Kesihatan

Lemak dagu, dari mana asalnya dan bagaimana menyingkirkannya?

Sekiranya anda melihat di cermin, anda mungkin akan melihat satu atau dua lipatan di dagu anda. Lipatan di dagu, aka dagu berganda, bagi sesetengah orang ia dianggap merosakkan penampilan. Ya, lipatan ini sebenarnya disebabkan oleh lemak yang terkumpul di dagu anda. Bukan sahaja menjadikan anda kelihatan tidak menarik, tetapi lemak dagu juga berbahaya. Apa bahayanya? Jadi apa yang menyebabkan lemak dagu muncul? Inilah penjelasannya.

Dari mana lemak dagu berasal?

Tanpa anda sedari, lemak dagu sebenarnya berasal dari semua makanan berlemak dan tinggi kalori yang telah anda makan. Pada dasarnya lemak dagu sama dengan lemak lain yang terkumpul di bawah kulit. Bezanya, ini adalah di sekitar kawasan dagu dan menjadikan wajah anda lebih lebar.

Setiap makanan kalori, sama ada mengandungi karbohidrat, lemak, atau protein akan diubah oleh tubuh menjadi simpanan lemak ketika tidak lagi diperlukan pada waktu itu. Contohnya, jika anda makan terlalu banyak, sisa makanan akan disimpan sebagai simpanan makanan dalam bentuk lemak.

Pengumpulan lemak di dalam badan sebenarnya tidak berbahaya, jika masih dalam jumlah yang wajar. Kerana, setiap orang mesti mempunyai simpanan lemak di tubuhnya. Jadi, jika pada bila-bila masa tubuh memerlukan makanan dan tenaga tambahan, tubuh anda sudah mempunyai simpanan.

Jadi boleh dianggap bahawa lemak di dagu anda adalah hasil makanan yang anda makan berlebihan atau makanan yang mengandungi banyak lemak.

Adakah keadaan ini berbahaya?

Sekiranya anda menjumpai lipatan di dagu, cubalah menimbang diri anda dengan segera. Kerana mungkin anda sebenarnya mengalami kenaikan berat badan yang tidak anda sedari sampai sekarang. Sekiranya anda tidak menyedari kenaikan berat badan anda, tidak mustahil pada masa akan datang anda akan menjadi gemuk atau berat badan yang serius. Orang yang gemuk adalah orang yang mempunyai indeks jisim badan lebih dari 25 kg / m2.

Obesiti adalah status kesihatan yang buruk kerana obesiti adalah permulaan dari semua risiko penyakit kronik yang ada. Sekiranya anda gemuk, ini bermakna simpanan lemak anda telah melebihi had normal - salah satunya adalah lemak dagu anda. Berbagai teori dan kajian telah membuktikan bahawa seseorang yang gemuk mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit seperti penyakit jantung koronari, diabetes mellitus, strok, dan pelbagai penyakit kronik yang lain.

Jadi, intinya adalah bahawa lemak dagu sama berbahaya dengan simpanan lemak di bahagian tubuh yang lain, sama ada di perut, paha, atau pelvis, yang boleh menyebabkan komplikasi kesihatan di kemudian hari.

Cara membuang dagu berganda?

Kunci untuk menghilangkan atau menurunkan kadar pengumpulan lemak badan anda adalah dengan mengikuti diet yang ketat, bersenam secara teratur, dan menjalani gaya hidup yang sihat. Tetapi jangan hanya menerapkan diet, ya, ketahui terlebih dahulu prinsip diet yang akan anda jalani. Pada dasarnya, jika anda ingin menurunkan berat badan dan menurunkan lemak, maka anda harus menjalani diet rendah lemak.

Latihan yang kerap adalah kunci seterusnya. Anda boleh melakukan senaman aerobik yang akan membantu membakar lemak badan secara keseluruhan, termasuk lemak dagu anda. Di samping itu, anda juga dapat melakukan beberapa gerakan sederhana untuk menghilangkan lemak dagu, agar anda kelihatan menarik lagi.

Tidak hanya itu, Anda juga harus menerapkan gaya hidup yang sihat seperti istirahat yang cukup pada waktu malam, menghindari tekanan, dan meninggalkan gaya hidup yang tidak menetap.