Kehamilan

4 Fakta Penting Mengenai Dadah Pengguguran Yang Perlu Diperhatikan

Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar perkataan pengguguran? Sebilangan besar amalan pengguguran atau pengguguran biasanya dilakukan melalui prosedur pembedahan di hospital dengan bantuan doktor. Tetapi selain daripada itu, ternyata pengguguran boleh dilakukan dengan menggunakan pil atau ubat pengguguran jika usia kehamilan tidak lebih dari 10 minggu.

Dengan catatan, semua tindakan ini dilakukan kerana kehamilan berada dalam keadaan darurat perubatan yang boleh membahayakan ibu dan janin, dan berada di bawah pengawasan doktor. Sekiranya anda mengalami dilema ini mengenai keadaan kesihatan anda dan keadaan janin anda, ketahui terlebih dahulu fakta mengenai ubat pengguguran sebelum memilih untuk menggunakannya.

Fakta menarik mengenai ubat pengguguran

1. Membantu menghentikan perkembangan kehamilan dan membersihkannya dari badan

Amalan pengguguran tidak boleh dilakukan secara sewenang-wenang kerana diatur oleh undang-undang. Dalam dunia perubatan, pengguguran hanya boleh dilakukan sekiranya kehamilan berisiko membahayakan nyawa ibu dan bayi. Contohnya, kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim), kehamilan dengan pelbagai kecacatan kelahiran, dan keadaan perubatan tertentu yang lain.

Terdapat dua jenis ubat atau pil pengguguran yang biasa digunakan untuk membantu pengguguran, iaitu Mifepristone dan Misoprostol. Pada mulanya, Mifepristone digunakan dengan tugas untuk menghambat pengeluaran hormon progesteron untuk menghentikan perkembangan kehamilan.

Tugas Mifepristone adalah berakhir di sana. Selanjutnya, ubat misoprostol diperlukan dalam 24-48 jam kemudian. Misoprostol akan membantu rahim membersihkan sisa-sisa kehamilan, sekaligus mengurangkan risiko jangkitan dan pendarahan berat.

2. Pil pengguguran dan pil selepas pagi tidak sama

Selalunya dianggap sama, sebenarnya pil pengguguran dan pil selepas tidur adalah dua ubat yang berbeza. Pil pengguguran lebih bertujuan untuk mencegah perkembangan kehamilan.

Manakala pil selepas tidur adalah sejenis kontraseptif kecemasan, yang berfungsi untuk mencegah kehamilan dengan menghalang proses ovulasi setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Sekali lagi, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan pengguguran haram secara sengaja, dan tidak menerima ubat pengguguran selain daripada doktor.

3. Ubat pengguguran mempunyai kesan sampingan

Seperti beberapa ubat dan prosedur perubatan lain, ubat pengguguran atau pil juga membawa kesan sampingan tertentu kepada tubuh. Bermula dari loya, kekejangan, pendarahan, dan pelbagai keadaan lain yang tidak selesa untuk badan.

Kesan sampingan ini sebenarnya dapat diatasi dengan bantuan ubat Ibuprofen, Motrin, atau Advil untuk melegakan kekejangan, serta ubat Phenergan atau Zofran untuk merawat loya.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, jangan berlengah untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami:

  • Sakit perut yang berpanjangan
  • Demam melebihi 38 darjah celcius
  • Pening dan muntah
  • Cirit-birit lebih daripada 24 jam
  • Keletihan yang teruk

Semua keadaan ini kemungkinan merupakan tanda bahawa anda mengalami jangkitan serius pada rahim.

4. Masih perlu berjumpa doktor setelah mengambil pil pengguguran

Apa sahaja prosedur perubatan yang anda lalui, jangan lupa untuk selalu memeriksa keadaan kesihatan anda dengan doktor anda, termasuk setelah melakukan pengguguran dengan mengambil pil pengguguran. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa proses pengguguran berjalan lancar, sehingga tidak ada lagi sisa kehamilan di dalam rahim.

Namun, jika ternyata prosedur pengguguran belum selesai sepenuhnya di dalam badan anda, maka doktor akan melakukan prosedur perubatan tambahan, iaitu kuretase. Curettage atau curettage adalah prosedur untuk membuang tisu yang tersisa di rahim setelah keguguran atau pengguguran.