Diabetes

Pilihan Rawatan dan Ubat Mati Pucuk Kerana Diabetes |

Lelaki yang menghidap diabetes berisiko lebih besar mengalami mati pucuk atau disfungsi ereksi. Jurnal Perubatan Diabetes menyebutkan sekurang-kurangnya separuh lelaki yang menghidap diabetes merasakan masalah ereksi dan penurunan libido. Perubahan gaya hidup yang lebih sihat, pengambilan ubat-ubatan, atau rawatan perubatan tertentu dapat membantu mengubati mati pucuk akibat diabetes.

Bagaimana diabetes menyebabkan mati pucuk?

Seiring berjalannya waktu, diabetes boleh menyebabkan penurunan fungsi di sejumlah organ, mulai dari pembuluh darah, jantung, hingga sistem saraf.

Mati pucuk yang dialami oleh lelaki dengan diabetes boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk yang berkaitan dengan gangguan saraf, saluran darah, dan otot di sekitar zakar.

Gula darah yang terlalu tinggi menyebabkan kerosakan pada saraf di dalam badan, mengakibatkan komplikasi neuropati diabetes.

Kesannya, tindak balas saraf yang berfungsi di sekitar zakar akan terganggu.

Selain itu, diabetes boleh menyebabkan masalah pada saluran darah yang melalui zakar. Keadaan ini boleh menyukarkan lelaki yang menghidap diabetes untuk mengalami ereksi zakar.

Sebabnya, selain faktor hormon dan keinginan seksual, kemampuan mengekalkan ereksi sangat bergantung pada keadaan kesihatan saraf dan saluran darah.

Walaupun biasa di kalangan pesakit diabetes, jenis ubat dan kaedah rawatan tertentu boleh menjadi penyelesaian untuk mati pucuk akibat diabetes.

Di samping itu, Persatuan Diabetes Amerika menyebutkan faktor-faktor berikut dapat meningkatkan kemungkinan lelaki dengan diabetes mengalami disfungsi ereksi:

  • berat badan berlebihan,
  • asap,
  • tidak aktif atau senaman yang jarang berlaku,
  • kecederaan pada zakar,
  • mengambil ubat penurun tekanan darah,
  • gangguan psikologi, seperti kegelisahan, kemurungan, dan trauma yang berlebihan.

Jenis ubat dan rawatan untuk mati pucuk akibat diabetes

Tidak perlu risau, keadaan mati pucuk akibat diabetes dapat disembuhkan. Rawatan yang sesuai untuk mati pucuk bergantung kepada sebab dan faktor risiko keadaan.

Sekiranya penyebabnya adalah diabetes, anda perlu menjalani ubat diabetes dan gaya hidup sihat untuk mengawal gula darah.

Walau bagaimanapun, jika terdapat juga faktor risiko lain seperti masalah psikologi, anda perlu menjalani terapi khas untuk membantu mengatasi keadaan ini.

Secara umum, lelaki yang mengalami kesukaran mencapai atau mempertahankan ereksi akibat diabetes boleh mengambil ubat mati pucuk atau mengambil ubat untuk disfungsi ereksi yang lain.

1. Pil disfungsi ereksi

Rawatan yang paling biasa untuk mati pucuk, termasuk dari diabetes, adalah penggunaan ubat kuat.

Beberapa jenis ubat, seperti sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra), dan tadalafil (Cialis) dapat mengendurkan otot di sekitar zakar sambil meningkatkan saluran darah.

Walau bagaimanapun, ubat kuat tidak dapat menyebabkan ereksi secara automatik tanpa rangsangan seksual.

Lebih-lebih lagi, ubat mati pucuk ini bersifat sementara, kesan rata-rata berlangsung selama 4 jam untuk sildenafil dan vardenafil, sementara untuk tadalafil adalah 36 jam.

Elakkan membeli ubat mati pucuk kerana diabetes di kaunter tanpa preskripsi khas dari doktor. Penggunaan ubat kuat mesti berada di bawah pengawasan doktor.

2. Vakum zakar

Selain ubat kuat, keadaan mati pucuk akibat diabetes dapat diatasi dengan menggunakan vakum zakar.

Alat ini berfungsi untuk meningkatkan aliran darah ke zakar sehingga memudahkan ereksi.

Vakum zakar pada umumnya berbentuk tiub yang disambungkan ke pam.

Untuk membantu ereksi, alat ini akan dipasang pada zakar dan pam kemudian dipam untuk meningkatkan aliran darah di sekitar zakar.

3. Terapi hormon

Alprostadil adalah sejenis terapi hormon untuk lelaki yang dapat merawat mati pucuk akibat diabetes mellitus.

Terapi ini juga bertujuan untuk merangsang aliran darah di kawasan zakar.

Terdapat dua kaedah pemberian ubat alprostadil untuk merawat disfungsi ereksi.

Pertama, ubat untuk mati pucuk akibat diabetes diberikan melalui suntikan terus ke zakar (suntikan intracavernous).

Kedua, alprostadil dimasukkan ke dalam uretra (saluran kencing) melalui alat khas (aplikasi intraurethral).

4. Rawatan lain

Beberapa keadaan mati pucuk yang serius kerana diabetes mungkin memerlukan rawatan lebih lanjut.

Sekiranya disfungsi ereksi juga disebabkan oleh tekanan, konflik hubungan, atau gangguan psikologi yang lain, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat atau terapi seks secara berkala.

Sementara pembedahan dapat mengatasi disfungsi ereksi yang disebabkan oleh kerosakan saluran darah yang teruk atau kecederaan zakar.

5. Gaya hidup sihat

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dan rawatan perubatan, keadaan mati pucuk akibat diabetes akan dapat diatasi sepenuhnya sekiranya anda terus menjalani gaya hidup sihat.

Oleh itu, pastikan tahap gula dalam darah anda terkawal.

Ikuti peraturan pemakanan sihat berdasarkan prinsip diet diabetes dan tingkatkan aktiviti fizikal, termasuk bersenam secara teratur.

Sekiranya anda seorang perokok aktif, sangat digalakkan untuk berhenti. Sebabnya, merokok boleh meningkatkan risiko komplikasi diabetes, seperti disfungsi ereksi.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mati pucuk akibat diabetes dapat disembuhkan. Untuk mendapatkan rawatan yang betul, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Doktor akan mendiagnosis disfungsi ereksi melalui pemeriksaan fizikal, sejarah perubatan, dan sejumlah ujian.

Seterusnya, doktor akan menentukan jenis ubat atau kaedah rawatan yang sesuai untuk keadaan mati pucuk anda akibat diabetes.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌