Kesihatan ENT

Pilih Ubat Sakit Tenggorokan Berdasarkan Sebabnya -

Hampir semua orang mengalami radang tekak. Sakit tekak sangat tidak selesa dirasakan, terutama ketika menelan makanan. Banyak ubat sakit tekak dijual di kaunter tanpa preskripsi doktor. Sekiranya memang ada banyak pilihan, bagaimana anda memilih ubat sakit tekak yang kuat untuk mengatasi sakit tekak yang anda rasakan?

Ketahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan sakit tekak anda

Tidak semua sakit tekak berlaku pada semua orang sama. Jadi, mengetahui mengenai jenis radang tekak yang anda alami adalah perkara penting yang harus dilakukan sebelum memilih ubat radang tekak yang betul. Rawatan untuk setiap jenis sakit tekak berbeza mengikut jenisnya. Berikut adalah beberapa penyebab sakit tekak.

Virus. Biasanya, radang tekak disebabkan oleh serangan virus dan berlangsung maksimum lima hingga 7 hari. Sakit tekak seperti ini akan hilang dengan sendirinya, jadi tidak memerlukan rawatan perubatan.

Bahan tertentu. Selain jangkitan virus, radang tekak juga dapat dihasilkan kerana asap rokok, alergi terhadap bahan tertentu, atau kerengsaan akibat pencemaran udara).

Trauma / kecederaan. Trauma atau kecederaan pada bahagian tekak dan leher boleh menyebabkan sakit tekak. Contohnya, anda menelan makanan atau tulang ikan yang menjengkelkan laring dan tekak.

Bakteria. Ternyata bakteria juga boleh menyebabkan sakit tekak. Biasanya, bakteria yang menyerang tekak adalah sejenis Streptococcus pyrogenes. Sekiranya disebabkan oleh bakteria ini, boleh menjadi radang tekak yang serius kerana jika tidak dirawat dengan baik, radang tekak dapat menyerang telinga (otitis media) untuk menyerang organ lain seperti jantung, otak, ginjal dan tulang. Oleh itu, anda memerlukan rawatan lebih lanjut oleh doktor sekiranya bakteria menyebabkan sakit tekak.

Bagaimana saya tahu yang mana yang saya alami?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, radang tenggorokan biasanya disebabkan oleh virus dan akan hilang sendiri setelah 5 hingga 7 hari. Sekiranya lebih daripada itu, anda boleh berjumpa doktor kerana ia boleh menjadi penyebab yang lebih serius.

Tidak ada cara lain untuk mengetahui pasti penyebab radang tekak selain daripada melakukan ujian makmal. Doktor akan melihat apakah terdapat sejumlah bakteria Streptococcus pyrogenes di kerongkong. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala khusus tekak strep bakteria yang boleh muncul:

  • Sakit lebih dari 5-7 hari
  • Kesukaran menelan, dan bukan hanya rasa sakit ketika menelan
  • Tonsil yang berwarna merah terang dan kelihatan bengkak
  • Demam dan sakit kepala
  • Pembuluh limfa yang bengkak di leher

Apakah ubat sakit tekak yang kuat?

Sekiranya anda baru mengalami radang kerongkong dan merasakan sakitnya menyusahkan, anda boleh membeli ubat bebas. Biasanya, ubat-ubatan yang beredar adalah gabungan beberapa bahan seperti ubat penahan sakit, ubat bius, hingga bahan semula jadi.

Untuk melegakan kesakitan dan demam, ubat sakit tekak mengandungi ubat penahan sakit atau ubat penahan sakit seperti paracetamol atau acetamiophen. Walau bagaimanapun, ini hanya melegakan kesakitan dan tidak merawat keradangan. Anda juga boleh memilih ubat sakit tekak yang mengandungi ibuprofen. Walau bagaimanapun, jenis ubat ini tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya untuk kanak-kanak. Sekiranya boleh, gunakan kedua-dua jenis ubat di atas secepat mungkin sambil tetap mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada label.

Terdapat juga ubat kerongkong yang mengandungi bahan-bahan semula jadi yang terdapat dalam beberapa ubat sakit tekak, seperti madu, echinacea hingga berbagai ekstrak tumbuhan dan buah. Bahan semula jadi ini berguna untuk membantu meredakan keradangan.

Ubat boleh dalam bentuk lozenges atau dalam bahasa Inggeris yang biasa disebut lozenges. Selain mengandungi penghilang rasa sakit dan penghilang keradangan, biasanya gula-gula ini juga membantu merangsang pembebasan air liur atau air liur, sehingga menjaga kerongkong anda lembab.

Di samping itu, terdapat juga ubat-ubatan dalam bentuk semburan atau semburan dan ubat kumur yang langsung diarahkan ke kerongkong melalui mulut.

Sekiranya anda telah lama mengalami radang tekak dan doktor anda telah mengesahkan bahawa anda mempunyai radang tekak bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik. Berdisiplin dalam mengambil ubat ini dan ambil dengan betul walaupun gejala sudah hilang. Hilangnya gejala berlaku kerana bakteria telah pingsan, tetapi belum mati sepenuhnya. Sekiranya antibiotik dihentikan, bakteria akan kembali dan menyebabkan kesakitan kembali. Sebenarnya, bakteria semakin tahan terhadap antibiotik.

Sebagai tambahan kepada pelbagai ubat di atas, anda juga dapat mengurangkan sakit tekak dengan alternatif lain yang mudah dan murah, seperti berkumur dengan air garam. Anda hanya perlu memiringkan kepala ke atas sambil berkumur, cuba jangan menelan air.