Keibubapaan

Perbezaan Antara Laktosa dan Sukrosa Yang Anda Perlu Tahu! •

Laktosa dan sukrosa adalah jenis gula yang biasanya terdapat dalam makanan atau minuman. Walaupun kedua-duanya sama manis, sukrosa dan laktosa mempunyai perbezaan yang mesti diketahui oleh ibu, terutama dalam memberikannya kepada anak-anak.

Perbezaan antara laktosa dan sukrosa

Gula mempunyai sifat manis yang disukai oleh kanak-kanak. Jika diteliti dengan lebih mendalam, gula adalah bentuk karbohidrat sederhana yang terdiri daripada monosakarida dan disakarida. Biasanya, gula adalah pemanis yang ditambahkan pada produk makanan dan minuman.

Namun, gula tidak termasuk hanya satu jenis, anda tahu, Puan. Terdapat pelbagai jenis gula yang terdapat di sekitar kita yang digunakan sebagai pemanis. Perkara yang perlu diperhatikan, tidak semua gula sihat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

Kali ini, kita akan membincangkan jenis gula laktosa dan sukrosa yang sering terdapat dalam produk tenusu. Pada dasarnya, kedua-duanya adalah bentuk karbohidrat disakarida. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara laktosa dan sukrosa yang mesti anda ketahui.

Sukrosa

Sukrosa adalah disakarida yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa karbohidrat sederhana. Mengikut halaman Kolej Chembook Elmhurst Sukrosa secara semula jadi terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan.

Gula jenis ini adalah produk utama fotosintesis, di mana tumbuhan mengubah tenaga suria menjadi makanan. Tumbuhan yang mengandungi banyak gula terdapat di tebu dan bit.

Banyak produk menggunakan tanaman ini untuk mendapatkan gula mereka. Gula kemudian diproses lagi dan dikristal, menghasilkan produk akhir dari gula pasir yang kemudian akan menjadi pemanis tambahan (sukrosa) dalam produk kek, minuman dalam tin, gula-gula, dan lain-lain.

Laktosa

Walaupun dalam bentuk disakarida, laktosa dan sukrosa mempunyai perbezaan. Laktosa adalah bentuk disakarida gabungan glukosa dan galaktosa. Laktosa secara semula jadi terdapat dalam susu ibu dan susu lembu.

Perbezaan lain dari segi rasa, iaitu laktosa mempunyai kemanisan yang lebih rendah daripada sukrosa. Walaupun sukrosa terdapat dalam tanaman dan buah-buahan yang diproses menjadi bentuk kristal, laktosa biasanya terdapat dalam produk tenusu, seperti ais krim, yogurt, dan susu.

Untuk kesihatan anak-anak, laktosa memainkan peranan penting dalam membentuk mikrobiota usus, sehingga keseimbangan bakteria baik di saluran pencernaan terjaga. Keseimbangan mikrobiota usus ini akan menyokong kesihatan dan mencegah si kecil mudah jatuh sakit.

Mana yang terbaik untuk kanak-kanak, sukrosa atau laktosa?

Setelah mengetahui perbezaan asas antara sukrosa (gula tambahan) dan laktosa, anda perlu mengetahui jenis gula mana yang terbaik untuk anak kecil anda yang berumur 1-5 tahun. Laktosa adalah pilihan yang lebih baik daripada sukrosa. Kenapa?

Laktosa tidak memberi kesan besar pada rongga

Sukrosa mempunyai rasa yang lebih manis daripada laktosa. Menurut Kids Health, gula tambahan (sukrosa) dalam kek, minuman ringan, gula-gula, dan banyak lagi, boleh mencetuskan karies atau rongga jika dibandingkan dengan laktosa. Paling tidak, pemberian jenis gula laktosa dapat mengurangkan risiko berlubang, berbanding sukrosa.

Laktosa tidak menyebabkan kegemukan

Laktosa tidak mempunyai kesan khusus terhadap berat badan anak, dibandingkan dengan sukrosa, yang cenderung tinggi kalori dan rendah nutrien.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengambilan makanan atau minuman bergula yang mengandungi sukrosa atau fruktosa berkait rapat dengan kenaikan berat badan kanak-kanak dan mempunyai kesan terhadap kegemukan.

Kebaikan laktosa untuk kesihatan kanak-kanak

Ibu perlu mengenal pasti kandungan laktosa dalam produk tenusu atau produk makanan lain untuk anak-anak dengan teliti. Berdasarkan Gastroenterologi Dunia , tidak hanya manis, laktosa dapat memberikan manfaat yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak berumur 1-5 tahun, seperti:

  • Meningkatkan penyerapan kalsium dalam badan si kecil anda , untuk menguatkan tulang dalam proses pertumbuhan anak.
  • Sistem pencernaan yang sihat , kerana kandungan laktosa yang menyokong mikrobiota usus dalam menyeimbangkan bakteria baik dalam pencernaannya.
  • Lindungi kesihatan anak kecil anda . mengikut Imunologi Klinikal & Eksperimental sistem pencernaan menyumbang 70 peratus untuk menyokong pengukuhan sistem imun anak, agar anak tidak mudah sakit.

Nah, sekarang anda tahu perbezaan penting antara laktosa dan sukrosa, dan faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Sekali lagi, pastikan anda memilih susu yang tepat untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun yang mengandungi laktosa dan tidak menggunakan gula atau sukrosa tambahan, dan diperkaya dengan nutrisi lengkap sehingga kesihatan mereka terjaga dan tumbuh dengan bahagia.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌