Kesihatan Pencernaan

Anti HB, Pemeriksaan Pilihan untuk Diagnosis Hepatitis B

Hepatitis B adalah penyakit hati yang menular yang sering terjadi di negara-negara membangun, termasuk Indonesia. Sekiranya anda bimbang tetapi tidak begitu yakin bahawa anda dijangkiti hepatitis B, pastikan anda berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis melalui ujian anti-HBs.

Apa itu ujian anti-HB?

Penularan virus hepatitis B (HBV) dengan mudah berlaku melalui pertukaran darah, air liur, air mani, dan cairan vagina semasa hubungan seks tanpa perlindungan. Walau bagaimanapun, anda boleh diuji untuk mengetahui sama ada anda menghidap HBV atau tidak.

Pada dasarnya ujian hepatitis B terdiri daripada pelbagai jenis. Sekiranya anda berjumpa doktor mengenai hepatitis berjangkit ini, doktor mungkin akan meminta anda menjalani ujian darah yang disebut ujian HBsAG.

Sekiranya keputusan ujian HBsAg positif, ini bermakna badan anda telah menjadi tuan rumah bagi virus hepatitis B (HBV). Ada kemungkinan virus itu dapat merebak ke orang lain.

Jika dibandingkan dengan HBsAg, ujian anti-HBs adalah sebahagian daripada siri ujian darah untuk diagnosis hepatitis B. Anti-HB adalah singkatan antibodi permukaan hepatitis B (HBsAb).

Ujian HBsAb adalah pemeriksaan susulan setelah ujian HBsAG dilakukan. Ini bertujuan untuk memerhatikan bagaimana sistem imun berfungsi melawan virus HBV.

Sama seperti ujian darah pada amnya, pegawai perubatan akan mengambil sampel darah yang akan dianalisis di makmal. Anda boleh menjalani ujian ini di klinik, pusat kesihatan, makmal kesihatan, atau hospital.

Bagaimana jika ujian anti-HB positif?

Tujuan utama ujian anti-HBs adalah untuk mengesahkan diagnosis awal penyakit hepatitis B. Ujian ini juga membantu doktor melihat apakah sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi untuk melawan virus hepatitis.

Antibodi ini dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh setelah dirangsang dengan mendapatkan vaksin. Vaksin hepatitis B dibuat dari virus HBV yang tidak aktif. Apabila memasuki badan, sistem imun akan mengenalinya sebagai bahan asing dan membentuk antibodi untuk melawannya.

Itulah sebabnya, apabila virus HBV yang aktif memasuki tubuh di kemudian hari, sistem kekebalan tubuh akan segera membunuhnya kerana sudah tahu cara melawannya. Antibodi ini juga berfungsi untuk melindungi tubuh dari infeksi berulang dengan virus hepatitis B.

Ini bermakna hasil ujian anti-HB yang positif menunjukkan bahawa anda mungkin pernah menerima vaksin hepatitis B. Kesan vaksin ini biasanya masih cukup kuat untuk melindungi tubuh daripada terkena jangkitan virus.

Selain itu, hasil anti-HB yang reaktif juga bermaksud bahawa anda sedang sembuh dari hepatitis B. akut.

Apa maksudnya apabila keputusan ujian negatif?

Sekiranya ujian anti-HB menunjukkan hasil yang negatif, anda perlu waspada. Sebabnya, ini menunjukkan bahawa anda tidak pernah mendapat vaksinasi hepatitis B. Namun, gejala penyakit hati tidak semestinya merupakan tanda jangkitan hepatitis B.

Doktor anda biasanya akan meminta anda menjalani beberapa siri ujian lain untuk mengetahui sama ada anda benar-benar menghidap hepatitis B.

Sekiranya ujian hepatitis B lain adalah negatif, kemungkinan besar anda tidak dijangkiti HBV atau pada peringkat awal jangkitan. Anda mungkin disarankan untuk mendapatkan vaksin hepatitis B untuk mengelakkan jangkitan HBV.

Sementara itu, ketika ujian hepatitis B lain bersifat reaktif, anda mungkin baru-baru ini mempunyai jangkitan aktif atau hepatitis B. kronik.

Sekiranya ini berlaku, doktor akan mengesyorkan sejumlah rawatan hepatitis B. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko komplikasi, seperti sirosis hati hingga barah hati.

Kesan sampingan ujian Anti-HBs

Ujian anti-HB sebenarnya selamat, tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius, dan bertambah baik setelah beberapa hari. Secara amnya, setelah sampel darah diambil, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan seperti:

  • sakit dan lebam ringan di tempat suntikan,
  • sensasi berdenyut di tempat suntikan, dan
  • sakit kepala ringan.

Adalah senang untuk memberitahu pegawai perubatan mengenai semua ubat yang anda ambil dan sejarah perubatan anda. Ini termasuk vitamin, herba, dan makanan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.