Kesihatan wanita

Apa yang akan berlaku apabila anda mengalami jangkitan faraj

Jangkitan faraj, juga dikenali sebagai vaginitis, biasanya berlaku kerana adanya parasit, bakteria, kulat atau ragi di alat kelamin anda. Sekiranya faraj anda dijangkiti, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan faraj.

Oleh itu, jangkitan faraj tidak dapat diabaikan. Kerana jika demikian, jangkitan boleh merebak ke keadaan kesihatan yang lebih serius. Ketahui apakah tanda, keadaan dan gejala ketika anda mengalami jangkitan vagina dijelaskan di bawah.

Kesan jangkitan pada faraj, mengikut jenis

1. Apabila vagina anda terdedah kepada penyakit kelamin

Penyakit kelamin atau penyakit kelamin lain (STD), seperti herpes, ketuat vagina, dan trichomoniasis, boleh menyebabkan kerengsaan vagina, gatal-gatal, keputihan, dan sedikit bau. Namun, tidak semua penyakit kelamin atau jangkitan faraj mengalami gejala ini.

Sebabnya, terdapat penyakit kelamin lain, seperti gonorea, yang tidak selalu mempunyai gejala. Tetapi, tidak dapat dinafikan bahawa ada juga kemungkinan anda mengalami kesakitan dan rasa terbakar ketika anda membuang air kecil.

Penyakit kelamin pada dasarnya memerlukan jenis rawatan khas. Contohnya, trichomoniasis yang berlaku bukan disebabkan oleh kulat, tetapi disebabkan oleh bakteria. Untuk mengobatinya, anda biasanya diminta untuk mengambil antibiotik dosis yang tepat untuk melawan bakteria penyebab penyakit ini.

2. Apabila vagina terkena vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria (BV) adalah jangkitan faraj yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria jahat yang terlalu tinggi. Tidak ada gejala atau ciri khas jika anda mengalami jangkitan ini. Namun, faraj anda boleh mengalami kemerahan, gatal-gatal, keputihan dan juga bau amis. Sekiranya anda mempunyai jangkitan vaginosis bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik oral seperti metronidazole atau tinidazole.

3. Apabila faraj anda alah

Alahan faraj boleh disebabkan oleh produk tertentu atau bahan seluar dalam yang boleh menyebabkan alahan. Alahan faraj boleh menyebabkan gatal-gatal, kemerahan, kerengsaan dan juga lecet jika alahan tersebut dibiarkan. Keadaan kulit tertentu juga boleh menyebabkan gatal dan gejala lain. Kadang kala alahan faraj boleh dirawat dengan salap steroid seperti hidrokortison.

4. Apabila buasir mempengaruhi kawasan faraj

Buasir adalah urat bengkak dan meradang di sekitar dubur atau rektum bawah. Kadang-kadang buasir juga mempengaruhi kawasan faraj dengan permulaan gatal. Keadaan buasir ini kadangkala akan menyebabkan vagina terasa sakit, bengkak dan kemerahan di bahagian luar. Sekiranya anda ingin merawat sakit faraj, ada baiknya anda merawat buasir terlebih dahulu.

5. Apabila badan kekurangan hormon estrogen, ia akan mempengaruhi vagina anda

Dengan bertambahnya usia, tahap estrogen dalam tubuh wanita akan menurun. Ini boleh menyebabkan perubahan pada badan anda, terutama pada faraj. Ini boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa seperti gatal dan keputihan.

Bagaimana merawat jangkitan faraj?

Keadaan jika vagina anda dijangkiti mungkin gatal, jengkel di bahagian luar atau dalam faraj, dan selalunya akan mengalami keputihan. Dalam kebanyakan kes, jangkitan vagina biasanya akan dirawat dengan ubat antikulat atau antibakteria. Tetapi selebihnya, keadaan vagina yang dijangkiti diperlakukan oleh doktor secara berbeza, bergantung kepada penyebabnya.

Mencegah jangkitan dengan menjaga kesihatan dan kebersihan vagina

Walau bagaimanapun, anda masih dapat mencegah jangkitan faraj daripada berlaku. Penting untuk menjaga kesihatan dan kebersihan vagina, bermula dengan menukar seluar dalam anda setiap 2 hingga 3 kali sehari. Kemudian, cuba makan makanan probiotik, baik untuk menyokong bakteria baik di dalam vagina anda.

Anda juga boleh menggunakan produk kebersihan feminin yang mengandungi povidone-yodium untuk mencegah jangkitan faraj, terutamanya semasa haid. Dan jangan lupa menukar pad secara berkala. Dengan mengambil bahagian dalam menjaga kesihatan dan kebersihan vagina, anda pasti akan terlindung dari bakteria, kulat dan ragi yang menetap di faraj anda.