Kesihatan pernafasan

Langkah-langkah Penularan dan Pencegahan Pneumonia |

Pneumonia dan penularan penyakit ini telah menjadi topik perbualan hangat di masyarakat sejak wabak COVID-19. Seperti penularan selesema, penularan radang paru-paru dapat berlaku dengan sangat mudah dan cepat. Oleh itu, anda perlu waspada dan mengambil langkah pencegahan sedini mungkin. Lihat lebih banyak ulasan mengenai cara menyebarkan radang paru-paru dan pencegahannya, mari!

Bagaimana radang paru-paru disebarkan?

Pneumonia adalah jangkitan pernafasan akut yang menyerang paru-paru, tepatnya di alveoli (kantung udara).

Apabila seseorang mengalami radang paru-paru, alveoli dipenuhi dengan nanah dan cecair, menyebabkan kesakitan ketika bernafas dan membatasi pengambilan oksigen.

Penyakit ini bermula dari kuman yang menyebabkan radang paru-paru yang disedut terlebih dahulu sehingga akhirnya seseorang dapat dijangkiti penyakit ini.

Pneumonia yang disebabkan oleh bakteria atau virus dapat menular jika kuman yang menyebabkan penyakit disedut ke dalam paru-paru anda.

Sementara itu, tidak seperti pneumonia bakteria dan virus, jenis pneumonia yang disebabkan oleh kulat tidak menular.

Anda boleh terkena radang paru-paru apabila anda menghirup cetakan yang tersebar di udara.

Berikut adalah cara penularan radang paru-paru yang biasanya berlaku.

Batuk dan bersin

Penyebaran radang paru-paru yang paling biasa adalah melalui cecair ketika anda batuk dan bersin.

Apabila anda batuk dan / atau bersin, cecair kecil atau titisan apa yang keluar dari mulut boleh tinggal di udara untuk sementara waktu.

Cecair yang sangat kecil ini kemudian disedut oleh orang lain, menyebabkannya dijangkiti radang paru-paru.

Menyentuh objek yang tercemar

Selain daripada titisan batuk dan bersin, kuman yang menyebabkan radang paru-paru juga dapat menular melalui objek yang tercemar.

Anda juga boleh mengidap radang paru-paru dengan menyentuh objek yang pernah disentuh oleh seseorang yang menghidap radang paru-paru.

Ini berlaku kerana kuman yang ada pada objek berpindah ke tangan anda, maka tangan anda menyentuh hidung atau mulut anda.

Sekiranya anda menghidap radang paru-paru bakteria, anda masih boleh menyebarkannya kepada orang lain sehingga kira-kira hari kedua setelah anda mula mengambil antibiotik dan tidak demam.

Sementara itu, jika anda menghidap radang paru-paru virus, anda masih boleh menyebarkannya kepada orang lain sehingga anda merasa lebih baik dan bebas dari demam selama beberapa hari.

Organisasi Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa radang paru-paru dapat menyebar melalui darah, terutama semasa dan tepat sebelum melahirkan.

Apabila itu berlaku, ini bermakna anda mengalami komplikasi radang paru-paru berbahaya yang boleh mengancam nyawa.

Faktor risiko untuk penularan radang paru-paru

Beberapa faktor di bawah boleh meningkatkan risiko anda dijangkiti radang paru-paru dari orang lain.

  • Umur di atas 65 tahun atau di bawah 2 tahun, kerana sistem imun yang lemah.
  • Mempunyai sistem imun yang lemah kerana keadaan kesihatan, seperti HIV / AIDS dan melalui kemoterapi.
  • Mempunyai keadaan kesihatan yang mempengaruhi paru-paru atau jantung, seperti asma, emfisema, hingga penyakit paru obstruktif kronik (COPD).
  • Memiliki tabiat merokok boleh merosakkan kemampuan tubuh untuk melawan penyakit.

Di samping itu, anda mempunyai risiko terkena radang paru-paru jika anda dimasukkan ke hospital, terutamanya jika anda menggunakan alat pernafasan (ventilator).

Klinik Cleveland menyatakan bahawa wanita hamil juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti radang paru-paru.

Ini kerana sistem ketahanan wanita hamil tidak dapat berfungsi dengan optimum selagi menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Bagaimana untuk mencegah radang paru-paru?

Anda dapat mencegah penyebaran radang paru-paru dengan menerapkan kebiasaan kebersihan, seperti yang dijelaskan di bawah.

  • Basuh tangan anda dengan kerap dan betul, terutamanya setelah anda menyentuh hidung dan mulut, dan memproses makanan.
  • Terapkan etika batuk yang betul, seperti menutup mulut dengan tisu ketika batuk dan bersin, kemudian segera buang tisu bekas ke tong sampah.
  • Elakkan tempat makan dan minum bersama orang lain.

Di samping itu, anda juga mencegah penularan radang paru-paru dengan mengamalkan gaya hidup sihat agar sistem imun anda kekal kuat.

Anda juga harus berhenti merokok jika anda ingin mengurangkan risiko terkena radang paru-paru. Sekiranya anda tidak pernah merokok, jangan pernah mencubanya.

Tidak kurang pentingnya, anda juga boleh melakukan penularan radang paru-paru dengan menjalani vaksinasi untuk mencegah radang paru-paru dan selesema.

Pastikan juga anak-anak anda mendapat imunisasi Hib, pneumokokus, campak dan batuk rejan (pertusis) sebagai kaedah paling berkesan untuk mencegah radang paru-paru.

Dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan memastikan persekitaran yang bersih, anda dapat mengelakkan radang paru-paru.

Sila hubungi doktor anda jika anda mengalami gejala pneumonia, seperti batuk, demam, dan sakit dada yang berterusan.

Doktor anda akan menentukan rawatan radang paru-paru yang sesuai untuk anda.