Kesihatan Muskuloskeletal

Kecederaan Pergelangan Kaki (Sinus Tarsi Syndrome): Gejala dan Rawatan

Sebagai bahagian tubuh yang paling rendah, kaki terdiri daripada pelbagai jenis tulang dan sendi yang kuat untuk menahan tekanan berat badan anda yang berterusan. Itulah sebabnya jika anda mengalami kecederaan pada kaki, terutamanya di kawasan buku lali, sukar untuk berjalan atau berdiri. Salah satu jenis kecederaan pergelangan kaki yang paling biasa disebabkan oleh kecederaan sinus tarsi.

Apakah kecederaan sinus tarsi?

Kecederaan sinus tarsi aka sinus tarsi syndrome adalah kecederaan atau trauma yang berlaku di bahagian luar pergelangan kaki. Sinus tarsi sendiri adalah rongga di sekitar pergelangan kaki yang terbentuk dari beberapa sendi untuk menghubungkan tulang talus dan calcaneus.

Sindrom sinus tarsi juga boleh berlaku apabila terdapat kecederaan atau robekan pada satu, atau lebih, ligamen pada sinus tarsi.

Apa yang menyebabkan kecederaan pergelangan kaki sinus tarsi?

Penyebab utama sindrom sinus tarsi adalah kecederaan pergelangan kaki atau trauma pada satu atau lebih ligamen pada sinus tarsi. Contohnya, keseleo, keseleo, atau jatuh semasa sukan atau aktiviti.

Ligamen yang terkoyak kerana keseleo yang teruk boleh menyebabkan keradangan dan pecahnya kantung cecair sinovial pada sendi yang bertindak sebagai pelincir pada sendi dan tendon.

Punca selain trauma seperti bentuk kaki yang terlalu rata atau cara berjalan yang salah juga boleh menyebabkan tekanan berulang. Tulang talus dan calcaneus di kaki terlalu memampatkan pada masa yang sama, mengakibatkan kerosakan dan keradangan sendi di kawasan sinus.

Tanda dan gejala sindrom sinus tarsi

Sekiranya kecederaan melibatkan kawasan sinus tarsi, gejala utama adalah rasa sakit, ketidakselesaan, dan / atau ketidakseimbangan ketika berdiri. Kesakitan yang merupakan tanda sinus tarsi biasanya berlaku sejurus selepas kecederaan atau setelah kaki menahan berat terlalu lama.

Kecederaan pergelangan kaki khas sindrom sinus dicirikan oleh kesakitan yang berlaku di bahagian luar pergelangan kaki, sama ada dengan pergerakan atau hanya ketika mengangkat kaki. Akibatnya, seseorang dapat merasa tidak stabil ketika meletakkan berat badan di kaki belakang.

Kerosakan sinus tarsi berlaku secara perlahan dan rasa sakit boleh menjadi lebih serius apabila sendi yang rosak di kaki menghalang seseorang berjalan normal atau berjalan terlalu lebar. Pergerakan yang tidak betul akan menambahkan lagi kawasan kerosakan pada sendi yang cedera.

Kesakitan yang serupa dengan sindrom sinus tarsi juga boleh disebabkan oleh keseleo kaki, artritis, tendonitis dan patah tulang di sekitar kaki. Walau bagaimanapun, kesakitan yang sengit berpusat di kawasan pergelangan kaki, menyebabkan ketidakseimbangan ketika berjalan atau berdiri adalah tanda utama sindrom sinus tarsi.

Apa yang boleh dilakukan untuk merawat kecederaan pergelangan kaki?

Diagnosis sindrom sinus tarsi disertai dengan ujian lain untuk mengesampingkan gangguan kaki yang lain. Pemeriksaan yang boleh dilakukan adalah CT-scan untuk mengesampingkan kemungkinan patah tulang. Sebagai tambahan, MRI untuk memeriksa keadaan ligamen / tisu di sekitar sinus tarsi yang boleh menyebabkan keradangan.

Kecederaan sinus tarsi boleh mengganggu aktiviti harian anda, tetapi rawatan pertama untuk kecederaan ini biasanya agak mudah kerana melibatkan:

  1. Lindungi kawasan kaki. Penting untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya dengan menggunakan pendakap. Atau sekiranya pergelangan kaki terseliuh atau terseliuh, pakai kasut yang mengangkat dan menyokong kaki anda.
  2. Perbanyakkan kaki yang cedera. Jangan meletakkan berat di kawasan yang terseliuh selama 48 jam. Anda perlu mengelakkan diri dari berdiri terlalu lama, berjalan terlalu pantas atau aktiviti yang memberi banyak tekanan pada pergelangan kaki.
  3. Gunakan kasut yang selesa. Ini penting untuk menyerap tekanan atau getaran hentaman di sekitar tumit. Pilih kasut yang tebal dan kaku serta mempunyai kontur kasut dengan dasar melengkung untuk mengurangkan tekanan.
  4. Ambil ubat sakit. Anda boleh mengambil ibuprofen atau paracetamol untuk melegakan kesakitan dan keradangan.
  5. Suntikkortikosteroid. Berguna untuk melegakan kesakitan di kawasan yang cedera, tetapi hanya dilakukan di bawah pengawasan doktor

Sekiranya usaha rawatan di atas gagal, maka langkah seterusnya adalah pembedahan untuk membina semula struktur tulang di kaki. Walau bagaimanapun, pembedahan hanya perlu dilakukan apabila struktur tulang kaki tidak lagi sesuai.