Pemakanan

Makan French Fries memang lazat, tetapi bahaya ini menyusahkan anda

Pada dasarnya, kentang adalah sejenis makanan yang sihat dan berkhasiat. Namun, tidak semua jenis kentang yang diproses sihat jika dimakan terlalu kerap. Salah satu jenis kentang olahan yang perlu diperhatikan adalah kentang goreng. Walaupun rasanya enak, gurih, dan renyah, kentang goreng boleh memudaratkan kesihatan. Malah risiko kematian pramatang mengintai bagi anda yang gemar memakan kentang goreng.

Makan kentang goreng boleh meningkatkan risiko mati lebih cepat

Menurut pakar, makan kentang goreng terlalu kerap boleh memendekkan hidup seseorang. Pernyataan ini dibuktikan dengan kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition. Kajian ini melibatkan seramai 4,400 orang berumur 45-79 tahun. Penyelidikan ini berlangsung selama 8 tahun. Semasa kajian, pemakanan peserta kajian terus dipantau.

Pada tahun kelapan, terdapat 236 peserta kajian yang meninggal dunia dan kebanyakan peserta ini mempunyai kebiasaan makan kentang goreng atau kentang kentang setiap minggu. Oleh itu, para pakar menyimpulkan bahawa makan sekurang-kurangnya 2-3 porsi kentang goreng seminggu boleh menggandakan risiko mati sebelum waktunya.

Makan kentang memang sedap, tetapi kandungan nutriennya tidak lagi sihat

Ramai orang berpendapat bahawa kentang adalah sejenis sayur. Jadi kalau makanan ringan kentang, sama sahaja makanan ringan sayur-sayuran. Sebenarnya, kentang setanding dengan makanan ruji lain yang mengandungi karbohidrat. Dalam kes ini, kentang sama berharganya dengan nasi, mi, atau bihun yang biasanya anda makan pada setiap hidangan besar.

Jadi, jika anda memakan kentang sebagai makanan ringan, anda akan memakan karbohidrat berlebihan, yang akan menjadikan anda bertambah berat badan, mengumpulkan lebih banyak lemak badan. Akhirnya, terdapat risiko tinggi untuk menghidap pelbagai penyakit kronik, seperti serangan jantung, kegagalan jantung, diabetes, hingga gangguan fungsi ginjal.

Bukan hanya itu, makan kentang terlalu kerap juga boleh menjadikan pengambilan lemak anda berlebihan. Biasanya, kentang digoreng dalam a menggoreng dalam atau rendam keseluruhan kentang ke dalam minyak. Ini membolehkan kentang anda menyerap banyak lemak.

Sebenarnya, lemak ini terdiri daripada lemak trans dan lemak tepu. Kedua-dua jenis lemak telah terbukti meningkatkan risiko penyakit jantung.

Belum lagi kalori tinggi dalam kentang goreng. Dalam 100 gram kentang goreng sahaja terdapat 312 kalori yang bersamaan dengan satu hidangan sarapan pagi. Sudah tentu, menjadikan kentang goreng sebagai makanan ringan, akan menjadikan anda lebihan kalori dan akhirnya menjadikan anda menambah berat badan dengan cukup mendadak. Ingat, semua makanan goreng mempunyai nilai kalori yang cukup tinggi, jadi lebih baik hadkan pengambilannya.

Apakah had selamat untuk makan kentang goreng?

Sekiranya anda benar-benar ingin menjalani kehidupan yang lebih sihat, menghindari penyakit kronik, atau ingin mengekalkan berat badan yang ideal, kentang goreng adalah makanan yang harus dielakkan dan dielakkan. Sebabnya, kandungan nutrisi yang baik dalam kentang goreng "hilang" kerana kandungan lemak yang dapat membuat anda mengalami masalah kesihatan tertentu.

Sekiranya anda mahu, anda boleh memproses kentang dengan cara yang lebih sihat. Contohnya, dengan merebus kentang, memanggang, atau menumisnya. Elakkan terlalu banyak menggunakan minyak. Di samping itu, anda mesti ingat bahawa makan kentang, sama seperti anda makan nasi atau mi, mengandungi karbohidrat yang hampir sama.