Kesihatan mental

Perbezaan antara Psychopath dan Sociopath, Apa itu? •

"Psikopat" dan "sosiopat" adalah istilah psikologi yang popular yang sering digunakan secara santai untuk menggambarkan gangguan mental yang biasa, bukannya kata ganti yang lebih moden dari "gila". Pergeseran makna ini kerana pengaruh budaya moden menjadikan perbezaan ciri antara "gila", "psikopat", dan "sosiopat" dianggap terlalu remeh dan sering bercampur antara satu sama lain.

"Anda pemandu teksi gila, memandu dan melihat-lihat!"

"Duh, teman wanita saya telah mengemukakan soalan. Jadi psiko, ya? "

"Diam di rumah, ansos ya?"

Penyakit mental adalah istilah perubatan payung yang sangat luas. Malangnya, banyak orang masih salah faham dalam menafsirkan atau menggunakan istilah tertentu untuk mengaburkan makna yang sebenarnya.

Kami menggunakan kata-kata yang sangat berat ini dengan mudah, melemparkan celaan kasual yang bukan hanya mencerca, tetapi juga sangat ketinggalan zaman dari sudut pandang sastera perubatan dan budaya.

Perlu difahami bahawa gangguan mental timbul disebabkan oleh pelbagai faktor, sebelum mengenali perbezaan antara psikopat dan sosiopat.

Kecenderungan jenayah

mengikut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) pada tahun 2013, sosiopati dan psikopati adalah dua jenis gangguan mental yang berada di bawah naungan AGangguan Personaliti Antisosial (ASPD). Satu ciri utama yang meletakkan kedua-dua kumpulan gangguan mental ini dalam satu kategori tertentu adalah sifat menipu dan manipulatif. Individu dengan psikopati atau sosiopati pada umumnya bersikap ganas (condong ke arah jenayah), tetapi cenderung bertindak menggunakan tipu daya untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan.

Dalam filem dan rancangan TV, psikopat dan sosiopat biasanya penjenayah yang suka menyeksa dan membunuh mangsa mereka. Stereotaip ini tidak begitu salah.

Dua individu yang berbeza dengan sosiopati dan psikopati kedua-duanya mempunyai rasa penyesalan dan sedikit empati terhadap orang lain, hampir tidak bersalah dan bertanggungjawab, dan mengabaikan undang-undang dan norma sosial.

Perbezaan asas antara psikopat dan sosiopat

Seseorang yang menderita psikopati mempunyai semua ciri di atas, tetapi mereka boleh bergabung dan menempatkan diri mereka di komuniti sekitarnya dengan baik; sebagai seseorang yang menawan dan sangat pintar. Kebolehan sosial psikopat adalah penyamaran mengira sifat manipulatif. Menurut L. Michael Tompkins, EdD., Seorang psikologi di Pusat Rawatan Kesihatan Mental Sacramento County, seorang psikopat tidak mempunyai kerangka pemikiran yang tepat untuk mengembangkan nilai etika dan moral kerana ketidakseimbangan genetik dan reaksi kimia di otak. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa otak seorang psikopat mempunyai susunan yang berbeza (mungkin juga struktur fizikal) daripada yang dilakukan oleh orang biasa; jadi sangat sukar untuk mengesan psikopat.

Tompkins bersambung, perbezaan otak juga dapat mempengaruhi fungsi asas tubuh. Sebagai contoh, ketika berhadapan dengan adegan sadis berdarah dalam sebuah filem, degupan jantung orang biasa akan berdegup lebih cepat dan lebih kuat, nafas tergesa-gesa, dan berkeringat sejuk. Tetapi semua ini tidak berlaku untuk psikopat. Ia akan menjadi lebih senyap.

Aaron Kipnis, PhD, pengarang The Midas Complex, berpendapat bahawa kekurangan ketakutan dan penyesalan psikopat dipengaruhi oleh lesi di bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap ketakutan dan pertimbangan, yang dikenali sebagai amigdala. Psikopat melakukan jenayah dalam darah sejuk. Mereka menginginkan kawalan dan impulsif, memiliki naluri pemangsa, dan menyerang secara proaktif, bukan sebagai reaksi terhadap konfrontasi. Satu kajian pada tahun 2002 mendapati bahawa 93.3 peratus pembunuhan psikopat berlaku secara semula jadi (iaitu, urutan jenayah lebih kurang difikirkan dan dihitung).

Ia berbeza dengan sosiopat. Sosiopati boleh timbul kerana kecacatan otak kongenital seperti psikopat. Walau bagaimanapun, asuhan ibu bapa mungkin mempunyai peranan yang lebih besar dalam perkembangan gangguan mental ini. Sosiopati adalah licik dan manipulatif, dia juga biasanya pembohong patologi, walaupun keperibadiannya mungkin kelihatan tulus. Perbezaannya adalah, kompas moral mereka rosak teruk.

Individu dengan sosiopati lebih suka tinggal di rumah dan mengasingkan diri dari persekitarannya. Individu dengan sosiopati secara emosional tidak stabil dan sangat impulsif - tingkah laku mereka lebih sembrono daripada psikopat. Semasa melakukan kejahatan - ganas atau tidak - seorang sosiopat akan bertindak berdasarkan paksaan. Seorang sosiopat tidak sabar, tunduk pada impulsif dan spontaniti, dan tidak mempunyai persiapan yang terperinci.

Kesimpulannya, walaupun kedua-dua gangguan mental ini disebabkan oleh 'litar pintas' otak yang mempengaruhi fungsi kognitif, kawasan kerosakannya sama sekali berbeza. Psikopat tidak takut; Sociopath masih mempunyai ketakutan. Psikopat tidak mempunyai keupayaan untuk membezakan antara yang betul dan yang salah; sosiopat mempunyai (tetapi tidak peduli). Kedua-duanya sama-sama mampu menghancurkan - dan mereka berdua tidak peduli.

BACA JUGA:

  • Apakah perbezaan antara asosial dan antisosial?
  • Cinderella Complex, keadaan psikologi yang dihidapi oleh banyak wanita
  • 6 cara untuk menghilangkan kesunyian ketika kemurungan melanda