Kesihatan Seksual

Risiko Mengambil Pil Kawalan Kelahiran Kecemasan untuk Remaja •

Tidak dapat dinafikan bahawa sebilangan remaja di Indonesia sudah aktif secara seksual. Dari situ timbul kebimbangan mengenai penggunaan pil kawalan kelahiran kecemasan untuk remaja. Pada masa ini, pil kawalan kelahiran kecemasan yang terdapat di farmasi atau klinik ditujukan untuk pasangan dewasa yang ingin mencegah kehamilan. Kemudian, bagaimana jika remaja mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan? Baca terus untuk maklumat lengkap di bawah.

Apakah pil kawalan kelahiran kecemasan?

Pil kawalan kelahiran kecemasan, juga dikenali sebagai kontraseptif kecemasan (kontrasepsi) atau pagi selepas pil, adalah jalan terakhir bagi pasangan yang ingin mencegah kehamilan.

Kontrasepsi kecemasan berfungsi untuk mencegah persenyawaan, tidak menggugurkan janin atau mencairkan telur yang disenyawakan.

Untuk mengelakkan persenyawaan, pil kawalan kelahiran kecemasan akan menahan telur daripada dilepaskan ke dalam tiub fallopio.

Pil ini juga akan mencetuskan pengeluaran lendir di dinding rahim sehingga sperma akan terperangkap, tidak dapat memenuhi telur.

Untuk menjadi berkesan, kontraseptif kecemasan mesti diambil dalam masa 72 jam setelah melakukan hubungan seks.

Anda masih boleh minum pil ini sehingga 5 hari selepas itu, tetapi semakin lama anda menunda, semakin kurang berkesan.

Had umur yang boleh mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa semua wanita usia subur dibenarkan mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

WHO juga menyatakan bahawa tidak ada had umur untuk penggunaan jenis kontraseptif ini. Walaupun begitu, anda perlu memahami bahawa pil kawalan kelahiran kecemasan tidak semestinya percuma untuk digunakan oleh semua orang.

Wanita di bawah 18 tahun tidak boleh menggunakan pil kawalan kelahiran kecemasan sebagai satu-satunya kaedah kontrasepsi untuk mencegah kehamilan.

Sebabnya, tidak ada bukti perubatan mengenai risiko jangka panjang pil kawalan kelahiran kecemasan untuk remaja. Ini kerana kaedah kontraseptif kecemasan baru dikembangkan tidak lama dahulu.

Oleh itu, kesan terhadap kesihatan dalam jangka masa panjang tidak diketahui.

Apakah risiko pil kawalan kelahiran kecemasan?

Sehingga kini, belum ada kajian yang dapat membuktikan bahaya pengambilan pil kawalan kelahiran kecemasan untuk remaja khususnya.

Di samping itu, tidak ada laporan bahawa remaja lebih cenderung mengalami kesan sampingan dari pil kawalan kelahiran kecemasan.

Klinik Mayo menyebutkan beberapa kemungkinan kesan sampingan pengambilan pil kawalan kelahiran kecemasan, termasuk:

  • loya,
  • sakit kepala,
  • sakit payudara,
  • dan lemas.

Dalam beberapa kes, pil kawalan kelahiran kecemasan boleh menyebabkan kitaran haid tidak teratur, tetapi secara beransur-ansur akan kembali normal.

Risiko lain adalah pendarahan kira-kira 2-3 hari selepas minum. Ini kerana terdapat perubahan dalam kitaran ovulasi anda.

Walau bagaimanapun, jika kesan sampingan yang muncul serius atau terdapat kontraindikasi, segera hubungi perkhidmatan kesihatan terdekat.

Pertimbangan sebelum mengambil pil kawalan kelahiran untuk remaja

Pelbagai pertimbangan yang perlu anda ketahui mengenai pil kawalan kelahiran kecemasan untuk remaja dijelaskan di bawah.

1. Remaja dianggap tidak dapat membuat keputusan terbaik untuk kesihatan mereka

Keprihatinan yang sering disuarakan adalah bahawa remaja belum dapat belajar dan membuat keputusan penting mengenai kesihatan mereka.

Itulah sebabnya mengapa remaja tidak dibenarkan merokok atau mengambil minuman beralkohol. Jadi, pakar juga tidak menasihati remaja untuk mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan.

2. Remaja sering tidak menyedari risiko melakukan hubungan seks pada usia muda

Wanita di bawah usia 18 tahun mungkin tidak berfikir panjang sebelum melakukan hubungan seks kerana mereka merasakan bahawa selagi ada pil kawalan kelahiran kecemasan, mereka tidak akan hamil.

Sebenarnya, melakukan hubungan seks pada usia muda masih mempunyai pelbagai risiko berbahaya.

Sebagai contoh, kekurangan pengetahuan mengenai sistem pembiakan dan kesihatan seksual pada remaja boleh menyebabkan sikap sembrono seperti tidak menggunakan kondom.

Ini boleh menyebabkan penularan penyakit kelamin atau kehamilan.

3. Remaja mungkin terlibat dalam penggunaan pil kawalan kelahiran kecemasan

Bahaya lain yang perlu dipertimbangkan adalah penyalahgunaan pil kawalan kelahiran kecemasan. Overdosis pil kawalan kelahiran kecemasan boleh menyebabkan muntah dan pendarahan.

Remaja juga tidak menyedari adanya kontraindikasi atau reaksi alahan.

Oleh itu, pakar pediatrik dan pakar obstetrik percaya bahawa cara terbaik untuk remaja mencegah kehamilan adalah dengan tidak melakukan hubungan seks.