlalu banyak. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat, apabila orang gemuk menjalankannya, maka pembakarannya dapat menjadi lebih banyak. Kerana, memerlukan lebih banyak tenaga untuk dibelanjakan oleh orang gemuk daripada orang dengan berat badan normal.

2. Berjalan di dalam air atau berenang

Apabila anda aktif dalam air, berat badan anda juga akan disokong oleh air. Dengan cara itu, risiko dibebani sendi dan tulang dikurangkan melalui latihan jenis ini.

Apakah petua untuk berjalan di atas air? Pertama, kaki anda tidak boleh menyentuh bahagian bawah kolam. Kemudian mayat itu benar-benar digerakkan seperti jalan raya secara umum di darat. Ulangi gerakan berjalan ini berulang kali.

Selain berjalan di air, jika anda juga dapat berenang, anda juga boleh melakukannya kerana berenang adalah sukan impak yang rendah juga. Berenang juga berkesan dalam mengatur pernafasan dan membakar kalori.

3. Berbasikal

Berbasikal adalah sukan untuk kegemukan yang berkesan untuk membakar kalori, dan selamat kerana ia adalah senaman berimpak rendah. Terdapat pelbagai jenis basikal yang boleh anda gunakan, basikal pegun atau basikal biasa.

Semasa berbasikal, mulakan perlahan selama 5 minit. Mengayuh basikal tanpa berhenti, setelah berehat selama 5 minit. Seterusnya, mengayuh basikal lagi sehingga 5 minit, kemudian berehat semula. Secara beransur-ansur, anda dapat meningkatkan jangka masa.

4. Latihan otot

Latihan kekuatan otot juga diperlukan oleh orang yang mengalami kegemukan untuk memperbaiki masalah postur dan meningkatkan metabolisme.

Dengan latihan kekuatan, tubuh akan membina lebih banyak otot. Apabila badan membina lebih banyak otot, ia akan meningkatkan metabolisme anda ketika rehat. Semakin tinggi metabolisme, semakin cepat proses pembakaran kalori berlaku.

Anda boleh mencuba latihan berat badan di rumah dengan menggunakan berat seperti dumbbells, atau anda boleh melakukan pergerakan seperti push-up, squats, lunges, sit-up, dan sebagainya.

5. Tai chi

Tai chi adalah sukan dengan pergerakan yang tenang, tetapi dapat membakar kalori walaupun sifatnya impak yang rendah. Untuk melakukan sukan ini, lebih baik jika ada jurulatih. Kerana terdapat banyak teknik yang tidak biasa dan mesti dipandu oleh orang yang berpengalaman.

Tai chi adalah sukan yang bukan hanya baik untuk fizikal, tetapi juga untuk meningkatkan daya tumpuan. Beberapa kelas tai chi diadakan di dalam rumah, walaupun ada di luar seperti di taman. Pilih mana yang paling selesa untuk anda.