Kesihatan kulit

Apa itu Rambut Sihat? Lihat ciri!

Rambut yang sihat adalah impian semua orang. Untuk mendapatkannya, anda juga harus menjaga rambut anda dengan baik. Setelah dirawat, sudah tentu anda ingin mengetahui sama ada semua usaha ini telah membuahkan hasil atau tidak. Ayuh, kenal pasti ciri-ciri rambut sihat di sini.

Ciri rambut yang sihat

Kini terdapat banyak produk penjagaan yang tersedia untuk menjaga kesihatan rambut. Secara sederhana, rambut yang sihat dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Itulah sebabnya mengetahui apa ciri rambut sihat juga penting dan perlu.

1. Rambut kelihatan lembut dan berkilat

Salah satu tanda rambut sihat yang paling ketara adalah rambut yang kelihatan berkilat dan terasa lembut. Dengan memotong hujung rambut secara berkala, anda juga bebas dari hujung rambut. Jadi, bagaimana rambut boleh kelihatan berkilat?

Rambut berkilat adalah hasil kutikula, lapisan luar rambut, menjadi halus dan sekata. Lapisan rambut luar ini berfungsi sebagai pelindung kulit kepala.

Anda juga boleh mendapatkan rambut cantik ini dengan menggunakan perapi secara teratur mengikut peraturan.

2. Mempunyai tahap keanjalan yang betul

Selain kelihatan berkilat, ciri rambut sihat yang lain adalah rambut anda mempunyai tahap keanjalan yang tepat. Bagaimana saya mengetahui?

Secara amnya, rambut dengan keanjalan yang kuat kembali ke bentuk semula setelah diregangkan. Sekiranya keanjalan dikurangkan, rambut akan mudah pecah dan menyebabkan rambut gugur.

Anda boleh menguji kelenturan rambut anda dengan membasahi rambut terlebih dahulu. Kemudian, ambil helai dan tarik atau rentangkan rambut anda. Sekiranya rambut anda sudah tegang, itu adalah salah satu tanda bahawa anda mempunyai rambut yang sihat.

3. Tidak mengalami keguguran rambut yang teruk

Helai rambut yang anda dapati di lantai sebenarnya normal. Namun, apabila jumlahnya telah melebihi had yang munasabah, ini bermakna anda mempunyai ciri-ciri rambut yang rosak, alias tidak sihat.

Dilaporkan dari American Academy of Dermatology, jumlah keguguran rambut yang normal adalah 50-100 helai sehari. Sebabnya, kitaran pertumbuhan rambut biasanya berlangsung 2-8 tahun dan akan gugur selepas itu. Ini bertujuan untuk menumbuhkan helai rambut baru.

Sekiranya anda kehilangan lebih banyak daripada jumlah yang disebutkan di atas, ada kemungkinan anda mengalami masalah kulit kepala atau badan yang tidak anda sedari.

4. Mudah disisir

Ciri lain dari rambut sihat yang perlu anda ketahui adalah bahawa senang menyikat. Rambut yang senang disisir biasanya disebabkan oleh permukaan rambut yang licin kerana kutikula tertutup. Kesannya, rambut lebih senang disisir.

Sekiranya kutikula rambut anda tidak sihat, lebih mudah rambut anda terjerat satu sama lain dan menjadikannya kelihatan keriting. Akibatnya, anda mungkin sukar menyikat rambut.

Itulah sebabnya rambut yang terasa lebih lentur ketika disikat adalah tanda rambut yang baik dan sihat.

5. Tidak kerinting ( keriting ) semasa lembap

Adakah anda pernah merasa hari rambut teruk ketika di tempat yang lembap? Anda tidak keseorangan. Rambut gebu dan kerinting ( keriting ) di tempat yang lembap adalah salah satu tanda rambut rosak yang tidak sihat. Bagaimana ini berlaku?

Apabila kutikula rambut anda rosak, titisan air dari tempat yang lembap menembusi batang rambut. Hasilnya, rambut juga menyerap kelembapan di udara sekitarnya.

Petua menjaga rambut yang sihat

Setelah mengetahui apa ciri rambut yang sihat, langkah seterusnya yang cukup penting adalah membuatnya dapat dicapai. Menjaga rambut agar tetap sihat sebenarnya agak sederhana.

Walaupun begitu, anda perlu melakukannya dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Ayuh, lihat langkah-langkah apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rambut yang cantik, kuat, dan berkilau.

  • Selalunya syampu sehari sekali untuk pemilik rambut berminyak.
  • Syampu 2-3 hari untuk pemilik rambut kering.
  • Urut kulit kepala semasa mencuci rambut yang lebih bersih.
  • Gunakan perapi selepas mencuci rambut untuk memperbaiki rambut yang rosak.
  • Pakai pelindung rambut ketika berenang.

Tanda-tanda rambut yang sihat dapat dilihat dengan pelbagai cara. Sekiranya anda merasakan rambut anda sangat kusam, rontok, dan tidak teratur, itu boleh menjadi tanda bahawa rambut anda rosak.

Sekiranya anda mempunyai masalah, sila berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar kulit.